Soğuk havalarda alınması gereken önlemler
Kış mevsiminin sert günlerini yaşadığımız bugünlerde bizleri en çok rahatsız eden konulardan biri üşümek. Peki, üşümeyi engellemek ve soğuk havaların etkisi ile düşen vücut direncini yükseltmek mümkün mü? Kapalı alanları sık sık havalandırmak neden önemli? Soğuk havalarda ne yenmeli ne içmeli? Yakıt tüketiminde nasıl tasarruf sağlanmalı? Hem vücudunuz için hem de eviniz için soğuk havalarda alınması gereken önlemleri derledik.
Giriş Tarihi: 08.01.2020
18:01
Güncelleme Tarihi: 08.01.2022
10:33
DÜZENLİ UYKUYA ÖNEM VERİLMELİ
Soğuk havalarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayan bir diğer unsur ise düzenli uykudur. Bunun yanında yataktan kalkmadan önce yorganın altında gerinmek ve biraz hareket etmek yataktan kalkıldığında üşüme hissini azaltacaktır. Geniz akıntısı yoğun olan kişilerin daha dik yastıklarla uyuması gerekir.
VİRÜSLERİN BULAŞMAMASINI İÇİN ELLER SIK YIKANMALI
Eller, virüs ve mikropların en kolay yayılma yoludur. Bu nedenle ellerimizi sık ve kuralına uygun yıkamak virüslerin bulaşmasını büyük ölçüde engeller. Elleri yıkarken sıvı sabun, kurularken de tek kullanımlık kâğıt havlu kullanmaya özen göstermek gerekir.
Ağızdan nefes almak, soğuk havanın ve mikropların hızlıca akciğerlere geçmesine neden olarak akciğer enfeksiyonlarına sebep olur. Bu nedenle soğuk havalarda burundan nefes almak gerekir. Ayrıca dışarı çıkıldığında ağız ve burun mutlaka atkı ile kapatılmalıdır.
ENFEKSİYONUN YAYILMASINA SEBEP OLAN TEHLİKE
Toplu taşıma araçları, iş yerleri ve okullarda, grip ya da nezle gibi enfeksiyonu olan kişi varsa çevresindekilere yayması da an meselesidir. Çünkü kapalı alanda virüsler, hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırmasıyla çok hızlı biçimde yayılır.
HASTA OLAN KİŞİ KAPALI ALANA GİRMEMELİ
Bağışıklığı düşük, burun mukoza salgıları iyi olmayan ya da kronik hastalığı bulunan kişiler bundan çok kolay etkilenip hasta olabilir. Hasta olan kişinin evi dışında kapalı bir yerde bulunması gerekiyorsa maske ile ağız ve burun bölgesini kapatması gerekir.
EVİN SICAKLIĞI ÇOK YÜKSEK OLMAMALI
Soğuk havada dışarıdan eve girildiğinde ev sıcaklığının çok yüksek olmaması gerekir. Çünkü soğuk havadan eve girildiğinde karşılaşılan sıcak havaya vücut kolay entegre olamayabilir ve ani sıcaklık değişimlerinden olumsuz etkilenir. Ani ısı geçişleri bazı kişilerde kılcal damar çatlamalarına sebep olabilir ve bu da kalp krizi riskini beraberinde getirebilir. O nedenle ortam sıcaklığının 18-20 derecede tutulması idealdir.