Arama

Türkiye'nin nefes aldıran şehirleri

Küresel nüfusun yüzde 55'inin kentsel alanlarda yaşadığı ve bunun 2050 yılına kadar yüzde 68'e çıkacağı tahminler arasında. Birkaç istisna dışında şehirlerin daha büyük ve daha kalabalık olması bekleniyor. Sizler için 2018 verilerinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde, Türkiye'nin yaşanabilirlik açısından önemli 10 şehrini listeledik.

  • 7
  • 10
YALOVA; 58,07
YALOVA; 58,07

Marmara Bölgesinde bulunan Yalova, 1995 yılında İstanbul'dan ayrılarak il statüsüne kavuştu. İlk yerleşim izlerinin M.Ö. 3000 yılına dek uzandığı, sağlık turizmiyle de ülkemizde önemli bir yeri olan Yalova'nın birbirinden güzel ilçeleri, özellikle İstanbullular için tam birer kaçış noktası niteliğine sahip.

Yalova, bugünkü idari bölünüşe göre merkez ilçeyle birlikte 6 ilçeden oluşmaktadır. İlçeler; Yalova Merkez, Altınova, Armutlu, Çınarcık, Çiftlikköy ve Termal'dir. 3 büyük kent dışında bugüne kadar "temel hizmetlere erişim" kategorisinde önemli sırada yer alır. Sinema seyircisinin nüfusa oranında ikincidir. Kişi başına düşen konut sayısında ise birincidir. Kişi başına düşen kamu harcamasında dördüncü sırada yer alır. Hava kalitesi açısından ise Türkiye yedincisidir. İşsizlik oranı en yüksek 10'uncu ildir.

GEZİLEBİLECEK YERLER

Yalova Termal ve Armutlu Kaplıcaları, ülkemizin en önemli kaplıcalarının başında geliyor. Çok uzun dönemlerden beri şifa özelliğiyle ziyaret edilen Termal ilçesi, günümüzde de aynı değerini koruyor.

Merkezden 17 km uzaklıktaki Çınarcık yaz aylarında turistlerin ilgisini çekiyor. Çiftlikköy de, sahilleri, kamp alanlarıyla tatilcilerin uğrak yeri. Marmara denizinin en temiz kıyılarını bulunduran Armutlu ise, merkezden yaklaşık 50 km uzaklıkta. Altınova çeşitli dönemlerden günümüze ulaşan tarihi eserleri ve güzel doğasıyla ziyaret edilesi bir başka ilçe.

Şehirde gezebileceğiniz tarihi eserlerden birkaçı: Termal Atatürk Köşkü, Kurşunlu Hamam, Yürüyen Köşk. Doğa severler için Sudüşen Şelalesi ve çevresi, zengin bitki ve yaban hayatı ile Dipsiz Göl, Delmece Yaylasına çıkarken görebileceğiniz Erikli Çifte Şelale, Arboretum (Canlı Ağaç Müzesi), Hasan Baba Piknik ve mesire yeri, Kent Ormanı gibi sayısız seçenek bulunuyor.

NE ALINIR?

Yalova sütlüsü, Çınarcık iğne oyası, gümüş takı, halı, kilim, sabun çiçek, çini, süs bitkisi.

  • 8
  • 10
BURSA; 57,13
BURSA; 57,13

Çınar ağaçları, güvercini, ipeği, kaplıcaları, havlusu, gazozu ile meşhur, İpek Yolu güzergâhında bulunan Bursa, Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümünde yer alır ve gelişmiş sanayisiyle ülkemizin en kalabalık şehirlerinden dördüncüsüdür. Bursa nüfusu 2018 yılına göre 2.994.521'dir.

2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasında Dünya'da 28. Türkiye'de 1. sırada yer almaktadır. Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümünde, 40° batı boylam ve 29° kuzey enlem daireleri arasında yer alır. Bursa, yeni yapılan yollar ve köprülerle İstanbul'a giderek daha da yaklaşıyor. Otomotiv ve yan sanayisinin kalbi Bursa, rekabet gücü en yüksek beşinci kent. Bursa'da işsizlik oranı da oldukça yüksek.

Osmanlı devletine başkentlik etmiş -aynı zamanda ilk başkenti-, günümüzde otomotiv sanayiinin merkezi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle öne çıkan şehir, dünyaca ünlü olan ve ülkemizin en önemli kayak merkezi sayılan Uludağ Milli Parkı, İzmir-İstanbul yolu üzerinde Bursa Hayvanat Bahçesi'nin hemen yanındaki Bursa Botanik Parkı, 1955'te hizmete açılan Reşat Oyal Kültür Parkı -1963'ten bu yana Uluslararası Bursa Festivali'ne ev sahipliği yapar.

GEZİLEBİLECEK YERLER

Koza Han, Kınalı Kar dizisi ile dikkatleri çeken Cumalıkızık köyü, Arap Şükrü Sokağı, Avrupa'nın en büyük tarih öncesi parkı olan Arkeopark, Tophane Parkı içinde yer alan Saat Kulesi, Yeşil Türbe, Çarşılı Köprü Irgandı, Tophane semtindeki Osmanlı'nın Bursa'ya giriş yaptığı kapı olan Saltanat Kapısı, başlı başına muhteşem bir güzelliğe sahip Uluabat Gölü ile gölün kıyısındaki Gölyazı Köyü, Ulu Camii.

NE ALINIR?

Kestane şekeri, şeftali, dağ çileği, Mihaliç peyniri, siyah incir, kiraz, havlu, İznik çinisi, Bursa kumaşı, Bursa iğe, Gemlik zeytini.

  • 9
  • 10
ESKİŞEHİR; 56,84
ESKİŞEHİR; 56,84

Eskişehir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık yirmi beşinci şehridir. Eskişehir nüfusu 2018 yılına göre 871.187'dir. Ortasından Porsuk Çayı geçen, "öğrenci şehri" diye anılan, Met helvası, Nuga helvası, Haşhaşlı çöreği, Kalabak suyu ve çiböreği ile meşhur Eskişehir, ayrıca ülkemizde işlenebilir lületaşı çıkarılan tek yerdir. 1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur.

Öğrencilerin kenti, yavaş yavaş Türkiye'nin en yaşanabilir yeri olmaya doğru ilerledi. Özellikle eğitimli nüfusun fazlalığı dikkat çekici hale geldi. Tiyatro seyircisinin ve sinema koltuk kapasitesinin nüfusa oranında birincidir. Üniversite mezunu oranında ikincidir. Okur-yazar oranında ise üçüncüdür. Ayrıca kişi başına düşen doktor ve hastane yatağı sayılarında Türkiye beşincisidir.

Piknik alanları, kaplıca ve içmeleriyle dikkat çeken şehirde Bademlik, Orman Fidanlığı ve İnönü Planör Kampı, ziyaretçilerine doğayla başbaşa, güzel vakit geçirme imkânı sağlar. Ayrıca şehirde 1995 yılından bu yana Uluslararası Eskişehir Festivali düzenlenmektedir. Yapay sahili, havuzu, gölet ve yürüyüş parkurları ile ziyaretçilerine ve Eskişehirlilere çeşitli aktivite imkânları sağlayan KentPark, Eskişehir Otogarı'nın hemen arkasında yer alır.

GEZİLEBİLECEK YERLER

Eskişehir'in en eski yerleşim bölgesi olan Odunpazarı semtinde, Paşa Mahallesi'nde bulunan ve 1525 yılında yaptırılan Kurşunlu Camii, Odunpazarı evleri, Seyyit Battal Gazi'ye ithafen 13. yy başında yaptırılan Seyyit Battal Gazi Külliyesi, Atlıhan Çarşısı, Nasrettin Hoca'nın evi, Bizans ve Roma döneminden kalıntılar bulunduran ve bir Frig eseri olan Doğanlı Kale, KentPark.

NE ALINIR?

Lületaşı, Sorkun çömleği, met ve nuga helvası, cam işçiliği.

  • 10
  • 10
TRABZON; 53,38
TRABZON; 53,38

dek uzanır. Karadeniz'in refah göstergeleri en iyi olan, suç oranı en düşük olan dokuzuncu kentidir. Kişi başına düşen hastane yatağı sayısında yedinci, doktor sayısında ise sekizinci sırada yer alır. Ayrıca havayolu kullanım oranında dördüncü, üniversite mezunu oranında ise yedinci sırada yer alır. Trabzon nüfusu 2018 yılına göre 807.903'dir.

Şenlikleriyle dikkati çeken, her sene pek çok turisti ağırlayan ve doğa sporlarına imkân tanıyan yaylalar, şehrin sosyo-kültürel yapısında büyük bir öneme sahip. Hayranlık uyandıran doğal güzelliklere sahip il, bitki örtüsü açısından son derece zengin olup, 440'ı bölgeye has, Türkiye genelinde nadir olan 2500 bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Şampiyon olmayı başaran ilk Anadolu kulübü de Trabzonspor'dur. 1967'de kurulmuş ve profesyonel futbol lig tarihinde şampiyonluk elde eden 5 kulüpten biri olmuştur.

GEZİLEBİLECEK YERLER

Maçka'da bulunan Sümela Manastırı, doğal güzelliğiyle dikkati çeken Uzun Göl, Ayasofya Müzesi, Kaymaklı Manastırı, Atatürk Köşkü, Trabzon Kalesi ile dünyanın en uzun ikinci mağarası sayılan Çal Mağarası.

NE ALINIR?

Telkariye, hasır, Trabzon ekmeği, kara lahana, çay, fındık, mısır ekmeği, karayemiş.

*Bilgiler, Forbes Dergisi "İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler"
araştırmasının sonuçlarından ve nufusu.com araştırmalarından derlenmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN