Türkiye'de görülmesi gereken 15 antik kent
Ülkemizin her köşesi içerisinde birçok saklı güzellik barındırır. Antik kentler de bunlardan biri... Yurdun dört bir yanında bulunan dünyaca ünlü antik kentler, kültürel zenginliğimize katkı sağlıyor. Türkiye'nin pek çok şehrinde yer alan kentler, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği noktalar olarak ön plana çıkıyor. "Mutlaka görmeniz gereken yerler" serimize antik kentler ile devam ediyoruz.
Giriş Tarihi: 22.08.2020
09:21
Güncelleme Tarihi: 22.08.2020
09:38
➡ Demre ilçesinde Çayağzı mevkisinde yer alan Andriake, Myra'nın Limanı ve civarındaki yerleşim olarak biliniyor.
🔎 Milattan Önce 200 yıllarında Andriakos Nehri'nin ağzında Andriake isimli bir şehrin olduğu ve Milattan Önce 197'de 3. Antiokhos'un, Antiokheia'dan çıkarak, Ptolemaioslar'ın elinde bulunan yerleri alarak, filosuyla Andriake'ye geldiği rivayet edilir.
🔎 Kent, Myra'nın limanı ve onun oluşturduğu bir yerleşim olarak bilinir.
Ordu'da doğa harikası miras: Perşembe Yaylası
📍Nasıl gidilir?
Çayağzı Mevkii, Demre / Antalya
Andriake, Demre kent merkezinden nehir boyunca batıya uzanan asfalt yol üzerinde 5. km'de bulunan Çayağzı mevkiinde yer alır. Demre otobüsleri veya özel araçlarla ulaşılabilir.
➡ Serik ilçesine bağlı Belkıs köyünde yer alan, antik tiyatrosuyla meşhur Aspendos Antik Kenti, tarihi yapıları dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi alanlar arasında yer alıyor.
🔎 Sadece Anadolu'nun değil tüm Akdeniz dünyasının en iyi korunagelmiş Roma Dönemi tiyatrosuna sahip olmasıyla ünlüdür.
🔎 Şehir, bölgenin en büyük nehirlerinden Köprüçay (Antik Eurymedon) yakınlarındaki tepe düzlüğünde kurulmuştur.
🔎 Akdeniz ile ulaşımını ve gelişmesini yakınındaki nehre ve dolayısıyla çevresindeki bereketli topraklara borçlu olan Aspendos'ta bugün çoğunlukla tiyatro ve suyolları ziyaret edilir.
🔎 Şehre ait diğer yapıların kalıntıları ise tiyatronun yaslandığı tepenin düzlüğünde yer alır.
📍Nasıl gidilir?
Antalya - Alanya karayolunun 44'üncü kilometresinden kuzeye dönen yolun 2'nci kilometresinde yer alır.
➡ Fethiye-Kaş kara yolunda, Fethiye'ye 46 kilometre uzaklıktaki Kınık beldesinde yer alan şehir, Xanthos Nehri (Eşen Çayı) kenarındaki ovaya hakim iki tepe üzerinde kuruldu.
🔎 Likya Birliği'nin idari merkezi olarak bilinen Xanthos ören yeri, Likya uygarlığının özgünlüğü ve kazılarda elde edilen buluntuların önemi dolayısıyla UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne dahil edilmişti.
🔎 Likya Birliği'nin idari merkezi olarak nitelenen Xanthos'un ismi Likya dilinde yazılmış kitabelerde ARNNA şeklinde geçmektedir.
📍Nasıl gidilir?
Xanthos Antik Kenti, Kınık Mahallesi, Kaş / Antalya
Kaş-Fehiye otobüsleri ile ulaşılabilir.
➡ Antalya'nın Kemer ilçesi Tekirova beldesinde yer alan Milattan Önce 7'nci yüzyılda kurulan Phaselis Antik Kenti, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı.
🔎 Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki gemi betimlemeleri Phaselis'in ticari liman hüviyetini vurgular nitelikteki özellikleri arasında yer alıyor.
🔎 Kent yapıları ve nekropolis alanıyla dikkati çeken Phaselis, yerli ve yabancı ziyaretçilerini bekliyor.
🔎 Coğrafi konumu önemli bir liman kenti olduğunu gösterir. Biri yarımadanın kuzeyinde diğeri kuzeydoğuda üçüncüsü ise güneybatı kıyısında yer alan üç limana sahiptir.
📍Nasıl gidilir?
Kemer İlçesi, Tekirova Beldesi
Antalya'dan Kemer Tekirova otobüsleri ile ulaşılabilmektedir.
➡ UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Muğla'nın Yatağan ilçesinde Osmanlı yapılarıyla da kaynaşmış Stratonikeia Antik Kenti, her yıl gün yüzüne çıkarılan yeni eser ve yapılarla ziyaretçilerini büyülüyor.
🔎 "Gladyatörler Şehri" olarak anılan Stratonikeia Antik Kenti, yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezi rotalarında yerini koruyor. Kentte Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt'ün başkanlığındaki araştırmacılar kazı çalışması yürütüyor.
📍Nasıl gidilir?
Muğla-Bodrum yolu üzerinde Eskihisar Köyünden 1 km içeride bulunmaktadır.