Sosyolojiyi yaşamın içine katan terimler
Sosyoloji ya da toplum bilim, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalı olarak; sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden, küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılır. Sizler için günlük hayatta da karşılaşacağınız sosyoloji terimlerinden örnekler listeledik.
Giriş Tarihi: 17.07.2019
09:24
Güncelleme Tarihi: 17.07.2019
10:11
İki ülkenin kendi aralarındaki mal alışverişlerinde kendi ulusal para birimlerini kullanmak üzere yaptıkları antlaşmadır.
Kullanım ve değişim değeri olan şeylerin bütünü (mal).
Kural olarak benimsenmiş, yerleşmiş ilkeye ya da yasaya uygun durum. Sosyolojide normlar yazılı ver yazısız olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı normlar resmi normlar olarak da bilinirler. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve kararname gibi şeyler yazılı normlarının kapsamına girer. Yazılı normlar daha çok kamu kurumları ve özel sektörde kullanılır. Yazılı normların yaptırım gücü yüksektir. Yazısız normlar ise resmi olmayan normlardır. Toplum içerisindeki genel geçer kurallar bütünü olarak da bilinir. Yazısız normların başlıca çeşitleri: töre, örf, adet, gelenek, görenek ve ahlaktır. Yazısız normlara uymayanlar toplum tarafından dışlanma gibi yaptırımlarla karşılaşabilirler. Yazısız normlar, yazılı normların olmadığı yerlerde onun yerine kullanılabilir. Normlardaki temel amaç sosyal kontroldür.
Bir kişinin yada grubun, toplum tarafında meşru görülen karar verme ve yönlendirme yetkisi veya gücü.
Toplumsal ekonomik yapı içerisinde kişilerin yada kurumların sahip olduğu tüm değişim değerleri.