Türkiye'deki doğa harikası kanyonlar
Denizleri, dağları ve ovalarıyla Türkiye, gezilecek yerler listesi bakımından diğer ülkelere göre zengin bir ülkedir. Bu zenginlik Türkiye'nin kanyonları ile de göz önüne çıkıyor. Nehirlerce oluşturulmuş bu derin kanyonlar insanları kendine hayran bırakıyor. Sizin için Türkiye'deki doğa harikası kanyonları ve burada neler yapabileceğinizi derledik.
Giriş Tarihi: 13.10.2019
16:10
Güncelleme Tarihi: 13.10.2019
16:13
KANYONDA NELER YAPABİLİRSİNİZ?
IHLARA VADİSİ'NDE TREKKING
Ihlara'daki vadinin tabanına 397 basamaktan oluşan merdivenle inerek, 14, 7 ve 3,5 kilometrelik üç güzergahta trekking yapma imkanı bulabilirsiniz.
Ihlara Kasabası'ndan başlanan trekkingde, vadi içerisine inerken her iki tarafta yer alan kayadan oyma mekanlar ve kiliseler karşınıza çıkar.
Yaklaşık 3 kilometrelik parkurda vadinin solundaki parkuru takip etmelisiniz. Burada sırasıyla Kemer, Eğritaş tarihi kiliselerini göreceksiniz.
KAPICAYI ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ
Ihlara Vadisi'nde zengin şifalı su kaynakları vardır. Yaprakhisar köyüne 3 km uzaklıktaki Ziga Kaplıcası'nın, banyo kürleri, romatizma ve kadın hastalıklarına, içme kürleri ise mide, barsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına faydalı olduğu söylenir.
Türkiye'nin 2'nci büyük su kanyonu unvanını taşıyan Şahinkaya Kanyonu, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunuyor. Tabbi güzelliğiyle insanlara doyumsuz manzaralar sunan Şahinkaya Kanyonu, Altınkaya Barajı'nın en derin yeri olma özelliği ile dikkat çekiyor.
ŞAHİNKAYA KANYONU’NA NASIL GİDİLİR?
Şahinkaya Kanyonu'na gitmek için iki seçenek mevcut. Vezirköprü'den gidebileceğiniz gibi Vezirköprü, Çeltek yolundan da gidebilirsiniz.
Vezirköprü ; Ankara-Samsun yolunda Havza ilçesinden dönüş yapılarak 25 km sonra varılan ilçedir. Kara yolundan Vezirköprü ilçe merkezi geçildikten sonra Kastamonu Sinop Boyabat istikametine doğru devam edilmelidir. Yaklaşık 1 km sonra Adatepe, Oymaağaç, Türkmen köylerine giden yol ayrımı var. Bu köy yolunu hiçbir yöne sapmadan 15 km takip edince baraj kıyısına ulaşmak mümkün. Buradan tekne ile kanyonu gezmek de mümkün.
Kastamonu yolundan devam ederek yaklaşık 11 km sonra Çeltek yolu ayrımından gitmek ve 4-5 km sonra suyun kenarına gelmek de mümkündür.
KANYONDA NELER YAPABİLİRSİNİZ?
TEKNE TURLARINA KATILABİLİRSİNİZ
Kızılırmak üzerindeki en dar ve en uzun geçit olan Şahinkaya Kanyonu, 2.5 km uzunluğunda ve 324 metre yüksekliğindedir. Bölgeye ulaşım ise Çeltek ve Türkmen bölgelerinden sağlanıyor. Şahinkaya Kanyonu'nun eşsiz manzarasına yaklaşık 40 dakika süren tekne turu etkinlikleri ile varabilirsiniz.
Türkmen bölgesinden kanyon içerisinde tekne turları da düzenleniyor. Kişi başı 10 TL olan turlarda grup indirimleri uygulanıyor. Yaz aylarında hafta sonu 11.00'den 17'ye kadar her saat tekne turu bulunuyor. Kış aylarında ise sayıya bağlı olarak tekneler hareket ediyor.
Çeltek: Vezirsuyu Tabiat Park'ından yaklaşık 15 km uzaklıktadır. Kişi başı 15TL olan tekne turları 13.00 ve 15.00 saatlerinde hareket ediyor.
TREKKING YAPABİLİRSİNİZ
Yaklaşık 1500 metre uzunluğundaki kanyonda tekne turlarının yanında doğa yürüyüşüne de çıkabilirsiniz. Tekne turunun ardından karşı kıyıya geçip 15 dakika araçlarla yol aldıktan sonra yürüyüş yoluna geliyorsunuz. 1 saatlik yürüyüş sonunda kanyonun zirvesinde eşsiz bir manzarayla karşılaşacaksınız.
KAMP KUR
Bölgede tesis olmadığı için kanyonda genelde kamp tercih ediliyor. Kamp kurmak için en ideal yer ise zirve noktasına yakın zirvenin etekleridir.
Ayrıca paraşütle atlamadan, tırmanmaya, doğa koşularına kadar birçok sportif aktivite de yapılmaktadır.
Fethiye'den ortalama 45 dakika uzaklıkta olan Saklıkent Kanyonu, tarihi birçok mekana yakın olmasına rağmen yakın bir tarihte çoban sayesinde keşfedilmiştir.
Eşen Çayı'nın bir kolunun kaynağını barındıran kanyon, Antalya'ya yaklaşık 200 km, Fethiye'ye 47 km, Kaş'a ise 64 km uzaklıktadır.
Saklıkent Kanyonu'nda bazı noktalarda kaya aralığı 2 metreye kadar daraldığından buralardan gökyüzünü görmek neredeyse imkansızdır.