Sepsis nedir? Sepsis hastalığından korunma yolları nelerdir? Kimler risk altında?
Dünyada enfeksiyona bağlı ölümlerin en büyük sorumlusu olan sepsis, halk arasında çok tanınmasa da kanser, kalp krizi gibi hastalıklardan daha fazla görülür. Modern tıbbın gelişmesine rağmen önlenemeyen bu hastalık, halk arasında kan zehirlenmesi olarak da biliniyor. Peki, sepsis hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?
Giriş Tarihi: 16.09.2019
09:20
Güncelleme Tarihi: 16.09.2019
09:51
Dünyada, her yıl yaklaşık 30 milyon insanda sepsis gelişiyor ve yaklaşık 9 milyon insan da hayatını bu hastalık nedeniyle kaybediyor.
Dünyada her yıl 3 milyon yeni doğanda ve 1,2 milyon çocukta sepsis gelişiyor. Her yıl 1 milyon yeni doğan hayatını yine bu sebeple kaybediyor.
Sepsis hastalığı yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durumdan bağımsız olarak herkeste görülebilir. Kalın bağırsak ve meme kanserinden ölümlerin toplamından daha fazla hasta sepsis nedeniyle kaybediliyor.
Sepsis bazı belirtileri şunlardır:
Sersemlik ve geveleyerek konuşma Aşırı titreme Kas ağrısı Ateş ve şiddetli nefes darlığı Gün boyu idrar yapamama Solgun, benekli, rengi değişmiş cilt Ölecekmiş gibi hissetme
SEPSİSTEN KORUNMA YOLLARI
Sepsisi önlemenin en kolay yolu enfeksiyonların önlenmesidir. Enfeksiyonlar ise hijyen ve aşı ile önlenebilir.
Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için stresten uzak durmalı, dengeli beslenilmeli ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durulması gerekir.
Eğer bir enfeksiyon sepsise neden olmuşsa hızlı bir şekilde tanınmalı ve enfeksiyonun kaynağı antibiyotiklerle tedavi edilmelidir.
Hayatta kalan pek çok kişide uzun vadeli sonuçlarla karşı karşıya kalır. Uzuv kayıpları, hafıza-konsantrasyon zayıflığı veya travma sonrası stres bozukluğu gibi…
TEDAVİNİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL
Hekim kontrolünde yapılmayan gereksiz antibiyotik tedavilerinin, mikropların birçok antibiyotiğe direnci artırıyor. Bu durum da sepsisin ölümcül seyretmesine neden oluyor.
Sepsis belirtileri ortaya çıkan hastada ilk 6 saat içinde tedavi başlatılmalıdır. Bu durumda hastaların hayatta kalma oranları yüzde 80'in üzerine çıkabilmekte iken doğru antibiyotik tedavisi başlanmasındaki her 1 saatlik gecikme, hastanın hayatta kalma şansını yüzde 7,6 oranında azaltmaktadır.