Arama

Türkiye’de yeni bir salgın alarmı: Enfeksiyon uzmanı uyardı

Yaz aylarının gelmesiyle bazı hastalıklarla birlikte ishal, kusma, karın ağrısı gibi şikayetler artmış durumda. Bu enfeksiyon hem yetişkinleri hem de çocukları etkiliyor. Şu sıralar en sık görülen vakalardan biri olan enfeksiyon özellikle son bir haftadır artış göstermekte. Acil sıralarında en fazla görülen enfeksiyonun ne olduğunu, bu enfeksiyonlara karşı neler yapılabileceğini, hızla yayılan enfeksiyonlardan kendimizi nasıl korumamız gerektiğini ve bunun sebeplerini Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan'a sorduk.

Prof. Dr. Turhan, el hijyeninin çok önemli olduğunu, gıda ve benzeri ürünlerde pandemi dönemindeki gibi dikkat edilerek yıkanması gerektiğini uyardı:

"El hijyeni çok önemli, ellerimizin yıkanması ve temiz ve iyi pişirilmiş, uygun bir şekilde pişirilmiş gıdaların tüketilmesi bu hastalıklardan korunmak açısından önemli. Yine korunma ve yaz döneminde karşılaşılan hastalıklar, salgınlar demişken bir ayrıntı belki ama lejyoner hastalığını hatırlamakta yarar var. Çünkü yaz aylarında yine rastlanabilen ve solum yollarına bulaşan bir hastalık."

Prof. Dr. Vedat Turhan, yaz aylarının gelmesiyle dikkat edilmesi gereken bir diğer hastalığın Lejyoner hastalığı olduğunu ifade etti:

"Lejyoner hastalığı, bir bakteriyel hastalık. Bu bakteriyel hastalık ciddi bazı kişilerde, özellikle duyarlı bireylerde ciddi akciğer enfeksiyonlarına yani zatürreye yol açabiliyor. Lejyoner hastalığı da genellikle turistik bölgelerde çevresel kaynaklardan yayılan soğutma kulelerinin fanlarından jakuzi ve otellerdeki hastanelerdeki kullanılan duş başlıklarından, sprey nemlendirme cihazlarından ve dış ortamda bazen dış alanlardaki dekoratif fıskiyelerden yayılan su damlacıklarının solunması ile de bulaşabiliyor. Bu hastalıkta daha çok kronik bir hastalığı olan veya bağışıklık sisteminde bir şekilde zayıflamış bireyleri etkileyebiliyor."

Betül Sav:

Peki, bu hastalıktan korunmak için ne yapabiliriz?

Prof. Dr. Vedat Turhan:

Lejyoner hastalığından korunmak için depo suyunun kullanıldığı bir tesis ise örneğin duş öncesinde yaklaşık birkaç dakika suyun akıtılması, lejyoner hastalığının önlenmesini sağlayabiliyor. Bu basit bir önlem ama gerçekten işe yarayabiliyor.

Yine bu tür kuruluşlardaki, binalardaki ve evlerimizdeki klimaların filtrelerinin bakımı, periyodik bakımı ve temizliği bu zatürreye yol açabilecek hastalıktan korunmada yine oldukça işe yarayabilen bir yöntem.

Betül Sav:

Kimler bu enfeksiyona daha çok dikkat etmeli?

Prof. Dr. Vedat Turhan:

"Burada bu tür hastalıklara karşı duyarlı olan daha çok çocuklarımız, çocuk yaştaki bireyler, ileri yaştaki bireyler, yaşlılarımız ve bir onkolojik hastalığı bulunanların dikkat etmesinde özellikle fayda var."

  • 10
  • 12

Uzman hekim Turhan, yaz aylarının korkutucu sıcaklığıyla gelen bir başka mühim yaygın hastalığı da dile getirdi:

"Yaz ayları demişken esas konuşacağımız bir başka husus da var. Çünkü onun da sezonu açıldı. Batı Nil Ateşi hastalığı. Ülkemizde hatırladığım kadarıyla ilk olarak 2010 yılında Manisa ilimizde ortaya çıkan bir salgınla beraber gündem olmuştu Batı Nil Ateşi. Daha sonra 2019 yılında İstanbul'da da gördüğümüz vakalar oldu. Sadece Türkiye'de ya da sadece şehrimizde değil. Tüm Akdeniz Denizi ülkelerinde son yıllarda ciddi bir sorun haline geldi: Batı Nil Ateşi. Sivrisineklerle bulaşıyor. Afrika'dan gelen göçmen kuşların, Batı Nil Ateşi virüsü taşıyan göçmen kuşların, çevremizdeki sinekler tarafından sivrisinekler tarafından ısırılmasıyla alınan bir viral etken. Yine özellikle yaz aylarında çocuk ya da yaşlı, yetişkin duyarlı bireyleri ısırmasıyla birkaç gün içerisinde bu hastalık kendini gösteriyor. İşte yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk, cilt döküntüleri, sırt ağrıları, eklem ağrıları ve yine duyarlı bireylerde, riskli bireylerde ölümcül bile olabiliyor erken teşhis konulmadığı ve tedavi edilmediği takdirde, bu nedenle bir sivrisinek sokması sonrasında ateş gelişmesi durumunda da mutlak bir sağlık kuruşuna başvurmak, bu hastalık açısından da tetkik edilmekte fayda var."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN