Arama

Tedavi amaçlı kullanılan 20 şifalı bitki

Yeryüzünde varlığı bilinen 400 bini aşkın bitkiden 20 bin kadarının, Anadolu'da da bini aşkın bitkinin özel olarak tedavi amacıyla kullanıldığını biliyor muydunuz? Bitkiler, ilk çağlardan beri hastalıkların tedavisinde kullanıldı. Günümüzde kullanılan sentetik ilaçların yan etkisi büyük problem oluşturunca insanlar geleneksel tedaviye geri döndü. Tedavi araçlarından biri olan bitkiler, ilaca benzer bir etki göstererek bedensel fonksiyonları kuvvetlendirir. Sizler için tedavi amaçlı kullanılan 20 şifalı bitkiyi derledik.

  • 4
  • 20
KEÇİBOYNUZU
KEÇİBOYNUZU

Keçiboynuzu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz havzasında yetişen 6-10 metre boyunda, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç ve onun meyvesidir. Yaprakları oval şekilde, kenarları düz, açık yeşil renkte, ortada ana damar ve ondan sağlı solu ayrılan yan damarlar mevcuttur. Yaprakları 4-5 cm büyüklüğünde, parlak, alt yüzeyi kırmızımsı esmer renkte ve çok kısa saplıdır. Keçiboynuzu, yüksek besin değerleri ile vücut için çok faydalı bir bitki. Keçiboynuzu, az kalorili, yüksek proteinli, vitamin, demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyum zengini olmasıyla biliniyor.

Kullanılan kısım: Gövde kabuğu, meyve, tohum

İçerik: Amino asitler, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, mangan minarelleri proteinler, sabit yağ, şekerler, vitaminler

Tıbbi etki: Diyareyi durdurucu (antidiyareik), antioksidan, kusmayı önleyici (antiemetik), bağışıklık sistemini güçlendirici, kanserden ve kalp-damar hastalıklarından koruyucu, kemik erimesini önleyici

Kullanım şekli: Keçiboynuzu meyve olarak yenilebildiği gibi, çeşitli işlemlerden geçirilerek sıvı konsantre şeklinde de tüketilebilir. Meyveleri besleyicidir; doğrudan veya toz edildikten sonra unlu yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılır. Tohumlardan elde edilen zamktan kâğıt, tekstil, kozmetik ve ecza yapımında yararlanılır.

Sağlıklı yaşam için bitkisel kürler

  • 5
  • 20
YABANİ KEKİK
YABANİ KEKİK

Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır. Genel olarak kekik, immün ve solunum sistemlerinin yanı sıra sindirim, sinir ve diğer vücut sistemlerini desteklemede eşsiz bir besindir.

Kullanılan kısım: Çiçekli gövde uçları

Tıbbi etki: Antibakteriyel, mantar öldürücü, yüksek tansiyonu normalleştirici, antioksidan, kasılmayı giderici, virüs öldürücü

Kullanım şekli: 1 bardak sıcak suya 1 ya da 2 çay kaşığı taze ya da kuru kekik yaprağı ve çiçeği koyup demleyerek tüketebilirsiniz.

Baharat olarak faydalanılır.

Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.

  • 6
  • 20
KEDİOTU
KEDİOTU

Kedi otu geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanılan şifalı bir bitkidir. Çiçekleri parfüm yapımında kullanılırken kökleri rahatlatan ve uyku verici bir etkiye sahiptir.

Kullanılan kısım: Toprakaltı gövdesi, kök

Tıbbi etki: Ağrı kesici (analjezik), sakinleştirici (anksiyolitik), antidepresan, iltihap azaltıcı (antienflamatuvar), tümör oluşumunu engelleyici (antitümör), antimigren

Kullanım şekli: 1 çay kaşığı kurutulmuş kediotu kökünü 1 fincan suda 10 dakika demleyip süzün. Yatmadan yarım ya da 1 saat önce için.

Doz aşımında uyuklama, baş ağrısı, aritmi, kabızlık görülebilir. Makine ve taşıt kullananların dikkatli olması gerekir. Depresyon ilaçların etkilerini güçlendirebilir. 3 yaşın altındaki çocuklar, anne adayları ve emzirenlerce kullanılmamalıdır

Kökleri çorba ve diğer yiyeceklere katılır.

  • 7
  • 20
MERCANKÖŞK
MERCANKÖŞK

Mercanköşk, ballıbabagiller familyasındandır. Akdeniz havzası bitkisidir. Çeşitli türleri ülkemizde de Trakya, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yabani olarak yetişir. Kurak yerlerde, kayalık bölgelerde sıkça rastlanan, çalı görünümlü, hoş kokulu çok yıllık bir bitkidir.

Bazı yörelerde Güveyotu, Keklikotu ya da Mercan Köşkü isimleriyle de bilinir. Koyu yeşil yaprakları kekik gibi aromalı kokar. Haziran ve Ekim ayları arasında beyaz ya da pembe çiçeklerle doğayı şenlendirir.

Kullanılan kısım: Çiçekli gövde, aromatik yağ

Tıbbi etki: Antioksidan, üst solunum yollarında hastalık oluşturan mikroorganizmaları öldürücü, kasılmayı giderici (antispazmotik)

Kullanım şekli: Bir bardak suyun içerisine, 1 çay kaşığı dolusu kurutulmuş mercanköşk atarak demleyebilirsiniz.

  • 8
  • 20
KUŞKONMAZ
KUŞKONMAZ

Avrupa, Batı Asya, Kuzeybatı Afrika'da yaygın olarak yetişen kuşkonmaz, genellikle süzek, kumlu topraklarda yetiştirilir. Sıcak iklimleri sever, ilkbaharda soğuktan hoşlanmaz. Azot, potasyum ve az miktarda fosfor içeren gübreler kullanmak yararlıdır.

Kullanılan kısım: Rizom, genç sürgün

İçerik: Demir, fosfor, kalsiyum minarelleri, proteinler, A, B, C, E vitaminleri

Tıbbi etki: Akne sorununu azaltıcı (antiakne), bakterileri öldürücü (antibakteriyal), iltihap azaltıcı (antienflamatuvar), toksik maddelerin karaciğere olan etkisini önleyici (antihepatotoksik), yüksek tansiyonu normalleştirici (antihipertansif), kanseri önleyici (antikanser), sinir iltihabını önleyici (antinevritik), ödem giderici (antiödem), tümör oluşumunu engelleyici (antitümör)

Kullanım şekli ve dozu: Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN