Sosyal medya ile geçen süreyi kısıtlamanızı sağlayacak ipuçları
İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile sosyal medya platformlarının da yaşamımızda kapladıkları yer, her geçen gün artıyor. Bugün dünya nüfusunun yüzde 53'ünden fazlası sosyal medya kullanıyor. Türkiye, günlük ortalama 7 saat 54 dakika ile internet; 2 saat 57 dakika ile sosyal medya kullanımı konusunda dünya ortalamasının üzerinde bulunuyor. Peki, sosyal medya bağımlısı olduğumuzu nasıl anlarız? Sosyal medyada geçen süreyi nasıl kısıtlayabiliriz?
Giriş Tarihi: 03.02.2021
17:33
Güncelleme Tarihi: 09.06.2022
11:04
SOSYAL MEDYA SİTELERİ NE ZAMAN KURULDU?
2000 yılında Vikipedi, 2003 yılında Myspace ve 2004 yılında Facebook'un kurulması, sosyal medya anlamında ilk girişimlerdendi.
🔷🔷🔷
2005 yılında video paylaşım sitesi YouTube, 2006 yılında Twitter ve müzik veri akışı sağlayan Spotify, 2009 yılında anlık yer bildirimi yapmayı sağlayan Foursquare, 2010 yılında ise fotoğraf ve video paylaşım uygulaması olan Instagram kuruldu.
Tüm bu teknolojilerin yaygın kullanımı ise IOS ve android tabanlı akıllı telefonların hayatımıza girmesi, internetin yaygınlaşması ve bu cihazların her daim elimizin altında bulunması ile gerçekleşti.
AKILLI TELEFONLAR HAYATIMIZA NE ZAMAN GİRDİ?
Tarihin teknolojik anlamda en etkili cihazlarından biri olan iPhone, 2007 yılında Apple CEO'su Steve Jobs tarafından dünyaya tanıtıldı.
🔷🔷🔷
Cihaz, fotoğraf çekebiliyor, renkli dokunmatik bir ekran aracılığıyla internette dolaşabilme imkânı sağlıyor, kısacası bir telefondan daha fazlasını sunarak internetin telefona entegre oluşunu kullanışlı hale getiriyordu. Steve Jobs, bu cihazı tanıtırken "Mobil cihaz sektörünün 5 yıl ilerisine geçtik" demiş; ilerleyen yıllarda bu sözün doğruluğu defalarca kez kanıtlanmıştı.
Öte yandan ilk android telefonun kullanıcılara sunumu ise HTC tarafından 2008 yılında gerçekleştirildi. Android 1.0 sürümü ile dokunmatik ekran ve klavye tuşlarına sahip olan bu cihaz, mouse görevi gören küçük bir joysticke de sahipti.
📌 Dijital dünyaya dair bilinmesi gereken 10 kavram
2010’LARDA AKILLI CİHAZ VE SOSYAL MEDYA KULLANIMI ARTTI
İlerleyen süreçte bu cihazlarla kullanılabilecek uygulamalar geliştirilmiş, böylece cihaz üretip satmanın dışında yeni bir alternatif daha teknoloji üreticileri için olanak sağlamıştı.
🔷🔷🔷
Sosyal medya siteleri, geliştirdikleri uygulamalarla kısa zamanda mobil cihazlara entegre olarak daha ulaşılabilir hale geldiler. 2010'lu yıllarda hem akıllı cihazların hem de sosyal medya platformlarının yaygınlığı hızla arttı.
2013 yılına gelindiğinde dünya çapında 1 milyarın üzerinde akıllı telefon satışı gerçekleşti. 3G teknolojisinin hayatımıza girmesi ile her yerde ve her zaman internet bağlantısının olanaklı hale gelmesi, kullanıcıların alışkanlıklarını da tamamen değiştirdi.
SOSYAL MEDYA KULLANIMINA DAİR İSTATİSTİKLER
Hem internet kullanımı hem akıllı mobil cihaz kullanımı hem de sosyal medya platformlarının kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor.
🔷🔷🔷
2021 yılı Ocak ayına ilişkin We Are Social ajansının yayımladığı rapora göre dünyada internet, mobil kullanıcı ve sosyal medya istatistikleri şöyle:
📌 Dünyada 4,66 milyar internet kullanıcısı bulunuyor; bu da dünya nüfusunun yüzde 59,5'ine tekabül ediyor.
📌 4,2 milyar sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun yüzde 53'ünden fazlasını oluşturuyor.
📌 5,22 milyar mobil kullanıcısı ise dünya nüfusunun yüzde 66,6'sına karşılık geliyor.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
GÜNÜN ÜÇTE BİRİ İNTERNETTE GEÇİYOR
İstatistiklere göre, dünyada bir bireyin günlük ortalama internet kullanma süresi 6 saat 54 dakika.
🔷🔷🔷
Dünyada internette en fazla vakit geçiren ülkelerin başında 10 saat 56 dakika ile Filipinler geliyor. Son sırada ise 4 saat 25 dakika ile Japonya yer alıyor.
12. sırada yer alan Türkiye ise 7 saat 54 dakika ile dünya ortalamasının üzerinde bulunuyor. Yani günün üçte birini internette harcadığımızı söyleyebiliriz.