Arama

Sıfır Atık Projesi hakkında bilgi ve terimler

Atıklarımızı azaltmayı gerçekten istesek de bu hedefe doğru ilerleme sürecimizin oldukça yavaş olduğu aşikar. Bu sebeple ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Projesi; israfın önlenmesi, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi aynı zamanda da geri kazanımının sağlanması gibi önemli amaçları olan bir çağrı niteliği taşıyor. Proje, Emine Erdoğan himayesinde yola çıktı ve tüm Türkiye'ye yayılması konusunda çalışmalar devam ediyor. Peki biz, proje hakkında tam olarak ne biliyoruz? Sıfır Atık Projesi'ne dair bilgi ve terimleri derledik.

  • 3
  • 22
Ambalaj atığı
Ambalaj atığı

Ambalaj atığı ürünlerin kullanımından sonra ortaya çıkan ve geri dönüştürülmesi gereken malzemedir. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne göre ise ambalaj atığı, üretim artıkları hariç, ürünlerin veya herhangi bir malzemenin tüketiciye ya da nihai kullanıcıya ulaştırılması aşamasında ürünün sunumu için kullanılan ve ürünün kullanılmasından sonra oluşan kullanım ömrü dolmuş tekrar kullanılabilir ambalajlar da dâhil çevreye atılan veya bırakılan satış, ikincil ve nakliye ambalajlarının atıkları olarak tanımlanmaktadır.

Sıfır Atık Projesi nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi" Emine Erdoğan'ın himayesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi öncülüğünde tanıtılmıştı. Türkıye'de, tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye dayanan bir çevre seferberliği başlattıklarını dile getiren Erdoğan, kendi himayesinde yürütülen bu proje ile atıkları kaynağından ayrıştırarak, geri dönüştürdüklerini ve yeni bir yaşam kültürü oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

  • 4
  • 22
Atık pil
Atık pil

Yeniden kullanılabilecek durumda olmayan, evsel atıklardan ayrı olarak toplanması, taşınması, bertaraf edilmesi gereken kullanılmış pil. Örneğin; silindirik pil, düğme pil vb.

Proje nasıl ilerliyor?

Proje kapsamında, 15 bine yakın kamu kuruluşunda sıfır atık uygulamasına geçildi. Plastik kullanımını azaltmak üzere, tüm marketlerde plastik poşetler ücretli hale getirildi. İlk bir aylık uygulama sonunda, naylon poşet kullanımı yüzde 70 oranında azaldı.

Sıfır Atık Projesi neden önemlidir? İzlemek için tıklayınız...

  • 5
  • 22
Bitkisel yağ
Bitkisel yağ

Bitkisel kaynaklardan elde edilen yemeklik ve kızartmalık yağlar. Örneğin; Ayçiçek yağı fındık yağı zeytinyağı vb. gibi yağlar.

Projenin devamı nasıl sağlanır?

Sıfır atık projesini hayata geçirmek isteyen kurumlar, sıfır atık el kitabı veya sıfır atık projesi başvuru formunun nereden temin edileceğine dair bilgi sahibi olmak isteyebilir. Bu durumda öncelikle T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu Sıfır Atık Sistemi Nasıl Kurulur? başlıklı kaynaktan sistem ve yol haritası hakkında bilgi alınabilir.

  • 6
  • 22
Bitkisel atık yağ
Bitkisel atık yağ

Yemeklik ve kızartmalık bitkisel yağların kullanımı sonucu oluşan atık yağlar.

Projenin hedefledikleri neler?

Bu proje ile yeni üretime kıyasla metal ve plastik geri kazanımı ile %95 enerji tasarrufu sağlanabilir. Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrolden tasarruf edilebilir. Atık camlar tekrar cam ürünlerine; plastikler elyaf ve dolgu malzemesi gibi birçok malzemeye, atık metaller ise tekrar metal ürünlerine dönüşebilir. Organik atıklardan elde edilebilecek kompost ile topraklarımız daha verimli hale gelir.

  • 7
  • 22
Hafif plastik torbalar
Hafif plastik torbalar

Kalınlığı çift kat 15 mikronun altında olan, açık gıdalar için birincil ambalaj olarak veya bu gıdaların hijyeni için ihtiyaç duyulan plastik torbalar.

Proje uygulama örnekleri;

Biriktirme ekipmanları, ve tanıtım materyallerinde renk skalası uygulanır. Renklerin insanların algısı üzerinde büyük etkisi olduğundan ve uygulamada standarda erişmek adına renk skalası oluşturulmuştur. Oluşturulan renk skalasına göre;

Kâğıt-karton atıkları için mavi,

Plastik atıklar için sarı,

Cam atıklar için yeşil,

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN