Arama

Stres yaptığınızda vücudumuzda neler oluyor? Stres ne demek?

Stres, hayatımızın pek çok döneminde başa çıkmak zorunda kaldığımız yıpratıcı sorunlardan biridir. Gündelik koşturmaca arasında seviyesini dengeleyemediğimiz stres, ilerleyen zamanlarda vücudumuzda kalıcı hasarlar bırakabilir. Peki, hastalık olmayan fakat bir hastalık kadar zararlı olabilen stres ile nasıl başa çıkabiliriz? Stres belirtileri nelerdir? Stres yaptığınızda vücudumuzda neler olur? Neden stres yaparız?

  • 6
  • 20
KENDİNİZİ TANIYIN
KENDİNİZİ TANIYIN

Stresi yönetebilmenin en etkili yollarından biri de, kendinize özel reçete hazırlamak. Bunun için, strese karşı dayanıklılığı artırdığı bilinen standart yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

Aşağıdaki sorulara yanıtlarınızı verin ve bu cevaplar üzerine düşünün: Beni neler mutlu ediyor? Nelere tutku duyuyorum? En çok ne yapmaktan hoşlanıyorum? Bunu kiminle, kimlerle yapmak hoşuma gidiyor? Zamanımı kiminle veya kimlerle daha fazla geçirmek istiyorum? Kim beni gülümsetiyor, mutlu ediyor? Denemek ve yapmaya başlamak istediğim şeyler neler?

  • 7
  • 20
EYLEM PLANINIZI HAZIRLAYIN
EYLEM PLANINIZI HAZIRLAYIN

Değiştirilebilecek kaynaklar için eylem planınızı hazırlayın. Üzerinde değişiklik yapabileceğiniz veya ortadan kaldırabileceğiniz kaynaklar için nasıl bir yol haritası izleyeceğinizi belirleyin. Bunu yaparken kısa-orta-uzun vadeli bir plan hazırlayabilirsiniz. Küçük küçük adımlarla başlamanın bile bir başlangıç olduğunu ve sizi sonuca ulaştıracağını unutmayın.

Ayrıca bu planı yazarak veya çizerek yapmak harekete geçmeniz için sizi motive edecektir.

  • 8
  • 20
HAREKETSİZLİKTEN KAÇININ
HAREKETSİZLİKTEN KAÇININ

Değiştirilemeyen stres kaynakları söz konusu olduğunda pek çok araştırma, açık havada tempolu yürüyüş, yoga gibi fiziksel aktivitenin stresle mücadeledeki etkisinden bahsediyor. Ancak hoşlanmadan ve zorla yapacağınız her şey sizi daha fazla strese sokacağından kendinize uygun olan fiziksel aktiviteyi keşfedin. Yüzme, bisiklet, pilates ya da tenis gibi mutlaka hoşlanacağınız bir faaliyette bulunun.

Karantina günleri için 1 tavsiye listesi

  • 9
  • 20
DÜZENLİ NEFES EGZERSİZİ YAPIN
DÜZENLİ NEFES EGZERSİZİ YAPIN

Stres anında önce nefes sayısı sıklaşıp, kalp atışı hızlanıyor ve bunu diğer değişiklikler takip ediyor. Bu nedenle stresli anınızda ilk olarak nefesinizi kontrol ederek, diğer olumsuzlukların da önüne geçebilirsiniz.

İbn-i Sina'dan 10 şifalı bitki

  • 10
  • 20
NEFES EGZERSİZİ NASIL YAPILIR?
NEFES EGZERSİZİ NASIL YAPILIR?

Diyafram nefesini doğru şekilde alabilmek için; bir elinizi göğüs kafesinizin altına, diğer elinizi de göğsünüzün üzerine yerleştirin ve burnunuzdan derin bir nefes alın. Nefesi alırken göğüs kafesinizin değil, göğüs kafesinizin altının şişmesi gerekiyor. Aldığınız nefesi 3'e kadar sayarak ağzınızdan verin. Bu işlemi 5 kez yapın. İleride bu sayıyı artırabilirsiniz. Bu basit egzersizi günlük yaşantınızın bir parçası haline getirerek sağlığınız için de önemli faydalar sağlayabilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN