Soğuk algınlığına iyi gelecek 10 doğal yöntem
Soğuk havaların yavaş yavaş kendini hissettirmesiyle burun akıntıları, baş ağrıları, boğaz ağrıları ve öksürük gibi birçok soğuk algınlığı belirtisi ortaya çıkıyor. Genelde boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısının eşlik ettiği soğuk algınlığı zamanında tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarına da dönüşebiliyor. Peki, soğuk algınlığına karşı hangi besinleri tüketmeliyiz? İşte soğuk algınlığına iyi gelecek 10 doğal yöntem…
Giriş Tarihi: 06.12.2019
15:19
Güncelleme Tarihi: 01.04.2020
01:45
Yeşil çayı gündelik hayatınızda alışkanlıklarınız arasına almanız, sağlığınızı korumak adına atacağınız en doğru adımlardan biridir. Günde 2 bardak yeşil çay sizi sadece gripten değil pek çok hastalıktan uzak tutabilir. Ancak eğer gribi önlemekte geç kaldıysanız ve can sıkıcı belirtileri ile çoktan karşı karşıya kalmışsanız günde 3-4 fincan yeşil çay içerek hastalığın seyrini hafifletip süresini kısaltabilirsiniz. Yeşil çay vücuda kendisini savunması ve toksinlerden arınması için güç katar.
YEŞİL ÇAY NEYE İYİ GELİR?
Yeşil çay tüketimi hastalıklara da iyi geliyor. Yalnız yeşil çayın tüketimi konusunda aşırıya kaçılmamalıdır. Günde 3'ten fazla içilmemelidir. Metabolizmayı hızlandırması ve vücuttaki toksinlerin kolay atılmasını sağlaması buna etken olmaktadır. Gün içerisinde 3 bardak tüketildiği takdirde kalp krizi riskini % 11 oranında düşürmektedir. Yeşil çay içerisinde kafein olduğu için hamilelerin tüketmesi sakıncalıdır.
Yeşil çayı marketlerde hazır bir şekilde bulunan sallama poşet çay olarak bulabilirsiniz. Bu şekilde sıcak su dolu bir fincanın içine atarak demleyebilirsiniz. Ya da yine marketlerden veya aktarlardan temin edebileceğiniz yeşil çayın, bitki halini demleyebilirsiniz.
Adaçayı çok eski zamanlarda insanların bahçesinde yetiştirdiği her derde deva kabul edilen mucizevi bitkilerdendir. Adaçayının bu kadar yaygın tüketimi hiç kuşkusuz faydalarının oldukça fazla olmasından kaynaklanıyor.
Latince ismiyle Salvia, birçok alt türü bulunan ve ülkemizde de kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitkidir. Öksürüğe, grip ve benzeri rahatsızlıklara iyi geliyor olmasıyla bilinen adaçayı, sinir sistemini de rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Adaçayının sağlık açısından bir zararı bulunmuyor ancak günlük 2-3 fincandan fazla tüketimi pek tavsiye edilmiyor.
Güneybatı Anadolu'da ve özellikle Muğla çevresinde adaçayı bitkisinin yapraklı dalları çay hazırlamada kullanılıyor. Bitkiye ve hazırlanan çaya adaçayı adı veriliyor. Adaçayı, Batı ve Güney Anadolu'daki kahvelerde bildiğimiz çayın yanında yaygın bir şekilde satılıyor.
Adaçayı iki farklı şeklinde demlenmektedir. Bunlarında birincisinde normal çay gibi demleniyor. Bu şekilde adaçayının tadı biraz acı oluyor. İkincisinde ise, küçük bir dal çay bardağına konup üzerine kaynar su ilave ediliyor. Yerel halk buna "dallı" adını veriyor. Böylece istediğiniz renk ve koku ortaya çıkınca dalı çıkarabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan adaçayının kokusu daha hafif ve içimi daha hoş oluyor.