Titanik'i son anda kaçıran yeryüzünün en talihli adamı
Titanik'e binemeyen tek yolcunun bir Türk olduğunu biliyor muydunuz? Peki, yeryüzünün en talihli adamı olarak kayıtlara geçen bu ismin atlattığı badirelerin ise bu kadarla kalmadığını? Sizler için Titanik'e erkenden bilet alan ama gemiyi son anda kaçıran o ismin hikayesini derledik.
Giriş Tarihi: 20.06.2019
14:43
Güncelleme Tarihi: 20.06.2019
16:28
Besim Ömer Paşa, Titanik faciasından kurtulan tek yolcu. Besim Ömer'in atlattığı badirelerse bu kadarla sınırlı değil!
15 Nisan 1912… Titanik, daha ilk seferinde bir buz dağına çarpmış ve yaklaşık iki saat kırk dakika içinde Kuzey Atlantik'in buzlu sularına gömülmüştü. 1912'de yapımı tamamlandığında dünyanın en büyük buharlı yolcu gemisiydi . Batışı bin 514 kişinin ölümüyle sonuçlandı ve en büyük deniz felaketlerinden biri olarak tarihe geçti.
Facianın hemen ardından "Titanik'i son anda kaçıranlar kulübü " oluşturuldu ve bu iddiada bulunanların sayısı beş günde 6 bin 904'e ulaştı . Fakat bir detay dikkatleri çekmişti. Bu isimlerin arasında bir Türk doktor vardı! Besim Ömer Paşa…
Besim Ömer ilim dünyasında ve özellikle de tıp alanında çok tanınıyordu. Tevfik Fikret'in yakın arkadaşı olduğu bilinen Besim Ömer'in doktor, şair, hukukçu gibi güzide mesleklerden dostları vardı. Bu devrin revnaklı, zengin, rütbe ve nişanlarla müstağrak bir kişisi olarak dikkat çekerdi. 1912 senesinde bir sağlık kongresi için Avrupa'ya geçecekti. Amerika yolculuğunu Titanik gemisi ile yapmayı planladı ve bunun için erkenden bilet aldı. Yani hayatının dönüm noktalarından birini yaşayacaktı…
İstanbul'un tanınan simalarındandı
Osmanlı Devleti'nin son dönemindeki en önemli tıpçılarından ve Türkiye'nin ilk kadın doğum uzmanı olan Besim Ömer (Akalın) Paşa, Osmanlı Devleti'nin son ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk döneminde yaşamış ender tıp adamlarındandır.
Besim Ömer Paşa, Afife Hanım ve Ömer Şevki Bey'in ikinci çocuğu olarak Arnavutluk sınırları içerisinde bulunan Narda kasabasında dünyaya geldi. Besim Ömer ilkokul çağında iken ailesi İstanbul'a taşındı. Eğitimine İstanbul'da devam eden Besim Ömer kısa bir sürede İstanbul'un tanınan simalarından oldu. Başarılı geçen tıp eğitimi ve ihtisasından sonra yoğun bir mesai yükü altında yarım asırdan fazla tıp alanındaki tecrübelerini insanlara aktarmaya çalıştı.
HAYATININ DÖNÜM NOKTALARI
Besim Ömer, Titanik'ten kurtulan tek Türk olarak tarihe geçti. Besim Ömer yaşamında çokça badire atlamışsa da sağ salim olarak ayakta kalabilmeyi başarmış. Bu badirelerden iki tanesi kendi hayatı için dönüm noktasıdır.
İlk olay 1911 senesinin Ağustos ayında bir doğum için Anadolu yakasına geçmesiyle başına gelir. Besim Ömer, sahilde vapura biner ve oluşan yoğun kalabalık sonucu vapur denizde batmaya başladığı esnada Besim Ömer'le birlikte 3 kişi denize düşer. Düşerken de başını sert şekilde çarpar. Vapurun pervanesi onu kendisine çekmeye başlayınca vapurda bulunan yaklaşık 15 tıbbiye öğrencisi onu kurtarmak için denize atlar ve ölmek üzereyken onu sahile çıkarmayı başarır. Burada en çok sevdiği meslektaşı Bafralı Yanko Bey yarım saat verdiği mücadele sonucunda onu hayata döndürür.