Sosyal medyanın dayattığı “güzellik emperyalizmi”
Güzellik, pek çok kişi tarafından "göreceli bir kavram" olarak tanımlansa da yaşanılan coğrafyaya, içinde bulunduğumuz topluma ve kültüre göre değişiklik gösteriyor. Dünyada farklı güzellik ritüellerine sahip olan toplumlar bulunsa da günümüzde güzellik algısı belli kalıplara sığdırılmaya çalışılıyor. Batı tarafından Batılı bir anlayışın dikte edildiği "güzellik emperyalizmi", sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla daha geniş kitlelere ulaşıyor ve bireyler, güzellik endüstrisinin bir parçası; endüstrinin dayattıkları ise "ihtiyaç" haline getiriliyor.
Giriş Tarihi: 07.02.2021
17:28
Güncelleme Tarihi: 08.02.2021
12:39
TAYLAND’DA DÜNYANIN ‘EN UZUN BOYUNLU’ KABİLELERİ
Tayland, dünyanın en uzun boyunlarına sahip bir kabileye ev sahipliği yapıyor.
🔹
Padaung ve Karen kabilelerinin kadınları, güzellik uğruna boyunlarını uzatmak amacıyla boyun halkaları kullanıyorlar. Bu halkalar, küçük yaşlarda boyna takılmaya başlıyor ve yaş aldıkça halkaların sayısı da artıyor. Boynun uzun, ince ve narin olduğu, daha güzel göründüğü düşünülse de bu uygulama fizyolojik açıdan oldukça zararlı.
GÜNEY KORE’DE ‘KALP ŞEKLİNDE YÜZ’
Estetik ameliyatların yaygın olduğu ülkelerin başında Asya ülkesi Güney Kore geliyor.
🔹
Her bin kişiden 13'ünün estetik operasyon geçirdiği Güney Kore'de göz kapağını kaldırma, çekik gözü irileştirme gibi ameliyatlar en çok tercih edilen operasyonlardan. Çene küçültme ameliyatı ile yüze kalp şeklini vermek de oldukça yaygın.
📌10 kavram ile tüketim kültürü
JAPONYA’DA ‘ÇARPIK DİŞLER’
"Hollywood gülümsemesi" olarak literatüre geçen ve herkesin kusursuz görünümde dişlere sahip olmak için pek çok ortodonti tedavisi gördüğü dünyada, Japonya ilginç bir aykırılıkla karşımıza çıkıyor.
🔹
Japonlar çarpık dişlerin daha güzel, çocuksu ve masum durduğuna inanılıyor. Yabea olarak adlandırılan çarpık diş modası için dişçilerin yanı sıra modaya uygun geçici diş aksesuarları da bulunuyor.
Kültür ve geleneklerine bağlılıkları ile bilinen Çin'de ise küçük ayaklara sahip olmak adına yapılan "lotus ayak" uygulaması hem güzellik hem de soyluluk göstergesi olarak kabul görüyor.
🔹
Kız çocuklarına küçük yaşlardan itibaren ayak bandajı hatta ayak kemiğini kırma gibi yöntemlerle ayak küçültme operasyonu uygulanıyor.
📌 Çin'in Yao kabilesinde ise kadınlar doğdukları günden itibaren saçlarını kesmiyorlar ve kesmelerinin uğursuzluk getireceğine inanıyorlar. Yere kadar uzanan saçlarını değişik şapka motifleri haline getirerek kullanıyorlar.
KÜRESEL PAZAR HALİNE GELEN ‘GÜZELLİK ENDÜSTRİSİ’
Güzellik algısı ülkelere ve toplumlara göre farklılık gösterse de günümüzde güzellik anlayışı, ekonomik bir unsur haline geldi.
🔹
Estetik operasyonların, kozmetiğin ve modanın küreselleşmeyle birlikte kitleler tarafından daha fazla tercih edildiği bilinen bir gerçek.
Bu anlamda güzellik anlayışı da büyük ölçüde metalaştı, bedensel görünüme indirgendi ve Fransız düşünür Jean Baudrillard'ın da vurguladığı gibi "fiziki görünüm ekonomik bir meseleye dönüştü" .