Arama

Su sıkıntısına karşı alınması gereken önlemler

Son yıllarda küresel ısınma, nüfus artışı ve iklim değişikliği gibi pek çok sebeple dünya genelinde bir su sıkıntısı yaşanmakta. Ülkemizde ise sonbahar ve kış mevsiminin sıcaklık normalleri üzerinde seyretmesi ile boşalan barajlarda tehlike çanları çalmaya başladı. Hal böyle iken bu ülkede yaşayan bireyler olarak su sıkıntısına aldırış etmeden normal yaşantımıza devam etmek ne kadar mümkün ve geleceğimiz için ne kadar doğru? Su sıkıntısına karşı alacağımız küçük önlemler büyük sonuçlar doğurabilir…

  • 5
  • 15
ÜLKEMİZDE EN ÇOK SUYUN TÜKETİLDİĞİ ALANLAR
ÜLKEMİZDE EN ÇOK SUYUN TÜKETİLDİĞİ ALANLAR

Türkiye genelinde toplam suyun %72'si tarımda %12'si sanayide %16'sı da içme ve kullanma amaçlı olarak tüketilmektedir.

📌Yapılan araştırmalar ve istatistikler gösteriyor ki su kıtlığı ve kuraklık kapımızda. Peki, su sıkıntısına karşı alınması gereken önlemler nelerdir?

  • 6
  • 15
ALINABİLECEK İDARİ ÖNLEMLER
ALINABİLECEK İDARİ ÖNLEMLER

Barajlara yönelik alınabilecek önlemler

Türkiye'de halihazırda işletmede olan 504 adet baraj olup, bunların işletmedeki 203 adeti, büyük çaplı baraj diğerleri ise gölet şeklindedir.

📌Türkiye'de 25 su havzası bulunmaktadır. Havzada yapılan tarımsal faaliyetler için yeni göletler yapılmalı, yağmur sularının etkin bir şekilde depolanması için çalışmalar hızlandırılmalıdır.

📌Bununla beraber baraj havzasındaki yapılaşma kontrol edilmeli, suyun barajları besleyecek şekilde akışa geçmesi sağlanmalıdır.

📌Su kaynakları üzerindeki baskı azaltılmalıdır.

📌Barajlarda yaz sonu ve sonbahar aylarında düşen su seviyesinin kirletici kaynaklardan daha kolay etkileneceği için özellikle yaz ve sonbahar aylarında siyanobakteri kaynaklı artışlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Siyanobakteriler, enerjilerini fotosentez yolu ile elde eden bir bakteri dalıdır.

Tarih boyunca İstanbul'un su ihtiyacı nasıl karşılandı?

Tarıma yönelik alınabilecek önlemler

📌Türkiye'de her yıl kullanılan su miktarının %72'si tarımda gerçekleşmektedir.

📌Uzmanların görüşüne göre tarım sektörüne öncelik veren kalkınma planları hazırlanırken, yağış miktarı ile yeraltı ve yüzey suyu kaynaklarının büyüklüğünü dikkate alan bütüncül bir su politikasının izlenmesi gerekmektedir.

📌Sulama yöntemlerinin değiştirilmesi gerekir.

Nüfus artışına karşı alınabilecek önlemler

📌Hızlı nüfus artışı da su kaynaklarının yetersiz kalmasının en önemli sebeplerinden biridir.

📌Bilhassa İstanbul gibi metropollerde de nüfus artışının oldukça hızlı gerçekleştiği de ortadadır. Ülkemizdeki toplam nüfusun %28'i Marmara Bölgesi'nde yaşarken, buradaki havzalar toplam akışın sadece %4'lük kısmını toplamaktadır. Alternatif çözümler düşünülmekle beraber aşırı nüfus artışının da dengelenmesi gerekir. Aksi takdirde yalnızca İstanbul değil ülkemizde pek çok noktada su sorununun yaşanması olasıdır.

İslam tarihinde su yönetimi

Sanayi alanında alınabilecek önlemler

📌Türkiye'de toplam suyun %12'si sanayide kullanıyor.

📌Uzmanlar içme suyu karakterine sahip su kaynaklarının sanayide kullanımına izin verilmemesi gerektiğini ifade ediyorlar. Ayrıca sanayide geri kazanılmış su kullanımının da teşvik edilmesi gerektiğini savunuyorlar.

Kocaeli'de içme suyu kaynaklarının korunması amacıyla başlatılan "Geri Kazanım Suyu Projesi" kapsamında, atık su arıtma tesislerinden çıkan su sanayi kuruluşlarında kullanılıyor. Böylece milyonlarca metreküp su tasarruf ediliyor. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresince (İSU) başlatılan proje kapsamında arıtma tesislerinden çıkan sular, işlemlerden geçirilerek sanayiye kazandırılıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN