Son 20 yılımıza damga vuran bilimsel gelişmeler💉🔬🔭
İnsanoğlu yapay zeka, robotik, uzay bilimleri, büyük veri ve daha pek çok alanda çığır açan bilimsel gelişmelere tanık olmaya devam ediyor. Bilim insanları bir yandan mevcut yaşamamızı kolaylaştıracak yeniliklere imza atarken bir yandan da yeni yaşam alanları kurabileceğimiz çalışmalar sürdürüyor. Peki, dünyada bilimle beraber 21'inci yüzyılda neler değişti, bu gelişmeler yaşamımızı nasıl etkiledi?
Giriş Tarihi: 16.04.2020
15:59
Güncelleme Tarihi: 16.04.2020
17:15
Yüzyıllardır insanlığın bildiği tüm gezegenler, güneş sistemimizdekiler ile sınırlıydı. 1992 yılında bilim insanları dolaylı yoldan ilk dış gezegenlerin varlığını keşfetti. Ancak ötegezegen olarak isimlendirilen gezegenlerin ilk direkt kanıtı, 2004 yılında bir Jüpiter'in beş katı büyüklüğündeki bir ötegezegenin infrared ışık resmi çekildiği zaman elde edildi.
Böylece dış gezegenlerin varlığı herkes tarafından kabul edildi. Görülebilir ışıkla ilk ötegezegen resmi 2008 yılında çekildi, bu seferki gezegen Jüpiter'in sekiz katı büyüklükteydi. Bugüne kadar toplam 3607 dış gezegen bilinmektedir, bunlardan bir kısmı dünyamıza benzemektedir.
Dünyanın en eski adli tıp vakası çözüldü
2014 yılında Leichester Üniversitesi Genetik Departmanı'ndan Doktor Turi King ve ekibi, belirsiz kimliği ile tartışmalar yaratan kral III. Richard'a ait bir iskeleti 529 yıl sonra analiz etti ve böylece en eski tıp vakası çözüldü.
Dünyanın en dayanıklı hayvanının sırrı çözüldü
Dünyanın en dayanıklı mikroskobik hayvanı su ayısının, bu özelliğinin genetik şifresi çözüldü. 2015 yılında yapılan araştırmaya göre radyasyona, dondurucu soğuğa ve kaynatılmaya dayanan hayvanın DNA'sını battaniye gibi sararak koruyan bir protein keşfedildi.
Einstein'ın kütle çekim dalgaları kanıtlandı
2016'da ABD Bilim Vakfı, Alman fizikçi Albert Einstein'ın Kütle Çekim Teorisi'nde bahsettiği dalgaları tespit ettiklerini açıkladı. Fizikçiler milyonlarca ışık yılı uzaklıkta iki kara deliğin çarpışmasının sesini duyduklarını ve kaydettiklerini duyurdu. ABD'deki Ligo Çekim Dalgaları Gözlemevi astrofizikçileri, gözlemleri sırasında birbiriyle çarpışan iki kara delik tespit etti. Çarpışma sesinin kaydedildiği bildirildi.
Antibiyotiğe alternatif madde geliştirildi
2014 yılında İsviçreli bilim adamları, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotiklere alternatif olarak kullanılacak yeni bir madde geliştirdi.
Bern Üniversitesi Anatomi Enstitüsü'nden Eduard Babiychuk ve Annette Draeger, yağ hücrelerinden yapay olarak lipozom üretti. Yağ hücrelerinin zarına benzeyen lipozomlar, toksinlerini çürüterek bakterileri etkisiz hale getiriyor. Toksinleri olmadan savunmasız kalan bakteriler, bağışıklık sistemi tarafından yok ediliyor.