Teknolojinin neden olduğu hastalıklar
Her gün değişen ve gelişen pek çok sistem nedeniyle teknoloji, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Fakat insan hayatında sayısız faydası bulunsa da kontrolsüz kullanımı sağlığı etkileyecek derecede ciddi sorunlara neden olabiliyor. FOMO, Facebook depresyonu, hayali titreşim sendromu gibi çağımızın teknolojik hastalıklarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 20.10.2020
18:04
Güncelleme Tarihi: 20.10.2020
18:33
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ
▶ İnternet kullanım süresi sona erdiğinde bir sonraki kullanımın ne zaman olacağı ve neler yapılacağını merak etmek. ▶ Doyum noktasına ulaşmak için her seferinde internet veya teknolojiyle daha çok vakit geçirmek gerektiğini hissetmek. ▶ Teknoloji kullanımını azaltmaya veya durdurmaya çalışırken kişinin kendisini huzursuz, karamsar, depresif ve sinirli hissetmesi. ▶ Aslen hedeflenenden daha uzun süre dijital aygıtları kullanmak. ▶ Teknolojiyi problemlerden kaçmak, çaresizlik, suçluluk, endişe ya da depresyon duygularını hafifletmek için bir yöntem olarak kullanmak. ▶ Akıllı telefondan gelen bildirim veya mesajlara hemen cevap verme ihtiyacı hissetmek. ▶ Kişinin telefonu çalmasa veya titremese bile sürekli olarak kontrol etmek. ▶ Sanal dünyada vakit geçirirken, gerçek zamanda neler olduğunu görmezden gelmeye çalışmak. ▶ İnternet kullanımını kontrol etmek, kısmak ya da durdurmak için birden fazla başarısız girişimin olması.
BAĞIMLILIĞI KONTROL ALTINA ALMA YÖNTEMLERİ
📌 Günlük internet kullanım saatleri değiştirilmedir. 📌Haftalık internet kullanımı çizelgeleri hazırlayıp, uygulanmalıdır. 📌 Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemleri hayata geçirilmelidir.
Siberkondri, doktor muayenesi yerine internette tedavi yöntemlerini araştırma ve uygulama hastalığıdır.
📌 Bilgisayar ve internet teknolojisinin hızlı bir şekilde her eve girmeye başlaması, tedavi arama yöntemlerini de değiştirdi. Birçok kişi, yakalandığı rahatsızlığa internetten tedavi aramaya çalışıyor. Fakat bu durum daha büyük ve çözümü zor sağlık problemlerine neden oluyor.
Modern çağın takıntı haline getirdiği hastalık
📌 İnternetten hastalık araştırmak bireyi bambaşka bir dünyaya sürükler. Yaptığı araştırmalar sonucunda kendi kafasında ''Acaba kanser miyim?'', ''Beynimde tümör mü var?'' gibi sorularla uğraşır. Bu durum bazen öyle bir hal alır ki hastalığa yakalandığına kesin olarak inanarak ciddi bir kaygı bozukluğu ve depresyona sürüklenir.
📌 Kişi, sosyal hayatın yaşamındaki öneminin farkına varmalıdır. Dikkatini vücuduna değil, dış dünyaya vermelidir. Böylelikle hem kendi daha mutlu olur hem de etrafındakileri mutlu etmiş olur.
▶ Bedeniyle ilgili en ufak bir sorunda internete başvuran kişiler kendi istekleri doğrultusunda psikolojik destek almalıdır.
Şifayı internette arama hastalığı