Arama

Türkiye'nin sokak yemekleri

Yemek yaşantımızdaki en gerçek mekanlardan birisi de sokaktaki lezzetlerdir. Sokak yemekleri, herkesin hiç değilse arada bir denediği, pek çok kişinin de her zaman tercih ettiği bir yemek biçimidir. Çünkü gün boyunca gerçekleşen yeme-içme faaliyetlerimizin bir bölümü de sokakta geçer. İşte sokakta tadılan lezzetlerden örnekler…

  • 19
  • 21
Nohutlu pilav
Nohutlu pilav

Nohutlu pilav da ayaküstü atıştırmalıklarda fazla tüketilen bir sokak lezzeti olarak biliniyor. İş veya okul çıkışlarında belli mekanlarda yerini alan nohut pilavlar müdavimleri tarafından sürekli tüketilen yiyeceklerden.

Malzemeler

2 su bardağı pirinç
3 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su (her ikisini karıştırarak kullanabilirsiniz)
Tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı haşlanmış nohut

Hazırlanışı:

Pirinci yıkayarak yaklaşık 15-20 dk kadar tuzlu ve ılık suda beklettikten sonra suyunu süzün. Tencereye sıvı yağı ve tereyağını ekleyin, tereyağı eridikten sonra yıkanıp süzülen pirinçleri ilave edin. Biraz kavurduktan sonra kaynamış su veya tavuk suyunu, ardından da tuzunu ekleyin. Haşlanmış nohutları da ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Pilavın üzeri göz göz oluncaya kadar orta, sonra da kısık ateşte pişirin. Pilav suyunu çekip pirinçler yumuşadıktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Üzerini havlu kağıt ile kapattıktan sonra 10 dk dinlendirin.

  • 20
  • 21
Salep
Salep

Tarihi çok eskilere dayanan salep, kış mevsiminde her zamankinden çok daha fazla rağbet görüyor. Salep orkideler ailesinin birçok türünün toprak altı yumrularından elde edilen toz ve bundan üretilen içecek türüdür. Salepgiller familyasından tel köklü otsu bir bitkidir. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Salep bitkisinin kökü mevsiminde toplanır. Bir süre kurutulduktan sonra toz haline getirilir. Daha sonra isteğe göre tarçınla harmanlanır. Sütle birlikte kazanlarda uzun süre kaynatılır ve hazır hale getirilir. Yurdumuzda birçok çeşidi vardır.

Salepin yazımıyla ilgili ikilemde kalan kesim de çoğunlukta. Bir dönem "sahlep" mi "salep" mi gibi bir tartışmanın içerisine giren salepin TDK'ya göre doğru yazımı "salep" şeklindedir. Sahlep ise Arapça'daki "sahlap" kelimesinden dilimize geçmiştir. TDK'da "sahlep" eski olarak gösterilip genel kullanımda "salep"in tercih edildiği vurgulanmıştır. Ayrıca sahlep, -bi şeklinde ünsüz yumuşamasına (sahlebi) uğrayan bir kelimedir.

Evde yapılabilecek sıcak içecekler

Malzemeler:

1 su bardağı süt
1 çay kaşığı toz salep
Tarçın

Yapılışı: Süte salebi ekleyin ve iyice çırparak (topaklanmamasına dikkat edin) kaynayana kadar pişirin. Tarçın serperek servis yapın. Faydaları: öksürük ve bronşitte faydalıdır. Zihni çalışma gücünü artırır. Vücudun ısınmasını sağlar.

  • 21
  • 21
Turşu suyu
Turşu suyu

Turşu suyu Türk kültürünün vazgeçilmez bir alışkanlığıdır. Hayatımızdan eksik etmediğimiz turşunun sularının faydaları saymakla bitmiyor. Turşu iştah açıcı özelliği, C vitamini açısından zengin olması, yararlı bakteriler barındırması ve kolesterolü düşürücü özelliğiyle çok sağlıklı bir gıdadır. Bunun yanında turşu suyunun faydaları da sağlığımıza olumlu etkilerde bulunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN