Tedavi amaçlı kullanılan 20 şifalı bitki
Yeryüzünde varlığı bilinen 400 bini aşkın bitkiden 20 bin kadarının, Anadolu'da da bini aşkın bitkinin özel olarak tedavi amacıyla kullanıldığını biliyor muydunuz? Bitkiler, ilk çağlardan beri hastalıkların tedavisinde kullanıldı. Günümüzde kullanılan sentetik ilaçların yan etkisi büyük problem oluşturunca insanlar geleneksel tedaviye geri döndü. Tedavi araçlarından biri olan bitkiler, ilaca benzer bir etki göstererek bedensel fonksiyonları kuvvetlendirir. Sizler için tedavi amaçlı kullanılan 20 şifalı bitkiyi derledik.
Giriş Tarihi: 03.04.2020
16:54
Güncelleme Tarihi: 03.09.2020
14:43
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır. Genel olarak kekik, immün ve solunum sistemlerinin yanı sıra sindirim, sinir ve diğer vücut sistemlerini desteklemede eşsiz bir besindir.
Kullanılan kısım: Çiçekli gövde uçları
Tıbbi etki: Antibakteriyel, mantar öldürücü, yüksek tansiyonu normalleştirici, antioksidan, kasılmayı giderici, virüs öldürücü
Kullanım şekli: 1 bardak sıcak suya 1 ya da 2 çay kaşığı taze ya da kuru kekik yaprağı ve çiçeği koyup demleyerek tüketebilirsiniz.
Baharat olarak faydalanılır.
Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
Kedi otu geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanılan şifalı bir bitkidir. Çiçekleri parfüm yapımında kullanılırken kökleri rahatlatan ve uyku verici bir etkiye sahiptir.
Kullanılan kısım: Toprakaltı gövdesi, kök
Tıbbi etki: Ağrı kesici (analjezik), sakinleştirici (anksiyolitik), antidepresan, iltihap azaltıcı (antienflamatuvar), tümör oluşumunu engelleyici (antitümör), antimigren
Kullanım şekli: 1 çay kaşığı kurutulmuş kediotu kökünü 1 fincan suda 10 dakika demleyip süzün. Yatmadan yarım ya da 1 saat önce için.
Doz aşımında uyuklama, baş ağrısı, aritmi, kabızlık görülebilir. Makine ve taşıt kullananların dikkatli olması gerekir. Depresyon ilaçların etkilerini güçlendirebilir. 3 yaşın altındaki çocuklar, anne adayları ve emzirenlerce kullanılmamalıdır
Kökleri çorba ve diğer yiyeceklere katılır.
Mercanköşk, ballıbabagiller familyasındandır. Akdeniz havzası bitkisidir. Çeşitli türleri ülkemizde de Trakya, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yabani olarak yetişir. Kurak yerlerde, kayalık bölgelerde sıkça rastlanan, çalı görünümlü, hoş kokulu çok yıllık bir bitkidir.
Bazı yörelerde Güveyotu, Keklikotu ya da Mercan Köşkü isimleriyle de bilinir. Koyu yeşil yaprakları kekik gibi aromalı kokar. Haziran ve Ekim ayları arasında beyaz ya da pembe çiçeklerle doğayı şenlendirir.
Kullanılan kısım: Çiçekli gövde, aromatik yağ
Tıbbi etki: Antioksidan, üst solunum yollarında hastalık oluşturan mikroorganizmaları öldürücü, kasılmayı giderici (antispazmotik)
Kullanım şekli: Bir bardak suyun içerisine, 1 çay kaşığı dolusu kurutulmuş mercanköşk atarak demleyebilirsiniz.
Avrupa, Batı Asya, Kuzeybatı Afrika'da yaygın olarak yetişen kuşkonmaz, genellikle süzek, kumlu topraklarda yetiştirilir. Sıcak iklimleri sever, ilkbaharda soğuktan hoşlanmaz. Azot, potasyum ve az miktarda fosfor içeren gübreler kullanmak yararlıdır.
Kullanılan kısım: Rizom, genç sürgün
İçerik: Demir, fosfor, kalsiyum minarelleri, proteinler, A, B, C, E vitaminleri
Tıbbi etki: Akne sorununu azaltıcı (antiakne), bakterileri öldürücü (antibakteriyal), iltihap azaltıcı (antienflamatuvar), toksik maddelerin karaciğere olan etkisini önleyici (antihepatotoksik), yüksek tansiyonu normalleştirici (antihipertansif), kanseri önleyici (antikanser), sinir iltihabını önleyici (antinevritik), ödem giderici (antiödem), tümör oluşumunu engelleyici (antitümör)
Kullanım şekli ve dozu: Çorbası yapılır ya da garnitür ve salata olarak yenir.
Sumak Türk mutfağının çok kullanılan bir baharat çeşidi olarak biliniyor. Yemeklere ve salatalarda tatlı ekşi tat vermesi için kullanılan sumak Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alıyor. Hemen hemen her toprakta yetişen bu otun toplamda 150 türü bulunmaktadır. Yalnızca iki çeşidi zehirsizdir. Ekşi tada sahip sumak, limonun olmadığı zamanlarda alternatif olarak kullanılır.
Güneşli yerleri, nemli ve süzek toprakları tercih eder. Denize yakın ve kurak yerlerden hoşlanmaz. Tohumla veya köklerin ayrılmasıyla çoğaltılır.
Kullanılan kısım : Meyveleri
İçerik : Organik asitler, tanenler
Tıbbi etkisi: Ağrı kesici (analjezik), hemoroidleri tedavi edici (antihemoroidal), hastalık oluşturan mikroorganizmaları öldürücü (antiseptik), kusturucu (emetik), süt salgısını arttırıcı (galaktagog), tonik
Kullanım şekli ve dozu: Yaprakları ve meyvelerini demleyerek tüketebilirsiniz.