Arama

Sosyal medyanın dayattığı “güzellik emperyalizmi”

Güzellik, pek çok kişi tarafından "göreceli bir kavram" olarak tanımlansa da yaşanılan coğrafyaya, içinde bulunduğumuz topluma ve kültüre göre değişiklik gösteriyor. Dünyada farklı güzellik ritüellerine sahip olan toplumlar bulunsa da günümüzde güzellik algısı belli kalıplara sığdırılmaya çalışılıyor. Batı tarafından Batılı bir anlayışın dikte edildiği "güzellik emperyalizmi", sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla daha geniş kitlelere ulaşıyor ve bireyler, güzellik endüstrisinin bir parçası; endüstrinin dayattıkları ise "ihtiyaç" haline getiriliyor.

  • 15
  • 17
BATI TARAFINDAN BELİRLENEN STANDARTLAR
BATI TARAFINDAN BELİRLENEN STANDARTLAR

Endüstrisi, büyük ölçüde Batı tarafından Batılıya göre belirlenen fiziki standartlardan oluşuyor.

🔹

Çoğu cerrahi uygulamalar, ten rengi, göz, burun ve yüz şekli değiştirme gibi operasyonlar, göz rengini değiştiren lensler ve saç boyaları, saç şeklini değiştirme çabalarının büyük çoğunluğu, Batılı güzellik standartlarına uymanın bir çabası.

Öte yandan idealize edilen bedenler, oluşturulan imajlar da tüketim arzusunu körükleyecek şekilde bireylerin kendi vücutlarıyla takıntılı bir ilişki kurmasını tetikleyen bir anlayış ile kitlelere sunuluyor.

  • 16
  • 17
SOSYAL MEDYANIN DAYATTIĞI GÜZELLİK ANLAYIŞI
SOSYAL MEDYANIN DAYATTIĞI GÜZELLİK ANLAYIŞI

Güzellik endüstrisini günümüzde körükleyen unsurların başında ise pek çoğumuzun yaygın olarak kullandığı sosyal medya geliyor.

🔹

Sosyal medyanın kullanımı gençler arasında oldukça yaygın ve pek çok uzman, estetik operasyonların yaygınlaşması konusunda sosyal medyanın doğrudan etkili olduğu gerçeğine, 30 yaş altı bireylerde yüz estetiği oranının arttığına dikkat çekiyor.

  • 17
  • 17
‘KUSURSUZLUK’ GÜZELLİK EMPERYALİZMİNE HİZMET EDİYOR
‘KUSURSUZLUK’ GÜZELLİK EMPERYALİZMİNE HİZMET EDİYOR

Kişiler, sosyal medyada kendilerini sahne önünde gibi hissederek dış görünümlerine daha fazla önem göstermeye başlamaları, doğrudan güzellik emperyalizmine hizmet ediyor.

🔹

Bireylerin sosyal medya kullanımında kaçış ya da beğenilme isteği, bu mecralarda paylaşılan fotoğraflarda herkesin kusursuz görünmek istemesi, hep gülen, gezen, eğlenen ve hayattan keyif alan birey algısının oluşturduğu mutsuzluk gibi etkenler, güzellik endüstrisine hizmet eden unsurlardan.

📌 Öte yandan ulaşılmaz ve belli sosyo-ekonomik seviyelere ait gibi görünen pek çok şey, sosyal medya ile yaygınlaşıyor ve "ihtiyaç" olarak görülüyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN