Arama

Soğuk havalarda alınması gereken önlemler

Kış mevsiminin sert günlerini yaşadığımız bugünlerde bizleri en çok rahatsız eden konulardan biri üşümek. Peki, üşümeyi engellemek ve soğuk havaların etkisi ile düşen vücut direncini yükseltmek mümkün mü? Kapalı alanları sık sık havalandırmak neden önemli? Soğuk havalarda ne yenmeli ne içmeli? Yakıt tüketiminde nasıl tasarruf sağlanmalı? Hem vücudunuz için hem de eviniz için soğuk havalarda alınması gereken önlemleri derledik.

  • 7
  • 19
BURUNDAN NEFES ALINMALI
BURUNDAN NEFES ALINMALI

Ağızdan nefes almak, soğuk havanın ve mikropların hızlıca akciğerlere geçmesine neden olarak akciğer enfeksiyonlarına sebep olur. Bu nedenle soğuk havalarda burundan nefes almak gerekir. Ayrıca dışarı çıkıldığında ağız ve burun mutlaka atkı ile kapatılmalıdır.

ENFEKSİYONUN YAYILMASINA SEBEP OLAN TEHLİKE

Toplu taşıma araçları, iş yerleri ve okullarda, grip ya da nezle gibi enfeksiyonu olan kişi varsa çevresindekilere yayması da an meselesidir. Çünkü kapalı alanda virüsler, hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırmasıyla çok hızlı biçimde yayılır.

  • 8
  • 19
HASTA OLAN KİŞİ KAPALI ALANA GİRMEMELİ
HASTA OLAN KİŞİ KAPALI ALANA GİRMEMELİ

Bağışıklığı düşük, burun mukoza salgıları iyi olmayan ya da kronik hastalığı bulunan kişiler bundan çok kolay etkilenip hasta olabilir. Hasta olan kişinin evi dışında kapalı bir yerde bulunması gerekiyorsa maske ile ağız ve burun bölgesini kapatması gerekir.

  • 9
  • 19
EVİN SICAKLIĞI ÇOK YÜKSEK OLMAMALI
EVİN SICAKLIĞI ÇOK YÜKSEK OLMAMALI

Soğuk havada dışarıdan eve girildiğinde ev sıcaklığının çok yüksek olmaması gerekir. Çünkü soğuk havadan eve girildiğinde karşılaşılan sıcak havaya vücut kolay entegre olamayabilir ve ani sıcaklık değişimlerinden olumsuz etkilenir. Ani ısı geçişleri bazı kişilerde kılcal damar çatlamalarına sebep olabilir ve bu da kalp krizi riskini beraberinde getirebilir. O nedenle ortam sıcaklığının 18-20 derecede tutulması idealdir.

  • 10
  • 19
ODANIN NEM DENGESİNİ KORUMAK ÖNEMLİ
ODANIN NEM DENGESİNİ KORUMAK ÖNEMLİ

Kış mevsiminde yatılan odanın havasının kuru olmaması da oldukça önemli bir konu. Odada kalorifer varsa peteklerin üzerine bir tas su konularak nem dengesi sağlanabilir. Ayrıca uyunan odada odadaki oksijeni bitireceği için çiçek olmamalıdır. Uyumadan önce yatak odasının camı açılmalı, oda havalandırılmalı, odada bir hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.

  • 11
  • 19
ELDİVEN KULLANMAK VÜCUT ISISINI ETKİLER
ELDİVEN KULLANMAK VÜCUT ISISINI ETKİLER

Soğuktan en fazla etkilenen bölgeler baş, boyun, eller ve ayaklardır. Soğuk havalarda bu bölgelerdeki ısı kaybı yüzde 70 oranında artabilir. Özellikle kalp ve diyabet hastaları, soğukta rüzgârı göğüs bölgelerine alacak şekilde sokağa çıkmamalı ve atkı kullanmalı. Soğukta ellerin üşümemesi için genelde eller cepte dolaşılır; oysa eldiven ile eller serbest bırakılsa bu davranış vücut ısısının düşmesini engeller.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN