Türkiye’nin doğal mirası 7 anıt ağaç
Anıt ağaç, kendi türünün alışılmış ölçüleri üzerinde boyutlara sahip olan ağaçlara denir. Hem tarihe tanıklık etmişlerdir hem de ülkenin doğal hazineleridirler. Türkiye'nin farklı noktalarında tescillenerek koruma altına alınan ve doğal miras kabul edilen birçok anıt ağaç vardır. K imi zaman yolcular gölgelerinde serinlemiştir kimi zaman aşıklar için buluşma noktası olmuşlardır. Kültürel birer değer olarak yüksek derecede önem vermemiz gereken anıt ağaçları sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 07.02.2022
09:35
Güncelleme Tarihi: 07.02.2022
11:16
◾ 262 santimetrelik gövde çapı ve 25 metrelik boyuyla dikkati çeken ağaç, çok geniş çaplı olması nedeniyle "Ambar gibi ağaç" şeklinde nitelendiriliyor. Bu sebeple ağaca "Ambar Katran" deniliyor. Bu ölçüleri ile,Türkiye'nin en yaşlı anıt sedir ağacıdır.
◾ Kumluca İlçesi Dibek Tabiatı Koruma Alanı'nda bulunan ve yöre halkının 'ambar katran' olarak adlandırdığı sedir ağacının yaşı 2327 civarındadır. Dünyada bilenen en yaşlı sedir dir. Çamkuyusu Sedir Araştırma Ormanı ve Bolkar Dağları'ndaki yaşlı sedirlerden alınan örneklerlerle karşılaştırarak yaşı hesaplanmıştır.
Türkçe Adı : Porsuk Latince Adı : Taxus baccata Ağaç Türü : Porsuk Bulunduğu İl / İlçe : Zonguldak - Alaplı Ağaç Yaşı : 4115 yıl Gövde Çapı : 245 cm Tepe Çapı : 9,5 m Boyu : 23 m
◾ Zonguldak'ta Bronz Çağ'a tarihlenen Porsuk ağacı, Anadolu'nun bilinen en yaşlı; dünyanın ise bilinen en yaşlı beş ağacından biri...
◾4115 yaşındaki Porsuk ağacının tarihlendirilmesi, yıllık halkaların laboratuvarda incelenmesiyle yapılmış. Yapılan incelemelerde ortaya çıkan sevindirici sonuçlardan biri ise ağacın hala oldukça sağlıklı olması ve insanlar tarafından zarar görmediği sürece en az 4.000 yıl daha yaşayabileceği olmuş.
Sakura ve çam ağaçları neyi simgeler?
◾P orsuk ağacı, porsukgiller familyasından olan ve çoğunlukla çalı şeklinde görülen bir ağaç türüdür. Dalları sık bir şekildedir ve tepesi yuvarlak görünümlüdür.
◾ Bronz Çağ'a tarihlenen ağacın, gövdesi kalın ve silindirik bir biçimdedir.
◾Kireçli toprakları sever ve dona karşı duyarlıdır,
◾Tek yada kümeler halinde bulunur,
◾ Bursa'nın dört bir tarafı asırlara meydan okuyan anıt ağaçlarla doludur.
◾ Bu ağaçlardan en bilineni, Çekirge semtine 4 km uzaklıkta ve Uludağ Yolu üzerinde bulunan İnkaya Köyü'ndeki 600 yılı aşkın yaşı ile İnkaya Çınarı'dır.
◾ Bursa'nın simgelerinden biri olan ''İnkaya Çınarı' ', Osmanlı döneminde dikilmiş ''en diri çınar'' olma özelliğini taşır.
◾ Adını Osmanlı Devleti'nin ilk köylerinden biri olan İnkaya Köyü'nden almıştır.
◾ 600 yıllık tarihi çınar, muhteşem görünümü ile dünya çapında bir şöhrete sahiptir.
Orhan Veli'ye paltosunu sattıran dergi: Yaprak
◾ Bursa'nın simge çınarlarının başında gelen ve Osmanlı'nın neredeyse tüm dönemlerine şahitlik eden ağacın çapı 3, yüksekliği ise 35 metredir ve 13 ana kola sahiptir.
◾ Dallarının kalınlığı 3-4 metreyi bulan çınar, 9,2 metrelik çevresiyle Türkiye'nin en yaşlı ağaçlarından biridir. İnkaya Çınarı, Bursa'ya yolu düşen yerli ve yabancı turistlerin uğramadan geçmediği önemli bir semboldür.