Türkiye'nin sokak yemekleri
Yemek yaşantımızdaki en gerçek mekanlardan birisi de sokaktaki lezzetlerdir. Sokak yemekleri, herkesin hiç değilse arada bir denediği, pek çok kişinin de her zaman tercih ettiği bir yemek biçimidir. Çünkü gün boyunca gerçekleşen yeme-içme faaliyetlerimizin bir bölümü de sokakta geçer. İşte sokakta tadılan lezzetlerden örnekler…
Giriş Tarihi: 06.11.2019
09:07
Ayvalık tostu, tadını büyükçe kesilen özel ekmeğinden alan bir yiyecektir. Genellikle sosis, sucuk, kaşar, turşu, mayonez, ketçap malzemeli karışık olanı tercih edilir, malzemesinin bol olması belirgin özelliklerindendir. Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin bilinen yöresel bir ürünüdür.
Malzemeler:
4 parça ayvalık tost ekmeği (2 kişi için) 6 ince dilim kaşar peyniri 10 adet sosis (küçük boy) 15 ince dilim salam 7-8 dilim sucuk 1 adet domates 1 küçük kâse rus salatası 3-4 adet salatalık turşusu Tuz Etleri sotelemek için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı : Sosis ve salamları ince ince boyuna (julyen) doğrayın. Kaşar peyniri, salatalık turşusu ve domatesi boyuna dilimleyin. Sosis, salam ve sucukları teflon tavaya çok az yağ ekleyerek ayrı ayrı soteleyin. Tost ekmeklerini makinasında 1 dakika kadar ısıtın, aralarını açarak önce kaşar peyniri dilimlerini sonrasında da sotelediğiniz sosis, salam ve sucuğu koyun. İstediğiniz miktarda rus salatası, turşu ve domates ekleyerek servis yapın.
Sosis ve salamları ince ince boyuna (julyen) doğrayın. Kaşar peyniri, salatalık turşusu ve domatesi boyuna dilimleyin. Sosis, salam ve sucukları teflon tavaya çok az yağ ekleyerek ayrı ayrı soteleyin. Tost ekmeklerini makinasında 1 dakika kadar ısıtın, aralarını açarak önce kaşar peyniri dilimlerini sonrasında da sotelediğiniz sosis, salam ve sucuğu koyun. İstediğiniz miktarda rus salatası, turşu ve domates ekleyerek servis yapın.
Şambali tatlısı
İzmir'in vazgeçilmez lezzetlilerinden biri olan şambali tatlısı irmik ile yapılan ve görüntü olarak revaniye benzeyen bir lezzettir. Yoğurt, irmik, yumurta, un ana malzemeleridir. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir. Öncelikle üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. Şeker, su ve limon suyundan oluşan kaynatılmış şerbet sıcak vaziyette üzerine dökülür. Soğuk biçimde servisi yapılır. Batı Anadolu'ya özgü bir tatlıdır. Ramazan aylarında özellikle yapılmaktadır.
Malzemeler :
500 gr irmik 1,5 su bardağı yoğurt 1,5 su bardağı şeker 1,5 paket kabartma tozu 1,5 paket vanilya
Şerbeti için:
2 su bardağı su 3,5 su bardağı toz şeker Birkaç damla limon suyu
Üzeri için: Tuzsuz yer fıstığı
Yapılışı : Derin bir kaba irmik, toz şeker, yoğurt, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip ve karıştırın. Karışımı yağladığınız fırın tepsisine boşaltın Hamurun üzerine fıstık sıralayın. 200 derecede ( 40 dakika) kızarana kadar pişirin.
Şerbet için 2 su bardağı suya 3,5 su bardağı şeker ilave edin. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirin. Tepsi fırından çıktıktan sonra sıcak şerbeti dökün, şurubu çekmesini bekleyin. Dilimleyip servis yapın.
Eskiden sokaklarda mısırın patlamış hali yoğunlukta olurdu. Şimdilerdeyse haşlanmış veya bardakta mısır favori sokak yiyeceği haline geldi. Sokaklarda, her yerde bardakta mısır satıcıları var. Üzerinde sarımsak tozu veya değişik baharatlar eklenip, ketçap ve mayonez ile süsleniyor. Mümkün olan her yerde bardakta mısır satıcıları görebilirsiniz. Bardakta mısırı evde yapmak istiyorsanız hazır konserveleri alıp kaynatabilirsiniz. Tabi bunu yaparken biraz tereyağı koymayı da ihmal etmeyin. Sıcak olan mısırın üzerine kaşar peyniri rendeleyenler de mevcut.
Malzemeler:
İsotlu Mısır
1 Haşlanmış Mısır 1 Talı Kaşığı Tereyağı 1 Çorba Kaşığı İsot Sos 1 Çay Kaşığı Pul Biber Yarım Çay Kaşığı Tuz Yarım Çay Kaşığı Toz Sarımsak 2 Avuç Kuru Kadayıf
Yapılışı : Mısırı düdüklü tencerede yüksek basınç ayarında 40-45 dakika pişirin. Mısır henüz sıcakken çıkartıp bıçakla tanelerini temizleyin. Küçük bir tencerede 1 tatlı kaşığı tereyağını eritip içine mısır tanelerini ekleyin. Aynı zamanda başka bir tencere veya tavada 1,5 avuç kuru kadayıfı kavurun. Üzerine yarımşar çay kaşığı toz sarımsak, tuz ve 1 çay kaşığı pul biber ekleyin.1 çorba kaşığı isot sosu ekleyip karıştırın.
Köfte, Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Kısaca kıymanın değişik şekillerde kızartılmış halidir ve pek çok çeşidi mevcuttur.
Malzemeler:
1 kg dana kıyma (döş kısmından) 100 gram gömlek yağı 100 gram galeta unu 1 baş sarımsak 1 tatlı kaşığı kekik Tuz, karabiber
Yapılışı: Derin bir kaseye kıyma, gömlek yağı, galeta unu, dövülmüş sarımsak, kekik, tuz ve karabiberi alın. 15 dakika kadar iyice yoğurun. Harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle köfte şekli verin. Hazırladığınız köfteleri yapışmaz yüzeyli bir tavada kızartın veya ızgarada pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir . Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Günümüzde eski Osmanlı coğrafyası ile Orta Asya coğrafyasının bazı kısımlarında yapılıp tüketilir. Uygun şartlarda muhafaza edilirse bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 ya da 7 gündür.
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur 18 su bardağı su 1 su bardağı boza (mayalamak için) 3.5 su bardağı toz şeker
Yapılışı : Bulguru yıkayıp, su ile birlikte 5 litrelik bir tencereye alın ve ocağa yerleştirin. Kaynadıktan sonra tencerenin altını kısarak, kapağı kapalı şekilde yaklaşık 30 dakika pişirin. Sıcakken 5 dakika el blenderinden geçirin. Başka büyük bir tencerenin üzerine ince tel süzgeç koyun. 2 ya da en fazla 3 kepçe, pişen bulgurdan koyup tahta kaşıkla ezin. Bulgurun beyaz özünü tencereye akıtıp, süzgeçte sadece posa kaldığından emin olun. Posaları kaşıkla toplayın. Beyaz öz kalmamışsa çöpe atın. Ama beyaz öz kalmışsa ya iyi pişmemiş ya da iyi ezmemişsinizdir. Pişmemişse 10-15 dakika daha pişirin. Aynı işlemi yaparak tümünü süzgeçten geçirin. Aynı anda 2 ya da 3 kepçeden fazla koyarsanız ezilmesi zorlaşır. Süzme işlemi bittikten sonra, 3.5 su bardağı toz şekeri katıp, şöyle bir karıştırın. En son 1 su bardağı bozayı ekleyip karıştırın (bu işlemi bulguru soğutmadan, seri yapmak gerekiyor). Tencerenin kapağını kapatıp, mayalanması için sıcak bir yere koyun. Mayalanması 2-3 gün sürer. 12 saatte bir kapağını açıp, karıştırın. Tahta kaşıkla alıp, yukarıdan dökerek gazının uçmasını sağlayın. Böylece daha iyi mayalanır. Daha sonra dilediğiniz gibi servis yapın.
Havalandırma sırasında kapağı açtığınızda, bozanın üzeri göz göz ise olmuş demektir. Şekeri size az geliyorsa biraz daha şeker ekleyip karıştırın. Mayalanan bozayı buzdolabında 1 hafta bekletebilirsiniz. Bozanız bitmeden, kapaklı bir kavanoza 1 su bardağı kadar koyup, tekrar boza yaparken kullanmak için buzdolabına kaldırmanızda fayda var. Kapaklı kavanozdaki boza, maya olarak kullanılmak üzere 1 sene buzdolabında durabilir. Eğer az tatlı seviyorsanız, 3 su bardağı şeker koyabilirsiniz. Buzdolabında saklarken plastik kaplara koymayın, boza bozulur. Göz göz olup mayalanmıyorsa, bulunduğu yerin ısısı yeterli değil demektir. Eğer buzdolabında beklettiğinizde çok katılaşmışsa, biraz sulandırabilirsiniz.