Türkiye’nin tsunami tarihi ve bölgelere göre tsunami riski
İzmir'in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6,6 şiddetindeki depremin etkisiyle deniz seviyesi yükseldi; bazı cadde ve sokaklar su altında kaldı. Suyun yaklaşık 1 metre yüksekliğe ulaşması tsunami paniğine yol açtı. Uzmanlar, sismik açıdan oldukça etkin bir bölge olan Ege bölgesinde yaşanan depremlerde tsunaminin görülebileceğine dikkat çekiyorlar. Peki, geçmişte hangi depremlerde tsunami yaşandı? Türkiye'nin diğer denizlerinde tsunami görülme ihtimali nedir?
Giriş Tarihi: 31.10.2020
17:45
Güncelleme Tarihi: 31.10.2020
17:50
İSTANBUL’DA EN YÜKSEK DALGA BOYU KAÇ METRE OLABİLİR?
Sadece fay hareketine bağlı modelleme çalışmalarında ise İstanbul kıyılarında oluşması olası en büyük dalga yüksekliğinin 4,7 metre olacağı belirlenmişti.
En yüksek dalganın ulaşacağı kıyı bandının İstanbul'un doğu kıyılarında 10 kilometre kadar uzunlukta olduğu; tsunaminin kıyılara erişme zamanının 8 dakika ve kıyılarda ilerleme mesafesinin 50 metreden az olduğu hesaplanmıştı.
KARADENİZ’DE TSUNAMİ OLASILIĞI NEDİR?
Tarihsel araştırmalar su baskınının kıyıdan içeriye 1 kilometrelik bir alana kadar etkili olduğunu gösterir.
1939 Erzincan depreminde Fatsa, Ünye ve Giresun'da 20-100 metre seviyelerinde deniz çekilmeleri gözlemlenmiş, depremin tetiklemiş olduğu heyelan sonrasında oluşan tsunami dalgaları Karadeniz'in kuzey kıyılarında Rusya'ya ait ölçüm cihazları tarafından kaydedilmiştir.
1968 Bartın depreminde ise tsunami, 15 dakika arayla 100 metre ve 60 metrelik su baskınına neden olmuş; yerel tsunami yüksekliği 3 metre olarak belirlenmiştir.
EGE DENİZİNİN TSUNAMİ GEÇMİŞİ
Ege bölgesinde 1389, 1856, 1866, 1881 ve 1949 tarihli depremlerin tsunami oluşturduğu bilinir. 365 yılında batı Girit'de meydana gelen deprem ve tsunami Doğu Akdeniz'i önemli ölçüde etkilemiş; İskenderiye'de tsunami dalgası kıyıdan içerilere ulaşmış, hatta bazı tekneler evlerin çatılarına yerleşmiş ve yaklaşık 5 bin kişi boğulmuştu.
1303 yılında Girit'in doğusunda meydana gelen büyük deprem ve oluşturduğu tsunami, etkisini Doğu Akdeniz'de hissettirmiş, yine İskenderiye'de binlerce kişi tsunami nedeniyle yaşamını kaybetmişti.
Türkiye'nin 510 yıllık deprem tarihi
İZMİR DEPREMİNDE YAŞANANLAR TSUNAMİ MİYDİ?
Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre, depremde yaklaşık 30-40 kilometrelik bir fay kırıldı ve bunun sonucunda 1,2 metrelik bir yer değiştirme söz konusu. Sismik olarak oldukça etkin bir bölge olan Ege bölgesinde yaşanan depremlerde tsunami görülebiliyor.
Dün yaşanan depremin ardından yaşanan su baskınının yüksekliği yaklaşık 1 metreye ulaşmış; kıyıdan 200 metreye kadar ulaştığı belirtilmişti.
İZMİR'DE 6,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, İzmir'de gerçekleşen depremde tsunaminin meydana geldiğini söyledi.
Kıyı bölgelerinde bulunan kişilerin en hızlı sürede, süratle kıyıdan uzaklaşmaları, yüksek yerlere çıkıp güvenli bölgelere geçmeleri gerektiğini ifade etti.