Sınırsız hayal gücü ve renkli kalemlerle yapılan beyin egzersizi: Zihin Haritası
Fikir üretmenin ve plan yapmanın en basit yolunun uzun listeler hazırlamak olduğu düşünülürdü. Ancak yapılan araştırmalar sadece sınırsız hayal gücü ve renkli kalemlerle beynimizin iki tarafını da harekete geçirebileceğimizi ortaya çıkardı. Söz konusu olan bu çalışma Zihin Haritası olarak literatüre girdi. Kağıt üzerindeki nesne ve olguları canlandırarak beynimizin sağ lobunda performansı artıran bu yöntem, üçüncü yüzyıldan beri birçok ünlü isim tarafından kullanıldı. İşte, renklerin ve sınırsız hayal gücünün meydana getirdiği Zihin Haritası hakkında bilinmeyenler...
Giriş Tarihi: 31.07.2019
10:01
Güncelleme Tarihi: 31.07.2019
10:59
Zihin haritası denildiğinde genellikle hızlı not tutma yöntemiymiş gibi düşünülebilir. Ancak gerçekte kullanım alanı çok daha geniştir.
Hedef oluşturma: Günlük işlerinizde, haftalık planlamalarınızı yaparken yada orta ve uzun vadeli hedeflerinizi planlarken zihin haritasından yararlanabilirsiniz.
Toplantı hazırlığı: Toplantıya girmeden önce, üzerinde durmak istediğiniz konuları bu yöntemle belirleyebilir ve toplantıda kullanmak üzere tek bir sayfada görselleştirebilirsiniz.
Sunum Hazırlığı: Sunum yapmak, pek çok kişi için kabustur. İnsanlar, topluluk önünde konuşmaktan, söyleyeceklerini unutmaktan, velhasıl hata yapmaktan çok korkarlar. Bu yöntem, sunum hazırlıkları sırasında, aktarılacak konuların belirlenmesi, birbirleri arasında ilişkilendirme yapılması ve akılda kalıcı anahtarların tespit edilmesi açısından önemlidir.
Raporlama : Herhangi bir konuda rapor hazırlayacağınız zaman da, bu yöntemden yararlanmak etkili bir çözüm olacaktır. Sizden istenen rapor, açık ve detaylı olabilir. Ancak, zihin haritası yöntemi, bu açık raporu yazmadan önce konuyu toparlayarak, raporunuzun etkililiğini artırmanıza yardımcı olacaktır.
Birleştirme : Birbirleriyle benzer birkaç kitap, rapor vb.´nin belleğinize tam olarak yerleşmesinde etkili olabilir ve benzerliklerin bir araya getirilmesi ile bütünlük sağlanabilir. Örneğin, Peynirimi Kim Kaptı? isimli kitap ile Değişim Kültürü isimli kitabın verdiği mesajlar birleştirilerek zihinsel bütünlük sağlanır. Not Tutma : Zihin haritası yönteminin en sık kullanıldığı alandır. Bu yöntem ile, sıradan insanların sayfalarca tuttukları notlara inat, size tek bir sayfa yetecektir.
Beyin Fırtınaları: Beyin fırtınası, özellikle yaratıcı düşünme ve yeni fikirler ortaya çıkarma konusunda yararlanılan en güçlü yöntemlerden biridir. Zihin haritası yöntemiyle birleştirildiğinde çok daha etkili olabilmektedir. Beyin fırtınası sonucunda ortaya çıkan fikirler, zihin haritası yöntemiyle kaydedildiğinde, birbirini destekleyen ve birbirleriyle bağlantılı olanlar kolaylıkla görülebilir. Böylelikle, geliştirme aşamasında yol gösterici olurlar.
Zihin Haritaları ile Beyin Arasındaki İlişki
"İnsan beyninin de güçlü olmak için bir kas gibi eğitilmeye ihtiyacı vardır. Zihin haritası da yaratıcılığınızı, hafızanızı ve düşünme yetinizi geliştirerek beyninizin 'egzersiz' yapmasını sağlar." – Tony Buzan
Klasik öğrenme; beynimizin sadece sözcükler, mantık, sayılar gibi sol lob becerilerini kullanarak gerçekleşir. Zihin haritaları ise, bu sol lob becerilerinin yanına; renkler, resimler gibi sağ lob becerilerini de ekler. Bu şekilde beyin korteksindeki tüm alanları (sözcükler, görüntüler, sayılar, mantık, ritim, renk ve alansal farkındalık) tek seferde kullanabiliriz. Soyut kavram ve olguları temsil eden harflerin ötesine geçerek bu soyutluğu görsel olarak zihnimizde oluşturabiliriz.
Leonardo Da Vinci
Politikacı Cassiodorus - 562