Arama

Tarih boyunca İstanbul’un su ihtiyacı nasıl karşılandı?

Günümüzde evlerimizden akan ve kesildiği anda hepimizi paniğe sürükleyen sular, tarih boyunca farklı kanallar vasıtasıyla temin edildi. Bizans döneminden itibaren İstanbul'da üzerinden su kanalı geçen ve bir çeşit köprüyü andıran kemerler yapıldı. Bu kemerler vasıtasıyla İstanbul'un su ihtiyacı da karşılanmış oldu. Peki, Bizans'tan Osmanlı'ya hangi su kemerleri inşa edildi? İstanbul'un en eski su kemeri hangisiydi?

  • 18
  • 18
1. ELMALI BARAJININ İNŞASI
1. ELMALI BARAJININ İNŞASI

📌Yıllar sonra ise Anadolu Yakası'nın su ihtiyacını karşılamak üzere Üsküdar-Kadıköy Su Şirketi 1893'de Elmalı Deresi üzerinde 1. Elmalı Barajı'nı inşa etmiş, Anadoluhisarı'ndan Bostancı'ya kadar olan sahada su şebekesi döşemişti.

📌Daha sonra Elmalı Barajı'ndaki suyu arıtacak bir tasfiye tesisi, terfi merkezi, Bağlarbaşı'na kadar isale hattı ve Bağlarbaşı Su Deposu da şirket tarafından inşa edilmişti. Ardından gelen süreçte Ömerli ve Elmalı Barajları da inşa edildi.

📌Zaman geçtikçe İstanbul'un altyapısı geliştirilememiş ve yapılan gecekondu tarzı mahalleler, hizmetin götürülmesini daha da zorlaştırmıştı. Daha geniş hizmet verecek kurumlara ihtiyaç duyuldu. bu ihtiyaç neticesinde 1981 yılında kurulan yeni idarenin ismi İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi İSKİ'ydi. Bizans'tan Osmanlı'ya ardından Cumhuriyet'e uzanan İstanbul'un su hikayesi işte böyleydi...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN