Sigarayı bıraktığınızda vücudunuzda neler oluyor? Arabada sigara içmek yasak mı?
Türkiye'de toplam 17 milyon sigara tüketicisi var ve her yıl 100 bin insanımız sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Tütün dumanında 4 binden fazla kimyasal madde bulunuyor ve bunların 80'den fazlası kanser yapıcı özelliğe sahip. Peki, zararları saymakla bitmeyen sigarayı bıraktığınızda vücudunuzda neler oluyor? Kana karışan nikotin kaç saat sonra atılabiliyor? Solunum yolları fonksiyonları hangi saatte normale dönüyor? Arabada sigara içmek yasak mı?
Giriş Tarihi: 27.09.2019
09:35
Güncelleme Tarihi: 27.09.2019
09:46
SİGARA NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Tütün, 1492 yılında Amerika kıtasına ayak basan Kolomb'un keşfi ile önce Amerika kıtasında ve Avrupa'da, daha sonra ise dünyada yaygınlaştı. Tütün, Osmanlı coğrafyasına 16'ncı yüzyılda girdi.
Tütün başlangıçta çubuk ve pipolarla içiliyor veya enfiye olarak çekiliyordu. Daha sonra tütün yapraklarına ve ince kâğıtlara sarılarak bugünkü sigara ortaya çıktı.
SİGARA NASIL YAYGINLIK KAZANDI?
Birinci Dünya Savaşı sırasında, işgal güçlerinin dört koldan saldırdıkları bir dönemde sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımının yaygınlığı iyice arttı.
İngilizler, İstanbul'u işgallerinden itibaren, gemiler dolusu sigara ve içki getirerek Müslüman halka parasız olarak dağıtmışlardı. Bu da savaşın bir parçasıydı. Sigaranın kullanımı her geçen gün daha da arttı.
SİGARAYLA İLGİLİ GERÇEKLER
Günümüzde ise her yıl dünyada 5 milyon kişi aktif olarak sigara içtiği için ve yüz binlerce insan sigara dumanına maruz kalmaları nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Ülkemizde sigara içme oranları yaklaşık olarak erkeklerde yüzde 41, kadınlarda yüzde 13. Toplam 17 milyon sigara tüketicisi var ve her yıl 100 bin insanımız sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.
4 BİNDEN FAZLA KİMYASAL MADDE BARINDIRIYOR
Tütün dumanında 4 binden fazla kimyasal madde mevcut, bunların 80'den fazlası kanser yapıcı özelliğe sahip.
Akciğer kanserine yakalanan her 10 hastadan 8'i sigara tüketmekte. Sinsi bir hastalık olan akciğer kanserine yüzde 60-70 vakada ancak ileri evrede tanı konabilmektedir.
KALP VE AKCİĞER HASTALIKLARI RİSKİNİ ATTIRIYOR
Günümüzde en ölümcül dördüncü hastalık olan kronik bronşit rahatsızlığının yüzde 90 tek sebebi sigaradır. Koroner kalp hastalığı ölümlerinin yüzde 10 ila 30'undan sigara sorumludur.
Günde 1-4 arası sigara içimi ve hatta pasif sigara dumanına maruz kalınması kalp ve akciğer hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır. Hamilelikte sigara içiminin bebeğe zararlı olduğu kanıtlanmıştır.