Stres yönetimini kolaylaştıran 5 doğal şifa kaynağı
Dünya Sağlık Örgütü'nün '21'inci yüzyılın salgın hastalığı' diye tanımladığı stres hayatın her alanında kendini gösteriyor. Gündelik koşturmaca arasında seviyesini dengeleyemediğimiz stres, ilerleyen zamanlarda vücudumuzda kalıcı hasarlar bırakabilir. Sizler için, vücudu rahatlatan, zihninizi dinlendiren ve stres seviyenizi dengeleyen 5 şifa deposu bitkiyi derledik.
Giriş Tarihi: 19.07.2019
09:24
Güncelleme Tarihi: 04.07.2021
19:15
Lavantanın taze ve kurutulmuş çiçekleri medikal amaçlı kullanılır. Kurutulmuş halinden hazırlanıp tüketilen çayı vücutta antiseptik özellik göstermesinin yanı sıra hoş kokusuyla da birçok bitki çayı arasında dikkat çekici bir yere sahiptir. Bir su bardağı içme suyunu kaynatın. Daha sonra kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı lavanta ekleyin. Ardından ocağın altını kısın ve 6 dakika boyunca lavanta çayının demlenmesini bekleyin. Demlenen lavanta çayı ılık bir hal aldıktan sonra süzülerek içilebilir.
Lavanta çayı ya aç karnına ya da akşam yemeğinden minimum 2 saat sonra içilmelidir. Vücuda olan faydalarının etkisini azaltmamak için tatlandırmadan içilmesi önerilir. Tedavi amaçlı düzenli kullanımında ise 15 günlük sürenin üstüne çıkılmamalı, bu süreden sonra mutlaka tüketimine ara verilmelidir.
Sakinleştirici, mide rahatlatıcı ve sinir-stres gibi durumlara kullanılan bu bitki alternatif tedavilerde tercih edilenlerin başında yer alıyor. Özellikle sakinleşmek ve rahatlamak için Kediotu, Melisa ve Kantaron karışımı çaylar çokça kullanılıyor Valerian olarak da bilinen kediotu, çok hoş kokulu bir bitki olmadığı için sıklıkla kullanılmıyor ancak özellikle uykusuzluk problemi üzerinde ciddi etkiler gösterebiliyor.
Bitkinin köklerinin kurutulup öğütülmesiyle yapılan kapsüller ve tabletler de kullanılabilir, bitkinin kurutulmuş kökleri doğrudan çay gibi demlenerek de tüketilebilir. Yüksek kan basıncını düşürür, kasları gevşetir ve uzun, derin bir uyku için yardımcıdır. 1 çay kaşığı kurutulmuş kediotu kökünü 1 fincan suda 10 dakika demleyip süzün. Yatmadan 30-60 dakika önce için.
Bilinmesi gerekenler: Amerikan Bitki Ürünleri Kurumu, kediotuna birinci sınıf güvenlik notu vermiş ve uygun dozda kullanıldığında çok güvenli bir bitki olduğunu belirtmiştir. Kediotunun bağımlılık yaptığı düşünülmemektedir, bu açıdan uykusuzluk tedavisinde kullanılan başka birçok bitkiye göre avantajlıdır. Az sayıda kullanıcı , kullanımdan sonra huzursuzluk şikayetinde bulunmuştur.
Sarı kantaron ve kızıl kantaron olarak iki türü bulunan kantaron bitkisi, mide rahatsızlıklarından cilt yanıklarına kadar pek çok rahatsızlığa iyi geliyor olmasıyla biliniyor. Dokuları yumuşatan, kan dolaşımını rahatlatan kantaron, çay olarak demlenerek içildiğinde de sinirleri yumuşatıcı etki gösteriyor. Özellikle vücutta ağrılara neden olan stres durumlarında kantaron çayı, oldukça etkili.
Depresyon için fayda sağlar. Sinirlilik ve ruh halindeki çöküntüler için kullanılabilir. Araştırmalara göre, sarı kantaron çayının birçok antidepresan ilaç gibi depresyon tedavisinde etkili olduğu belirtilmiştir. Sakin olmaya yardım eder. Olaylara olumsuz tarafları yerine olumlu şekilde bakmayı sağlar.
Kaynamış iki bardak içme suyuna 2-3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron ekleyin. 10 dakika demlenmesi için bekleyerek süzün. Daha sonra bal ve limonla tatlandırarak ılık şekilde sarı kantaron çayını tüketebilirsiniz. Kısa sürede demlendiği için tadında acıma olabilir, bu nedenle demlenme süresine dikkat etmek gerekiyor.
Bilinmesi gerekenler: Önemli etkileriyle birçok faydası olan sarı kantaron çayının bazı durumlar ve kullanımlarda zararları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlara özellikle dikkat edilmesi önerilir. Tansiyon ilaçları, antidepresanlar, kan inceltici ilaçlar ve astım ilaçları kullanan kişilerin bu çayı tüketmemesi önerilir. Anestezi yapılarak bir ameliyat olacak kişiler en az 15 gün önceden sarı kantaron çayını kullanmayı bırakmalıdır. Aşırı tüketimi halinde mide bulantısı ağız kuruluğu, baş dönmesi ve yorgunluk görülebilir. Şizofren ve alzheimer rahatsızlığı bulunan kişilerin kullanmaması önerilir.