Sık tüketilen besinlerin bilinmeyen faydaları!
Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz besinlerin vücudumuza ne gibi etkileri olduğunu hiç merak ettiniz mi? Tükettiğimiz her besin bize doğrudan veya dolaylı olarak enerji verir, kimi besin oldukça yararlı etki bırakırken kimi besinin de zararı fazlasıyla büyüktür. Sizler için günlük hayatta sık tükettiğimiz besinlerin faydaları hakkında bilgiler derledik. Hangi besin neye iyi geliyor? Besinlerin faydalarına dair bilinmeyenler...
Giriş Tarihi: 12.08.2020
06:37
Güncelleme Tarihi: 11.04.2023
11:11
◾ Ceviz , beyin fonksiyonları için çok faydalı olan, hafızayı güçlendiren, aynı zamanda hiperaktivite, depresyon ve hatta otizmle başa çıkmaya yardım eden omega - 3 yağlarını içerir.
❗Yapılan araştırmalara göre günde 50 gram ceviz yiyen bir kişinin vücudunda iltihap olduğunun göstergesi olan CRP maddesinde azalma meydana geldiği tespit edilmiştir.
❗Kullanım için bir su bardağı içine 3 tane ceviz atarak tüm gece bekletin, sabah aç karnına bu suyu için. Cevizli su tüm gün dinç kalmanızda etkili olacaktır.
✅ Ceviz, kilo yönetimine yardımcı olarak obeziteyi önler ve diyabet riskini de azaltır. ✅ Günde 56 gram ceviz tüketmenin, organ yağlanması görülen aşırı kilolu bireylerde endotelyal işlevi geliştirdiği görülmüştür. ✅ Ceviz iyi bir bakır kaynağıdır. ✅ Cevizde bulunan diğer bir mineral de magnezyumdur. ✅ Ceviz aynı zamanda metabolizmayı iyileştirir. ✅ Cevizin faydaları düzenli tüketildiğinde artar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
◾ Domateslerdeki antioksidanlar kanser, diyabet ve kalp hastalığı bunlardan birkaçı olan çeşitli ölümcül hastalıklara karşı koruma sağlar.
✅ Kan basıncını düzenler. ✅ Sindirim sağlığını geliştirir. ✅ Kalsiyum açısından zengin olan domatesin, vücutta kemik gücünü ve kemik oluşumunu iyileştirmede ve dişlerin daha sağlıklı bir halde tutulmasında yararları bulunur.
◾Sarımsak , yemeklerde bir lezzetlendirici olarak yaygın olarak kullanılır, ancak aynı zamanda eski ve modern tarih boyunca ilaç olarak da kullanılmıştır.
✅ Güçlü bir antibiyotik olan sarımsak enfeksiyonlara karşı savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. ✅ Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer. ✅ Kansere yakalanma riskini azaltır. Pankreas ve kolon kanserini önleyici özelliği vardır. ✅ Alzheimer hastalığına iyi gelir. ✅ Kan şekeri seviyesini düşürür. ✅ Kandaki kolesterol düzeyini düşürür. ✅ Diş ağrısına iyi gelir. ✅ Saç tedavisinde de kullanılan sarımsak saç dökülmesini yavaşlatır. ✅ Vücudu sivri sinek ve haşerelerden korur. ✅ Mide ve bağırsaklarda oluşan enfeksiyonları öldürerek dezenfekte eder. ✅ İştah açar.
◾ Ispanak her türlü yorgunluğu giderir, organizmanın dengesini sağlayarak zindelik verir, kan yapar. Yaşlılıktan doğan öğrenme problemlerinde oldukça fayda verir.
❗Sofraların vazgeçilmezi olan ıspanak içinde iltihap kurutan antioksidanlar ve bol miktarda E vitamini bulunur. Ispanak içinde yer alan diğer bir madde ise alfa-lionelik (ALA) isimli asittir.
❗Bu asit iltihapların neden olduğu ağrıları azaltan bir etkiye sahiptir. Ispanaktan yararlanabilmek için yemeğini yapabilir ya da suyunu tüketebilirsiniz.
✅ Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. ✅ Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. ✅ Sindirimi düzenler. Kemikleri güçlendirir. Toksinlerden arındırır. Kansızlığı önler.
◾ Tahin , kişinin istediği şekilde tüketebileceği bir besindir. Direkt olarak tüketilebileceği gibi poğaça, kurabiye içine konarak da tüketilebilir. Ülkemizde en yaygın tüketim şekli ise pekmezle karıştırılarak yenilen halidir.
✅ Beyni güçlendirir. ✅ Kalp sağlığını korur. ✅ Şişliği azaltır. ✅ Astıma iyi gelir. ✅ Bağışıklık sistemini güçlendirir. ✅ Bakır, fosfor, kalsiyum gibi çeşitli mineraller içerdiği için kemik yoğunluğunu artırır. ✅ İltihabı olumlu etkiler. ✅ Beyin sağlığına iyi gelir.
❌ Tahin fazla tüketilirse kronik iltihaplanmaya sebebiyet verebilir. ❌ Tahin, susam alerjisi olan kişiler için çok tehlikelidir. ❌ Ölçülü bir şekilde tüketilmezse kilo yapar.