Tok tutan yiyecekler: Sahurda ne yenir?
Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için birtakım püf noktalar bulunur. İftarda yediklerimize dikkat ettiğimiz kadar sahurda da yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Sahurda yediklerimiz bizi gün boyu hem zinde tutacak hem de acıktırmayacak ve susatmayacak gıdalar olmalı. O halde sahurda ne yenir, sahurda tok tutacak yiyecekler nelerdir?
Giriş Tarihi: 10.03.2024
17:09
Güncelleme Tarihi: 20.03.2024
10:20
SAHURDA YULAF YEMEK
🔹 Yukarda da belirttiğimiz gibi sahurda çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmanız şart. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilecek lif içeren yiyecekler tercihiniz olmalı. Örneğin sahurda yulaf tüketmek, vücuttaki hazmı kolaylaştırdığı gibi gerekli besinleri de almanıza fayda sağlayacaktır.
🔹 Yulaf, içindekiler sayesinde sindirimi yavaşlatır, tokluk hissinin gelişmesini sağlar. Bunun yanında kalp hastalıklarına, diyabet ve vücutta enflamasyona karşın vücudu korur.
YULAFIN FAYDALARI
➡ Kan şekerini dengeler ve insülin artışını engeller ➡ Kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur ➡ Sindirim sistemi sağlığını destekler ➡ Kalp hastalıklarına karşı korur
SAHURDA MÜCVER YEMEK
🔹 Sahurda tüketileceklerden biri de mücverdir . Mücver, vejetaryen beslenenler için de iyi bir alternatif olduğu gibi Ramazan ayındaki hafif beslenmeye de uymaktadır.
🔹 Mücverin içine, sizi rahatsız etmeyecek şekilde sebzeler ve yanında yine sizi gün boyunca tok tutacak yoğurdu ekleyebilirsiniz. Mücverin içini; kabak, patates, havuç, mantar, dereotu gibi sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.
Ramazan'a kaç gün kaldı?
SAHURDA MEYVE YEMEK
🔹 Sahurda sebze, meyve ve tam tahıllı besinleri tercih edilmelidir. Gün boyu kan şekerinin düşmesini engellemek, mide boşalmasını geciktirmek, sahurda protein açısından zengin beslenmekle mümkün olur.
🔹 Örneğin sahurda meyve veya meyve salataları tüketmek gün boyu tok tutmaktadır. Tok tutan meyveler; ananas, elma ve portakaldır. Bilhassa bunları tüketmek daha iyi olacaktır.
SAHURDA YOĞURT YEMEK
🔹 Sahurda daha çok kahvaltılık hafif yiyecekler tüketilir. Fakat kahvaltılık olmayan ve hafif bir besin mevcut. Yoğurt , süt ve süt ürünleri arasında en az laktoz içeren gıdadır.
🔹 Vücut, yoğurdu sindirmekte zorlanmaz ve şişkinlik oluşturmaz. Bu nedenle sahurda yoğurt veya yoğurttan oluşan hafif çorbalar tercih edilebilir.
Sağlıklı bir Ramazan için 20 tavsiye
SAHURDA NE YENMEMELİDİR?
🔹 "Sahurda ne yenmelidir?" kadar önemli bir soru var. Bu da "sahurda ne yenmemelidir?" Peki, 11 ayın sultanı olan Ramazan'ı daha verimli daha sağlıklı geçirmek istiyorsak hangi besinlerden uzak durmalıyız?
🔹 Öncelikle yağlı olan tüm besinlerden uzak durulmalı. Yağlı yiyecekler, vücuttaki suyu yok ettiği gibi ekstra susamamızı sağlar. Örneğin; patates kızartması, pilav, hamur işi,ve diğer kızartma türleri tüketilmemelidir.
🔹 Uzak durulması gerekilen diğer besinler muz ve mısırdır. Bunlar sağlık açısından oldukça yararlı olsa da içindeki glisemik fazla olduğundan sizi, kısa sürede acıktıracaktır.