Takviye edici gıdalar ne işe yarar? Takviye gıdalar hakkında bilinmesi gerekenler
Günümüzde değişen yaşam ve çalışma koşullarıyla beraber beslenme alışkanlıkları da farklılaştı. Şehirleşmenin artması, insanların zamana karşı yarışması daha pratik besinler tüketmesine yol açtı. Bu durum, vücudumuzun doğal besinlerden alamadığı vitamin ve minarelleri takviye olarak almasına neden oldu. Peki, takviye edici gıdalar ne işe yarar? Takviye gıdalar hakkında bilinmesi gerekenler...
Giriş Tarihi: 30.04.2020
14:42
Güncelleme Tarihi: 30.04.2020
15:11
KİMLER TAKVİYE GIDAYA BAŞVURUR?
Günümüzde değişen yaşam ve çalışma koşullarıyla beslenme alışkanlıkları da farklılaştı.Şehirleşmenin artması, insanların zamana karşı yarışması, daha pratik besinler tüketmeye yönelmeye neden oldu.
İnsanlar beslenmelerini takviye etmenin yanı sıra daha enerjik hissetmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ya da sağlıklı beslenemediği durumlarda vücudunun ihtiyaçlarını karşılamak için takviye edici gıdalara başvurur. 50 yaş üstü kişiler, emziren kadınlar, uzun süre kapalı alanlarda kalanlar bu gıdalara başvurur.
Sağlıklı gıda hazırlayabilmek için altın değerinde 20 kural
TAKVİYE EDİCİ GIDA NEDİR?
Takviye gıdalar, günlük beslenmeyi pekiştirmek için alınan belirli dozu belirlenmiş ürünlerdir. Bu gıdalar mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin ögelerinden farklı formlarda hazırlanır. Fakat unutulmamalıdır ki takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçmez.
Hazır gıdalar nasıl ortaya çıktı?
Takviye gıdalar tek başına veya kombine olarak kapsül, tablet, toz, solüsyon gibi çeşitli şekillerde tedarik edilebilir. Bunlar alışılan besin şekliyle değil düşük miktarlarla alınmak üzere tasarlanmıştır.
Takviye edici gıdalar ilaç değildir. Bu gıdalar zayıflatmaz, hastalıkları da tedavi etmez.
Beyin sağlığını olumsuz etkileyen besinler
Takviye edici gıdalar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan onay almak zorundadır. Zayıflatıcı, kilo aldırıcı, hastalıkları iyileştirici olduğu söylenen hiçbir ürüne Bakanlık tarafından onay verilmez. Satın alınan ürünlerde Takviye Edici Gıda numarası bulunmak zorundadır
Takviye edici gıdaların günlük alım miktarına dikkat edilmelidir. Alım miktarı yaşa göre değişir. Bebekler ve 4 yaşın altındaki küçük çocuklara bu gıdalar verilemez.
Vitamin ve minerallerin aşırı düzeyde alınması çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin; yağda eriyen A ve D gibi vitaminlerin gerektiğinden fazla alınması takdirde vücutta toksik etkiler gösterir. Aşırı miktarda alınan vitaminler organlara fazla yük getirir. Bazı vitaminlerin-minerallerin, besinlerin ve kullanılmakta olan bazı ilaçların birbiriyle olumsuz etkileşime girdiğinin de bilinmesi gerekir.
*Toksik : Sağlığa zararlı, zehirli