Türkiye’nin doğal mirası 7 anıt ağaç
Anıt ağaç, kendi türünün alışılmış ölçüleri üzerinde boyutlara sahip olan ağaçlara denir. Hem tarihe tanıklık etmişlerdir hem de ülkenin doğal hazineleridirler. Türkiye'nin farklı noktalarında tescillenerek koruma altına alınan ve doğal miras kabul edilen birçok anıt ağaç vardır. K imi zaman yolcular gölgelerinde serinlemiştir kimi zaman aşıklar için buluşma noktası olmuşlardır. Kültürel birer değer olarak yüksek derecede önem vermemiz gereken anıt ağaçları sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 07.02.2022
09:35
Güncelleme Tarihi: 07.02.2022
11:16
◾P orsuk ağacı, porsukgiller familyasından olan ve çoğunlukla çalı şeklinde görülen bir ağaç türüdür. Dalları sık bir şekildedir ve tepesi yuvarlak görünümlüdür.
◾ Bronz Çağ'a tarihlenen ağacın, gövdesi kalın ve silindirik bir biçimdedir.
◾Kireçli toprakları sever ve dona karşı duyarlıdır,
◾Tek yada kümeler halinde bulunur,
◾ Bursa'nın dört bir tarafı asırlara meydan okuyan anıt ağaçlarla doludur.
◾ Bu ağaçlardan en bilineni, Çekirge semtine 4 km uzaklıkta ve Uludağ Yolu üzerinde bulunan İnkaya Köyü'ndeki 600 yılı aşkın yaşı ile İnkaya Çınarı'dır.
◾ Bursa'nın simgelerinden biri olan ''İnkaya Çınarı' ', Osmanlı döneminde dikilmiş ''en diri çınar'' olma özelliğini taşır.
◾ Adını Osmanlı Devleti'nin ilk köylerinden biri olan İnkaya Köyü'nden almıştır.
◾ 600 yıllık tarihi çınar, muhteşem görünümü ile dünya çapında bir şöhrete sahiptir.
Orhan Veli'ye paltosunu sattıran dergi: Yaprak
◾ Bursa'nın simge çınarlarının başında gelen ve Osmanlı'nın neredeyse tüm dönemlerine şahitlik eden ağacın çapı 3, yüksekliği ise 35 metredir ve 13 ana kola sahiptir.
◾ Dallarının kalınlığı 3-4 metreyi bulan çınar, 9,2 metrelik çevresiyle Türkiye'nin en yaşlı ağaçlarından biridir. İnkaya Çınarı, Bursa'ya yolu düşen yerli ve yabancı turistlerin uğramadan geçmediği önemli bir semboldür.
Türkçe Adı : Zeytin Latince Adı : Oleae europaea Ağaç Türü : Zeytin Bulunduğu İl / İlçe : Hatay - Merkez Ağaç Yaşı : 1351 yıl Gövde Çapı : 100 cm Tepe Çapı : 8 m Boyu : 6 m
◾ Bin yıldır meyve veren Hünkar Zeytini , Hatay'ın Payas ilçesindeki II. Selim Külliyesi'nin bahçesinde bulunan 13 asırlık anıt ağaç...
◾ Yılda 300 kilo zeytin veriyor. Koruma altında bulunan ağacın dal ve yapraklarına zarar vermemek amacıyla meyveleri toplanmıyor.
◾ Cami imamı ve külliye çalışanları tarafından özenle korunan ağacın bakımı, uzman ekiplerce her yıl düzenli olarak yapılıyor.
◾Her ilkbaharda çiçek açan ve her sonbaharda meyve veren zeytin ağacı, 10 metre boy, 8 metre taç genişliği ve 1 metre gövde çapına sahip... ◾Mercidabık Savaşı ile Osmanlı topraklarına katılan Payas'a külliye yapılması için verilen emirle, 15 dönüm zeytin bahçesindeki ağaçlar biri dışında kesilmiş. Padişah II. Selim'in buyruğuyla, Sarı Selim Camisi bahçesindeki ağaca bereketin simgesi olduğu için dokunulmamış. Bu nedenle yaşlı ağacın, "Hünkar zeytini" olarak anıldığı kayıtlara geçmiştir.