Tarihe damga vuran unutulmaz gemiler
Teknolojinin çok gelişmediği dönemlerde de insanlar büyük kara parçalarını çevreleyen sular üzerinde yolculuk edecek unutulmaz gemiler meydana getirmişti. Gemilerin yüzyıllarca sadece ulaşım aracı değil kimi zaman tarihin değişmesine neden olacak özneler olduğu da yalın bir gerçekti. Kimi Nusret Mayın Gemisi'nde olduğu gibi savaşın seyrini değiştirdi, kimi iyi niyetin göstergesi olduğu bir yolculukta dönüşünü tamamlayamadan soğuk sularda tarihe gömüldü, kimi günümüzde modern teknolojinin imkanlarıyla gelişimin ve kalkınmanın öncüsü oldu. İşte tarihe damga vuran unutulmaz gemiler...
Giriş Tarihi: 03.10.2020
15:37
Güncelleme Tarihi: 01.08.2021
13:46
📌Ertuğrul Fırkateyni, Sultan II. Abdülhamid'in talimatıyla Temmuz 1889'da Japonya'ya gitmek üzere yola çıktı. Uğradığı yerlerde büyük bir coşkuyla karşılandı. Yola çıktığı günlerden itibaren yurt içinde ve yurt dışında devamlı konuşuldu. Nihayet, hesap edilenden uzun bir süre sonra hedefe ulaştı. Gemi, 11 ay sonra 1890'da Japonya'nın Yokohama limanına vardı. Ancak, dönüş yolculuğu hazin bir hikaye ile son buldu. Tayfun uyarılarına rağmen dönüş yoluna çıkan Fırkateyn, Kushimoto açıklarında 16 Eylül 1890'da Funakura kayalıklarına çarparak battı . 600'e yakın mürettebattan sadece 69 denizci kurtulabildi. Kazada ölenlerin anısına Kushimoto 'da bir anıt yapıldı.
📌Japonya'da 2007'den bu yana devam eden Ertuğrul Fırkateyni kazı çalışmalarında toplam 8 bin 327 eşya gün yüzüne çıkarıldı.
Ertuğrul Fırkateyni, iyi niyetin sembolü olarak tarih sahnesine adını yazdırdı.
Bandırma Vapuru, Mustafa Kemal Atatürk'ü 9. Ordu Müfettişi olarak kurmayları ile birlikte İstanbul'dan Samsun'a getiren gemidir.
Bandırma vapurunun tarihi
📌Bandırma Vapuru, 1878 yılında İngiltere'de yük ve yolcu taşıma gemisi olarak 279 *grostonluk kapasite ile inşa edildi. Geminin ilk sahipleri Dussey and Robinson adlı şirketti. Bu şirket gemiye Torocoderto adını vermiş ve gemiyi 5 yıl çalıştırmıştı.
*Groston: Bir geminin kullanılan bölümlerinin ton birimi cinsinden karşılığı.
📌Bandırma Vapuru, 1883 yılında Yunanistan'da bir şirkete satılmış ve Kymi adını alarak çalıştırılmaya başlanmıştı. Daha sonra Yunanistan'da başka bir firmaya satılmış, 12 Aralık 1891 tarihinde bir kaza sonucu batmış ve aynı yıl tekrar yüzdürülmüştü. Bu olaylardan sonra gemi bir Osmanlı'ya satıldı.
📌İstanbul'da bir firma tarafından satın alınan gemi, İstanbul Limanı'na alındı. Gemiye Türk bayrağı çekilerek adı Panderma olarak değiştirildi. Bandırma Vapuru, Panderma adıyla Marmara Denizi kıyılarında Tekirdağ, Mürefte, Şarköy, Karabigah ve Erdek arasında yük ve yolcu taşımacılığı için kullanıldı.
29 Ekim 1910 yılında Osmanlı Denizcilik İdaresi'nin kararı ile Panderma'nın adı Bandırma şeklinde değiştirilerek posta vapuru olarak kullanılmaya başlandı.
Bandırma Vapuru'nun Samsun yolculuğu
📌Uzun yıllar Osmanlı topraklarında hizmet veren Bandırma Vapuru tarihi bir olaya imza atacaktı. Mustafa Kemal, 9. Ordu Genel Müfettişi vazifesiyle ve mahiyeti ile birlikte İstanbul'dan Samsun'a Bandırma Vapuru ile gitmişti. Padişahın buyruğu ile Osmanlı Ordusu'nun dağıtılması sürecini denetleme ve asayiş için görevlendirilen Mustafa Kemal, 18 silah arkadaşıyla birlikte Samsun'a gitmek için yola koyulmuştu.
Bandırma Vapuru'ndaki kahramanlar
Bandırma Vapuru'nun tarihimizdeki yeri ve önemi
📌Teknik birtakım sıkıntılara rağmen gemi kaptanının da özverisi ve başarısı ile Bandırma Vapuru 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü Samsun Limanı'na ulaştı. Milli Mücadele'yi başlatan bir sembol olması açısından Bandırma Vapuru'nun tarihimizdeki yeri ve önemi çok büyüktür.
Vapur günümüzde ne durumda?
📌Büyük bir başarıya imza atan Bandırma Vapuru daha sonra bir Türk armatöre satıldı. Fakat ülkemiz için son derece önemli olduğundan 1999 yılında Samsun'da vapurun birebir *replikasının inşa edilmesi projesi başlatılmış, 2001 yılında inşası tamamlanan vapur 18 Mayıs 2003 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır. Yaşanan zorlu günlerin simgesi haline gelen Bandırma Vapuru o günlerin anısını yaşatmak amacıyla aslına uygun bir şekilde müze haline getirildi.
*Replika: Bir sanat eserinin kopyası anlamını taşımaktadır.
📌Şu anda Bandırma Müzesi olarak Samsun'un Canik ilçesinde ziyaretçilerini beklemektedir.
Nasıl gidilir?
Nusret, I. Dünya Savaşı Çanakkale Deniz Savaşlarında büyük bir başarı göstermiş olan mayın gemisidir.
📌Çanakkale Zaferi deyince akla ilk gelen ve bu zaferin simgesi haline gelmiş unsurlardan biri de Nusret Mayın Gemisi'dir. 18 Mart Deniz Savaşı'nda müttefik donanmasını bozguna uğratıp, düşmanları şaşkına çeviren, 26 mayınla bir milletin yazgısını değiştiren kahramanlığın hikâyesidir Nusret Mayın Gemisi.
📌Geminin elverişli donanımı ve mayınların dahice boğaza yerleştirilmesiyle, tarihinin en kuvvetli donanması, büyük bir yenilgiye uğratıldı ve düşman gemilerinin Çanakkale Boğazı'na girmesi engellendi.