Arama

Şeker yemeyi 4 hafta bırakırsak ne olur?

Şeker, hayatımızın hemen hemen her yerinde. Tatlılardan meşrubatlara, işlenmiş gıdalardan soslara kadar birçok gıdanın içinde şeker var. Peki ya size, bu tatlı zehirden uzak durmanın hem vücut sağlığı hem de genel sağlığımız açısından inanılmaz faydaları olduğunu söylesek? Hayatınızdan şekeri sadece 4 hafta çıkartarak ulaşacağınız sonuçları sizler için yazdık.

  • 6
  • 12
Gece sık tuvalete kalkma azalır
Gece sık tuvalete kalkma azalır

◼ Şekeri kestiğinizde gece tuvalete çıkmak için daha az kalktığınızı fark edeceksiniz. Bunun nedeni, suyun şekeri takip etmesidir. Yani, şeker yediğinizde kanınıza karışır ve böbreklere filtrelenmesi için gider. Bu da özellikle geceleri daha fazla idrara çıkmanıza neden olur. Şeker tüketimini azaltmak bu durumu çözebilir. Böylece gece boyunca daha az uyanma ve tuvalete gitme gerekliliği olur.

◼ Geceleri sık sık tuvalete kalkanlarda iyileşme süreci birkaç hafta sürebilir, ancak unutmayın düzenli uyku sağlığınız için çok önemlidir ve gece tuvalete kalkma sorunu nedeniyle bölünen uykularınız azalacağı için daha sağlıklı uyku düzenine geçileceği için bu oldukça önemlidir.

  • 7
  • 12
Yağ yakımı artar
Yağ yakımı artar

◼ İyileşme sürecindeki bir sonraki fark edilebilir değişiklik enerjiniz olacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, vücudunuzun kullanabileceği iki ana yakıt var: Şeker ve yağ. Şeker tüketimini azalttığınızda, vücudunuz yağ yakmaya başlar. Yağ yakıldığında, şeker yakılmasından çok daha fazla kalori açığa çıkar. Bu, depolanmış şeker ve depolanmış yağ anlamına gelir.

◼ Ortalama olarak, hatta zayıf bir insan bile yaklaşık 100.000 kalori yağa sahipken, sadece 1700 kalori depolanmış şeker bulundurur. Şöyle düşünebilirsiniz: Yağ yerine şeker yakarsanız, küçük bir pil yerine devasa bir araba aküsü gibi bir enerji kaynağına sahip olursunuz.

İbn-i Sina'dan 1000 yıllık sağlık öğütleri

  • 8
  • 12
Enerjiniz istikrarlı kullanılır
Enerjiniz istikrarlı kullanılır

◼ Tüm vücudunuzu şekerle çalıştırmaya çalışırsanız, sürekli açlık hissedersiniz, enerjiniz dalgalanır ve iştahınız artar. Ancak yağ yakarsanız, bu şeker dalgalanmalarından kaçınabilirsiniz. Özellikle enerji-yorgunluk döngüsündeki iniş çıkışlarından.

◼ Öğün aralarını düşünün. Vücudunuz hayatta kalmak için yağ yakmak zorundadır. Şekerli gıda tüketiminin yaygın olduğu Amerikan halkının genel beslenme alışkanlıklarını düşündüğümüzde, kan dolaşımında çok fazla şeker olduğu için yağ yakımından faydalanamazlar. Ancak şeker tüketimini azaltarak ve vücudu yağ yakımına teşvik ederek, yemek yerken aldığınız yağları ve öğünler arasında kendi yağlarınızı yakabilirsiniz. Bu, gün boyunca istikrarlı bir enerji sağlar ve beyninizin daha iyi çalışmasını sağlar.

◼ Bir sonraki konu ise ani atıştırmalık isteğidir. Öğünler arası iştahın kapanmasının sebebi, hiçbir şey yemeseniz bile vücudunuzun kendi yağlarını kullanmasıdır. Bu yüzden, öğün aralarında yağ tüketirseniz, tok hissedersiniz ve açlık hissetmezsiniz. Bu durumu başarmak için tek yol, şeker tüketimini azaltmaktır. Öğünler arası atıştırmalıkları kesmek ve açlık süresini uzatmak önemlidir.

◼ Peki, şeker tüketimini azalttığınızda vücudunuzdaki şeker isteğinden nasıl kurtulursunuz? Bu süreç genellikle yaklaşık 3 gün sürer ve oldukça başarılabilir bir hedeftir. Ancak, bu süreçte karbonhidratları günde 50 gramın altında sınırlamanız önemlidir. Bunlar; meyveler, bal ve diğer birçok gizli şekerin yanı sıra ekmek, makarna, mısır gevreği, kraker, kurabiye, krep gibi diğer karbonhidratları da içerir.

  • 10
  • 12

◼ Ortalama bir insan günde yaklaşık olarak 10 çay kaşığı ekstra ilave şeker tüketir. Bu, 50 gram şeker anlamına gelir. Ancak bunlar sadece eklenmiş şeker miktarlarıdır. Diğer karbonhidrat kaynaklarındaki şeker miktarı ne olacak peki? Ekmek, makarna, mısır gevreği, kraker, kurabiye, krep, turta, kek ve meyve suları gibi ürünlerin içindeki şekerleri kastediyoruz elbette.

◼ Yukarıda sayılan ürünler her gün yaklaşık olarak 250 gram şekere denk gelir. Bu da yaklaşık 61.75 çay kaşığı şeker anlamına gelir. Ancak, bu eklenmiş şeker miktarı sadece buz dağının görünen kısmıdır. Aslında, vücuda zarar veren şey, tüm karbonhidratların şeker haline dönüşmesidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN