Türkiye'de yapılabilecek hava sporları
Hava sporları, havada gerçekleştirilen faaliyetlerin genel adıdır. Grup halinde veya bireysel olarak yapılabilir. Bu anlamda Türkiye; yamaç paraşütü, yelken kanat, planör, paraşüt, balon gibi hava sporları için, keşfedilmesi gereken bir ülkedir. İnsanoğlunun macera tutkusu sonucunda spor çeşitleri sürekli yenilenmektedir. Peki hava sporlarından kaç tanesi Türkiye için uygundur? İşte ülkemizde yapılabilen hava sporları...
Giriş Tarihi: 14.11.2019
13:37
Güncelleme Tarihi: 15.11.2019
11:12
Dünyada ilk ortaya çıkışı 18. yy sonlarına uzanan balonla uçuş sporu ülkemizde de yoğun ilgi görür. Uzun yıllardır bireysel sportif amaçlı yapıldığı gibi, turistik yörelerimizdeki yerel etkinliklerde balonla kent turları düzenlenir. Balon, içine doldurulan sıvı propan (karbon ve hidrojenden meydana gelmiş renksiz bir gaz) gazının ısıtılması ile havalanır. Balonla uçuş öncesinde, uçulacak olan hava aracı tescil işareti, uçuş amacı, uçuş tarihi, uçuş saati, uçuş bölgesi belirtilerek Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne müracaat edilir. Ülkemizde balonla 15 günden fazla bir süre uçuş yapılacak ise yabancı pilotların lisanslarının Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından geçerli kılınması gerekmektedir.
Nerede yapılabilir?
Kapadokya bölgesinde 25 balon işletmesi, 239 sıcak hava balonuyla yılda ortalama 260 gün uçuş yapıyor. Günde 90 civarında uçuş gerçekleştirilirken, yıllık 500 bine kadar turiste hizmet veriliyor. Burdur-Bucak, Denizli-Pamukkale , Adana-Kozan, Bitlis-Ahlat, Ankara-Polatlı, Afyonkarahisar-İhsaniye , Eskişehir-Seyitgazi, Samsun-Bafra, Aksaray-Ihlara da sıcak hava balonu taşımacılığı için uygun.
Microlight (Motorlu yelken kanat)
"Motorlu yelken kanat" olarak da bilinen Microlight , oldukça basit motorlu uçuş aletidir. Basit motor yapısı ile öğrenmesi ve kullanması oldukça kolay olan Microlight tek ve iki kişilik olabilir. Kumanda paneli ve gösterge tablosu karmaşık değildir. İniş ve kalkış pistinin de önemi yoktur, kısa mesafelerde iniş ve kalkış yapabilir. Microlight aerodinamik yapısı sayesinde, havalandıktan sonra delta kanat ve planör gibi motorsuz uçabilir. Böylelikle az bir yakıtla uzun saatler uçabilir.
Nerede yapılabilir?
Microlight uçuşu tüm dünya ülkelerinde yapıldığı gibi ülkemizde de yapılmaktadır. Türkiye'de Microlight ile uçmak için Türk Hava Kurumu'na ya da havacılık kulüplerine başvurulmalıdır.
Planör , kalkışı başka bir motorlu uçak tarafından çekilerek veya pist başında bulunan bir motora bağlı çelik halat yardımı ile hızlı bir şekilde çekilerek sağlanan motorsuz uçma aracıdır . Planör, havada belli bir irtifaya geldiğinde çekici halattan pilotu tarafından ayrılır ve serbest uçuşuna başlar. Görünüşü ve kumandalarının işlevleri diğer motorlu uçaklarda olduğu gibidir. Ancak hava koşulları daha fazla önem taşımaktadır. Planörün kokpiti tek veya çift kişilik olabilir.
Nerede yapılabilir?
Dünyanın sayılı planör merkezlerinden biri Eskişehir'dedir. Planör Eğitim Kursları Türk Hava Kurumu tarafından yapılır. Her yıl İnönü Eğitim Merkezi'nde açılan planör kursu başlangıç, tekamül ve ileri tekamül kurslarından oluşmaktadır. Talep olduğunda bölgesel kurslar da düzenlenmektedir.
Model uçaklar , insan taşıma yeteneği olmayan, havadan ağır, belirli boyutlarda yapılan, kontrollü ve serbest olarak uçabilen hava araçlarıdır. Model uçak yapımı ve uçurmak sabır isteyen bir hobidir.
Nerede yapılabilir?
Ülkemizde pek çok model uçak kulübü ve üyesi bulunmaktadır. Türk Hava Kurumu (THK) tarafından farklı kategorilerde model uçak kursu verilmektedir. THK okulların tatil olduğu dönemlerde müracaat eden öğrencilere devamlı kurslar açmaktadır. Ayrıca, okulların havacılık kollarında eğitim yaptırmak üzere öğretmenlere de Model Uçak Rehber Öğretmen Kursu açmaktadır. Bu kurslarda çoğunlukla serbest olarak uçabilen modellerin yapımı ve uçurulması projesi üzerinde çalışılmaktadır.
Kurslar Türkkuşu Etimesgut tesislerinde ya da bölgesel olarak ücretli-ücretsiz, yatılı-yatısız gibi şekillerde verilmektedir.