Tren yolculuğu sevenlerin bilmesi gereken rotalar
Yolculuk yapmayı sevenler için trenin her zaman ayrı bir yeri vardır. En hızlı ulaşım olmasa da tren yolculukları, insanları en çok etkileyen seyahatlerden biridir. Pencerenin dışındaki manzara eşliğinde bu yolculuklar, nostaljik bir seyahate dönüşebilir. Tren yolculuğu sevenlerin bilmesi gereken rotaları derledik.
Giriş Tarihi: 13.11.2019
16:31
Güncelleme Tarihi: 13.11.2019
16:55
Yataklı vagonu tercih edecek kişiler için ise oda içerisinde 2 kişilik yatak, masa, mini buzdolabı, çekmeceler ve odanın köşesinde lavabo yer alır. Yemekli vagon ise restoranlar gibi dizayn edilmiş karşılıklı sandalyelere ve masalara sahiptir. Burada menü içerisinde yer alan yemekler kahvaltıdan, çorbadan, sıcak yiyeceklerde, soğuk sandviçten ve sıcak-soğuk içeceklerden oluşmaktadır.
Güney Kurtalan Ekspresi'nden bilet almak için tıklayın.
SİİRT’TE GÖRMENİZ GEREKEN YERLER
23 saatlik yolcuğun ardından ulaşılan Siirt'te görmeniz gereken birbirinden eşsiz tarihi yapılar yer alıyor. Yaklaşık 12 bin yıllık geçmişi bulunan Siirt, medeniyetler arasında bir köprü niteliğindeydi. Burada Veysel Karani Türbesi'ni, Ulu Cami'yi, Botan Mağaralarını, Türklerin Anadolu'ya yerleştikleri ilk yer Erzen Ören Yeri'ni, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan İsmail Fakirullah Türbesi'ni ziyaret edebilirsiniz.
İSMAİL FAKİRULLAH TÜRBESİ:
Evliyalar şehri olarak da bilinen Siirt'te yer alan türbe, İsmail Fakirullah vefatından sonra, öğrencisi bilim ve ilimle özdeşleşmiş İbrahim Hakkı tarafından 18. yüzyılda yaptırıldı. Türbe, Aydınlar ilçe merkezinde bulunuyor.
İbrahim Hakkı, hocası İsmail Fakirullah'ın vefatı üzerine, "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?" diyerek astronomi ve mimari açıdan büyük bir bilim harikasına imza attı.
Öncelikle türbenin yanına 10 metre yüksekliğinde bir kule yaptı. Buranın 3 kilometre doğusundaki tepe üzerine de taşlarla bir duvar inşa etti. Duvarda, küçük bir de pencere aralığı bıraktı.
Her yıl, gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde, yeni doğan güneşin ilk ışıkları pencere boşluğundan geçip türbe kulesinin penceresine, oradan da kırılarak İsmail Fakirullah Hazretleri'ne ait sandukanın baş tarafına düşüyor. Bu, halk arasında "ışık hadisesi" olarak biliniyor. Bu sistemin dünyada eşi benzeri yok.
2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan hadiseyi izlemek için her yıl çok sayıda insan buraya akın ediyor.
Siirt'teki ilk yerleşim yerlerinden biri olan Erzen Ören Yeri, geçmişte bölgenin en büyük alanıydı. Yapılan araştırmalarla geçmişte Diyarbakır ve Hasankeyf'ten daha büyük olduğu söylenen bu yer Batman ile Siirt sınırında bulunuyor. Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya gelen Türklerin yerleştiği ilk yer olarak biliniyor.
Siirt'tin en bilinen mağarası olan Botan Mağaraları, Dicle Nehri'nin en önemli kollarından biri olan Botan Çayı'nın bulunduğu vadide yer alır. Burada yer alan birçok arkeolojik höyük günümüze kadar geldi. Geçmişte bu mağaralar, ev olarak kullanılmıştı.