Tok tutan yiyecekler: Sahurda ne yenir?
Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için birtakım püf noktalar bulunur. İftarda yediklerimize dikkat ettiğimiz kadar sahurda da yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Sahurda yediklerimiz bizi gün boyu hem zinde tutacak hem de acıktırmayacak ve susatmayacak gıdalar olmalı. O halde sahurda ne yenir, sahurda tok tutacak yiyecekler nelerdir?
Giriş Tarihi: 10.03.2024
17:09
Güncelleme Tarihi: 20.03.2024
10:20
SAHUR NE DEMEK?
🔹 Sahur kelimesi, Arapça kökenlidir ve seher sözcüğünden türemiştir. Sahurun iki karşılığı vardır. Bu kelime, "Ramazan ayında geceleyin oruca başlama zamânı olan imsakten, yâni tan yerinin ağarmasından önce yenen yemek, temcit yemeği" manasına gelmektedir.
🔹 Sahur sözcüğüne bir örnek verelim; İstanbul'da bekçilerin sahur vaktini davul çalarak îlân etmeleri güzel bir âdet olduğundan bunun Diyarbekir'ce de tatbik ve icrâsını emreder.
(Faik Reşat)
SAHURDA TOK TUTACAK YİYECEKLER
SAHURDA NE YENMELİDİR?
🔹 Öncelikle Ramazan ayı boyunca hem iftarda hem sahurda yağlı, baharatlı ve acılı yiyeceklerden uzak durmak gerekir . Çünkü vücudumuz su kaybettiğinden beslenmemizi buna göre ayarlamalıyız.
🔹 Sahurda kalorili ağır yemekler yerine daha hafif kahvaltılıklar tercih edin. Sahur için en ideal besinler, zeytin, peynir, yumurta, kepek ekmeği, çiğ sebzeler, süt, yoğurt, meyve veya meyve kompostolarıdır, bunu unutmayın.
Ramazan'a kaç gün kaldı?
SAHURDA YUMURTA YEMEK
🔹 Sahurda rahatlıkla yiyebileceğiniz besinlerden ilki muhakkak yumurtadır. Çünkü yumurta, insan vücudunun doğal besinler içerisinde aldığı proteinin tamamına yakınını kullandığı tek gıdadır.
🔹 Yumurta , verdiği tokluk hissi sayesinde gün içerisindeki enerjinizin yüksek kalmasına yardımcı olur. Bu yüzden sahurda yumurta pişirebilirsiniz.
SAHURDA OMLET YEMEK
🔹 Yumurta, içeriğinde bulunan lesitin ile karaciğerin yenilenmesini sağlar. Karaciğer tek başına vücuttaki birçok işlevin ana organı; onun yenilenmesi demek vücudun yenilenmesi anlamına gelir.
🔹 Sahurda, yumurtayı omlet şeklinde de tüketebilirsiniz . İçine ekleyeceğiniz yeşillik ve domates gibi gıdalar yiyeceğiniz omleti daha faydalı kılarken daha tok kalmanızı da sağlayacaktır.
Ramazan kaç gün? Ramazan ne zaman bitiyor?
SAHURDA YULAF YEMEK
🔹 Yukarda da belirttiğimiz gibi sahurda çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmanız şart. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilecek lif içeren yiyecekler tercihiniz olmalı. Örneğin sahurda yulaf tüketmek, vücuttaki hazmı kolaylaştırdığı gibi gerekli besinleri de almanıza fayda sağlayacaktır.
🔹 Yulaf, içindekiler sayesinde sindirimi yavaşlatır, tokluk hissinin gelişmesini sağlar. Bunun yanında kalp hastalıklarına, diyabet ve vücutta enflamasyona karşın vücudu korur.
YULAFIN FAYDALARI
➡ Kan şekerini dengeler ve insülin artışını engeller ➡ Kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur ➡ Sindirim sistemi sağlığını destekler ➡ Kalp hastalıklarına karşı korur