Teknolojiyle kapıyı çalan tehlike: Siber saldırı
Günümüzde gelişen teknoloji, beraberinde bazı sorunları da getirdi. Teknolojiyle beraber kapıyı çalan tehlikelerden olan siber saldırı bireyleri ve ülkeleri tehdit ediyor. Sistem, ağ ve programları dijital saldırılara karşı koruma uygulamaları olarak tanımlanan siber güvenlik, gelişen teknoloji ve yenilikçi saldırı yöntemleri dikkate alındığında her geçen gün daha karmaşık bir hal alıyor. Peki, siber saldırı nedir? Sizler için siber saldırı hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 06.03.2019
15:46
Güncelleme Tarihi: 06.03.2019
16:25
SİBER SALDIRI NASIL YAPILIYOR?
Hükümetlerden iyi finanse edilen suç örgütlerine ve korsan eylemcilere kadar birçok farklı aktör, sayıları her geçen gün artan ağ ve cihazlardan faydalanarak bunlara saldırmak için çaba gösteriyor. Siber saldırganlar eylemlerini uzaktan ve çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyor.
Fidye virüsü (ransomware), zararlı yazılım (malware) ve kimlik avı gibi yöntemlerle kullanıcıların sistemlerine yetkisiz erişim sağlanarak, önemli sistemlerle veriler ele geçiriliyor veya tahrip ediliyor.
Siber saldırı, çok çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Solucanlar, trojenler, virüs indirmesine olanak tanıyan sahte mailler ve çeşitli yöntemlerle her gün yüz binlerce siber saldırı gerçekleştirilir. Bu saldırılar kişinin şifreleri ele geçirilmesi yöntemiyle de olur. Web sitelerine yönelik saldırılar düzenlenir, virüs taşıyan mesajlar ve spam mesajlar yollanarak elektronik saldırı uygulanır.
Daha tehlikeli bir yöntem olarak kişiyi zor durumda bırakmak için psikolojik bir saldırı uygulanır. Örneğin bir ilin elektrik altyapısına yapılan bir saldırı sonucu tüm ilin elektriği gidebilir ve bunun akabinde milyonlarca lira zarara sebep olabilir ya da şehrin ulaşım hatlarına yapılan bir saldırı sonucu tüm trafik felç olabilir, toplu ulaşım araçları taşınmaz hale gelebilir.
KÜRESEL EKONOMİYE DARBE VURUYOR
Siber saldırıların küresel ekonomiye maliyetinin 2017'de 600 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu da küresel gayrisafi hasılanın yaklaşık yüzde 1'ine denk geliyor.
SİBER SALDIRININ EN ÇOK ZARAR VERDİĞİ ÜLKELER
Gelişmekte olan ülkelerde giderek yaygınlaşan "ağlara sızmak" kolay olmasına rağmen, buralardan elde edilebilecek değer nispeten düşük olduğundan, siber suçlular gelişmiş ülkelerdeki saldırılar üzerine yoğunlaşıyor. Siber saldırılarda en çok maddi zararı zengin ülkeler görüyor.