Sosyal medyanın dayattığı “güzellik emperyalizmi”
Güzellik, pek çok kişi tarafından "göreceli bir kavram" olarak tanımlansa da yaşanılan coğrafyaya, içinde bulunduğumuz topluma ve kültüre göre değişiklik gösteriyor. Dünyada farklı güzellik ritüellerine sahip olan toplumlar bulunsa da günümüzde güzellik algısı belli kalıplara sığdırılmaya çalışılıyor. Batı tarafından Batılı bir anlayışın dikte edildiği "güzellik emperyalizmi", sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla daha geniş kitlelere ulaşıyor ve bireyler, güzellik endüstrisinin bir parçası; endüstrinin dayattıkları ise "ihtiyaç" haline getiriliyor.
Giriş Tarihi: 07.02.2021
17:28
Güncelleme Tarihi: 08.02.2021
12:39
İRAN’DA ÜÇ KADINDAN BİRİNDE BURUN ESTETİĞİ VAR
İran kültürünün güzellik anlayışı, geçmiş yıllarda kaşlar üzerinden şekilleniyordu. Tek kaş, bir güzellik belirtisi olarak görülüyor, minyatürlerde sıklıkla kullanılıyordu.
🔹
Yıllar içinde bu güzellik anlayışı değişti ve bugün İran'da estetikli burun sahibi olmak güzellik ve yüksek statü göstergesi haline geldi.
Burun ameliyatı, İran'da üç kadından birinde, erkeklerde ise yaygın olarak görülen bir durum. Öyle ki ameliyat sonrası burun bandajları ile dolaşmak dahi güzel ve yüksek statü sembolü olarak görülüyor.
📌 Öte yandan Tacikistan kültüründe tek kaş , kadınlarda güzelliğin bir sembolü olarak halen yaygın. Tek kaşlı kişilerin daha şanslı ve bereketli bir hayata sahip olacaklarına inanılıyor.
HİNDİSTAN’DA ALNIN ORTASINA ÇİZİLEN ‘BİNDİ’
Hindistan, kendine has kültürüyle pek çok açıdan dikkat çeken ve farklı ritüellere sahip olan bir ülke.
🔹
Kına ve dövmeler, Hint toplumunda oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra alnın ortasına çizilen nokta şeklindeki "Bindi" sıkça kullanılan, güzellik kattığı düşünülen ve Hindu inancında "üçüncü göz" anlamı taşıyan bir unsur. Süslü burun hızmaları ise Hintli kadınların vazgeçemedikleri bir aksesuar.
📌Güzellik nedir? Kur'an-ı Kerim'de güzel nedir?
YENİ ZELANDA’DA KULLANILAN ‘YÜZ DÖVMELERİ’
Dövmenin bir güzellik unsuru olarak algılandığı bir diğer toplum ise Yeni Zelanda.
🔹
Maori kabilesinde yaşayanlar yüze yapılan dövmelerin onlara güzellik kattıklarını düşünüyorlar. Ta Mako denilen bu dövmeler aynı zamanda yetişkinliğe geçmenin de bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Eş seçerken, bireylerin iç dünyasını yansıttığı düşünülen bu dövmelerden uyumlu olup olmadıklarını değerlendiriyorlar.
Geleneklerine oldukça bağlı olan Asya toplumlarında güzellik ritüelleri de bir hayli ilginç ve ülkelere göre farklılık gösteriyor.
🔹
Çin, Japonya ve Kore'de en yaygın güzellik geleneklerinden biri beyaz ten . Güzellik göstergesi olarak kabul edilen beyaz tene sahip olabilmek için Asyalılar cilt beyazlatan sabunlar ve kremler kullanıyorlar. Güneşte bronzlaşma fikrini "delilik" olarak gören Asyalılar, makyajlarında olabildiğince soluk ten görünümü elde etmeye çalışıyorlar.
TAYLAND’DA DÜNYANIN ‘EN UZUN BOYUNLU’ KABİLELERİ
Tayland, dünyanın en uzun boyunlarına sahip bir kabileye ev sahipliği yapıyor.
🔹
Padaung ve Karen kabilelerinin kadınları, güzellik uğruna boyunlarını uzatmak amacıyla boyun halkaları kullanıyorlar. Bu halkalar, küçük yaşlarda boyna takılmaya başlıyor ve yaş aldıkça halkaların sayısı da artıyor. Boynun uzun, ince ve narin olduğu, daha güzel göründüğü düşünülse de bu uygulama fizyolojik açıdan oldukça zararlı.