Sigarayı bıraktığınızda vücudunuzda neler oluyor? Arabada sigara içmek yasak mı?
Türkiye'de toplam 17 milyon sigara tüketicisi var ve her yıl 100 bin insanımız sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Tütün dumanında 4 binden fazla kimyasal madde bulunuyor ve bunların 80'den fazlası kanser yapıcı özelliğe sahip. Peki, zararları saymakla bitmeyen sigarayı bıraktığınızda vücudunuzda neler oluyor? Kana karışan nikotin kaç saat sonra atılabiliyor? Solunum yolları fonksiyonları hangi saatte normale dönüyor? Arabada sigara içmek yasak mı?
Giriş Tarihi: 27.09.2019
09:35
Güncelleme Tarihi: 27.09.2019
09:46
ARABADA SİGARA İÇMEK YASAK MI?
Özel araçta sigara içmenin yasak olduğuna dair ilgili mevzuat, 24 Mayıs 2013 tarihinde üzerinde gerçekleştirilen değişikliklerle birlikte yürürlüğe girmiş ve kanunlaşmıştı. Sigara içmenin hususi araçlarda yasak olduğunu tanımlayan 4207 sayılı kanun maddesi şu şekilde;
"Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, "
"Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir ."
ARABADA SİGARA İÇMENİN CEZASI NE KADAR?
Özel araçta içilen sigaranın cezası 153 TL'dir. Bu ceza 2019 Eylül tarihine ait olmakla beraber önümüzdeki yıl bu rakamın ne kadar değişeceği bilinmiyor.
"Dumansız Hava Sahası" adı ile 2009 yılında başlayan kapalı alanlarda sigara içme yasağı, metrobüs, otobüs, metro ve tramvay duraklarını da kapsıyor .
SİGARAYI NEDEN BIRAKMALISINIZ?
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1 milyar 100 milyon düzenli sigara içicisi var ve bunların yarısı sigaraya bağlı oluşan hastalıklardan dolayı hayatını kaybedecek.
Gelişmiş ülkeler, sigaranın her geçen saniye bir insanın ölüm sebebi olarak ortaya konmasından sonra sigaranın içildiği alanlar ya da satışı ile ilgili önemli yasaklar veya kısıtlamalar getiriyor. Ancak, sigara endüstrileri özellikle de geri kalmış ülkelerde yaygınlığını sürdürerek gelişmeye devam ediyor.
SİGARA NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Tütün, 1492 yılında Amerika kıtasına ayak basan Kolomb'un keşfi ile önce Amerika kıtasında ve Avrupa'da, daha sonra ise dünyada yaygınlaştı. Tütün, Osmanlı coğrafyasına 16'ncı yüzyılda girdi.
Tütün başlangıçta çubuk ve pipolarla içiliyor veya enfiye olarak çekiliyordu. Daha sonra tütün yapraklarına ve ince kâğıtlara sarılarak bugünkü sigara ortaya çıktı.
SİGARA NASIL YAYGINLIK KAZANDI?
Birinci Dünya Savaşı sırasında, işgal güçlerinin dört koldan saldırdıkları bir dönemde sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımının yaygınlığı iyice arttı.
İngilizler, İstanbul'u işgallerinden itibaren, gemiler dolusu sigara ve içki getirerek Müslüman halka parasız olarak dağıtmışlardı. Bu da savaşın bir parçasıydı. Sigaranın kullanımı her geçen gün daha da arttı.