Arama

Sigarayı bırakmanın vücuda etkileri neler? Sigara haram mıdır?

Ülkemizde 17 milyon sigara içicisi bulunuyor ve yılda ortalama 100 bin kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Sigara dumanında 4 binin üzerinde kimyasal madde bulunuyor ve bu maddelerin büyük çoğunluğu kansere neden oluyor. Peki, sigaranın zararları neler? Sigara içmek hangi hastalıklara sebep oluyor? Hamileyken sigara içmenin zararları neler? Genç yaşlarda sigara içmek neden daha zararlı? Çocuğunuz sigara kullanıyorsa ne yapmalısınız? Sigara haram mıdır? Diyanet'in sigara hakkındaki açıklaması…

  • 6
  • 30
SİGARA BAŞKA HANGİ HASTALIKLARA SEBEP OLUYOR?
SİGARA BAŞKA HANGİ HASTALIKLARA SEBEP OLUYOR?

Sigara bağımlılığı ve birçok kanser türü arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Başta akciğer olmak üzere, gırtlak, prostat, diş eti ağız, mesane, yemek borusu, dil, pankreas, bademcik ve rahim ağzı kanserlerinin oluşum riskini artırıyor.

Ayrıca erkeklerde iktidarsızlık, felç, ülser, kronik bronşit, bacak damar hastalıkları, kalp krizi, kadınlarda kısırlık ve KOAH gibi hastalıklara da yol açıyor.

  • 7
  • 30
SİGARANIN SOLUNUM SİSTEMİNE ZARARLARI
SİGARANIN SOLUNUM SİSTEMİNE ZARARLARI

Sigara dumanındaki maddeler, solunum yollarında iltihabi reaksiyonlara neden oluyor; bronşları tahriş ediyor ve enfeksiyon eğilimini arttırıyor. Solunum yollarının kendi kendini temizleme mekanizmasına zarar veriyor.

Düzenli sigara içen bireylerde solunum güçlüğü, kronik öksürük ve balgam şikâyetlerine sıklıkla rastlanır. Aynı zamanda sigara, KOAH'ın önde gelen nedenidir. KOAH'lı kişilerin yüzde 90'ı sigara içenler veya eskiden sigara içip bırakanlardan oluşur.

  • 8
  • 30
DAMARLARDAKİ KAN AKIŞINI ENGELLİYOR
DAMARLARDAKİ KAN AKIŞINI ENGELLİYOR

Sigara içmek, kan damarlarında kan akışını engelleyen zararlı plak oluşumu ve damar tıkanıklığına zemin hazırlıyor. Kanın oksijen içeriğini azaltıyor ve bu yolla tüm organların oksijenlenmesini etkiliyor. Sigara ayrıca kanda zararlı kolesterol olan LDL seviyelerinin artmasına neden oluyor.

Kalp krizi, felç veya periferik arter hastalığına yakalanma oranını önemli ölçüde artırıyor. Kalp krizi geçirme oranı, sigara içenlerde içmeyenlerden yaklaşık iki kat daha fazla görülüyor.

  • 9
  • 30
CİLT SAĞLIĞINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR
CİLT SAĞLIĞINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR

Sigara içenlerin ciltleri gri, soluk ve sağlıksız bir görünüme sahiptir. Nikotin, cilde giden kan dolaşımını zayıflatarak cilt sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Sigara dumanı ayrıca cilt hücrelerine zarar veren maddeler içeriyor.

Sigara içenlerde cilt inceliyor, elastikiyetini kaybediyor, erkenden kırışıyor ve yaşlanıyor. Sigara içmek aynı zamanda egzama veya sivilce gibi cilt sorunlarında artışa neden oluyor.

  • 10
  • 30
DİŞ ETİ BOZUKLUKLARINA VE DİŞ KAYBINA YOL AÇIYOR
DİŞ ETİ BOZUKLUKLARINA VE DİŞ KAYBINA YOL AÇIYOR

Tütün dumanında bulunan katran, dişlerde sararmaya ve hoş olmayan kahverengi lekelere neden oluyor. Sigara içmek, ağız boşluğunu bazı bakterilerin üremesi için elverişli hale getiriyor.

Çoğalan bakteriler ağız kokusunu arttırıyor ve diş çürüklerinin yanı sıra erken diş kaybına neden olabilecek diş eti hastalıklarına sebep oluyor. Sigara nedeniyle diş etlerine giden kan akımında azalma ve bağışıklık sisteminde baskılama da dış eti problemlerinin oluşumunu hızlandırıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN