Türkiye'de bulunan 10 şifalı su
Ülkemiz, coğrafi konumu itibari ile birçok doğal güzelliği bünyesinde barındırır. Bunlardan biri hiç şüphesiz ki jeotermal kuşakta yer almamız nedeniyle termal sulardır. Doğadan gelen şifası ile sayısız hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahip olan bu termal tesisler, pek çok hastalığın tedavisi için ziyaret edilir. Sizin için Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan 10 şifalı suyu araştırdık.
Giriş Tarihi: 11.08.2023
12:20
Güncelleme Tarihi: 11.08.2023
12:22
KARAHAYIT KAPLICASI
🔹 Kendine has kırmızı renkli şifalı suyu ve termal çamuru ile bilinen Karayahıt Kaplıcası, Denizli'nin Karahayıt Mahallesi'ndedir. 58 derecelik sıcaklığı ve içeriğinde bulunan zengin minarelleri ile tam bir sağlık kaynağıdır.
🔹 Kırmızı Su ve Termal Çamur sayesinde pek çok hasta şifa bulur. İçildiğinde üst gastrointestinal sistemin fonksiyonel bozukluklara, mide ve yemek borusu rahatsızlıklarına, kemik erimesine ve ürolithiasisde hastalıklara karşı etkili olduğu bilinir. Çamur ise ortopedik, nörolojik romatizmal, siyatik, bel-boyun fıtığı ve kireçlenme gibi sorunları olan hastaları rahatlatıcı özelliktedir.
HÜDAİ KAPLICALARI
🔹 Hüdai Kaplıcaları, çamur banyosu ile dünya çapında tanınan doğal şifalı bir tesistir. Afyon'un Sandıklı ilçesinde bulunan kaplıca, 68 derecelik sıcaklığa sahiptir.
🔹 Şifalı suyun toprak ile karışmasında n elde edilen çamur, hastanın başı dışarıda kalacak şekilde tüm vücudunu çamura bulayarak uygulanır.
🔹 Günde bir kez alınan çamur banyosunun, romatizmal hastalıklar, kırık çıkık sekelleri, çocuk felçleri ve kadın hastalıklarına, sinir, cilt ve deri hastalıklarına iyi geldiğine inanılır.
HAFIZAYI KORUYAN VE HASTALIKLARA ŞİFA OLAN SEBZELER
TERMAL KAPLICA
🔹 Yalova'da bulunan şifalı su, Türkiye'nin önemli kaplıcalarından biridir. Kaynak ısısı 66 derece olan kaplıcanın deri hastalıkları, romatizma, karaciğer ve safra rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir.
🔹 Geçmiş dönemlerde birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölge, özellikle Roma döneminde kaplıcalarıyla dikkatleri üzerine çeker. Osmanlı döneminde Sultan II. Abdülhamit zamanında daha da önem kazanır. Günümüzde özellikle İstanbul'a deniz yolu ile bir saat uzaklıkta olması nedeniyle fazlasıyla ilgi görür.
KIZILCAHAMAM KAPLICALARI
🔹 Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan su, büyük ve küçük olmak üzere iki kaplıcadan oluşur. Büyük kaplıca kaynağı 47 , küçük kaplıca kaynağı ise 44 derecedir .
🔹 Birçok hastanın şifa bulduğu sulardan içme ve banyo kürleri olarak yararlanılır. İçme kürleri karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsak, metabolizma hastalıklarına iyi gelirken banyo kürleri kalp, dolaşım bozuklukları, romatizma hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir.
Türkiye'nin Antik Mirasları
KARACASU KAPLICALARI
🔹 Jeolojik açıdan Türkiye'nin en önemli fay tabakası üzerinde bulunan Bolu, jeotermal su kaynağı ve kaplıcaları zengin bir bölgedir. Yüzyıllardan beri fizik tedavi için kullanılan Karasu kaplıcaları da su kaynakları ile tanınan Bolu'da bulunur.
🔹 Seben Dağları eteklerindeki doğal kaynaklı suyun sıcaklığı 42-44 derecedir. Kaplıca suyu içeriğinde bikarbonat, sülfat, kalsiyum, magnezyum, karbondioksit ve flüorür bulunur.
🔹 Banyo ve içme kürlerine elverişli sular romatizma, deri, sindirim sistemi, safra kesesi, böbrek ve idrar yolları, kadın, kan ve kalp hastalıklarına, kemik ve kireçlenme rahatsızlıklarına iyi gelir. Ayrıca metabolizma ve beslenme bozukluklarını da giderdiği görülür. Fizyoterapi için önemli bir tedavi şekli olan kaynak suyu eklem ağrılarına, diz ve bel rahatsızlıklarına şifa olur.
SON ZAMANLARDA SIK GÖRÜLEN HASTALIK