Uçmaya dair 15 inanılmaz gerçek
Geçmişten bu yana çevresini gözlemleyen insanoğlu, ürettiği birçok şeyi doğada şahit olduğu varlıklardan öykünerek hayata geçirmiştir. O öykünmelerden biri de kuşların, gökyüzünde özgürce uçmalarıdır. İnsanoğlu, kuşların kanat çırparak gökyüzüne yükselmelerinden o kadar etkilenmiştir ki, uçma arzusunu gerçekleştirmek için yine onları gözlemleyerek ilk adımı atmıştır. Tarihte "ilk uçma deneyimini" ise 9'uncu yüzyılda yaşayan Kurtubalı Müslüman İbn Firnas gerçekleştirmiştir.
Giriş Tarihi: 04.07.2019
12:52
Güncelleme Tarihi: 04.07.2019
12:57
KRAL KEYKAVUS’UN ‘UÇMAYA DAİR’ HİKÂYESİ
10'uncu yüzyılda İran'ın Tus bölgesinde yaşayan Firdevsî, İran'ın en büyük şairiydi.
Al Firdevsî'nin kaleme aldığı "Şehname" isimli eseri, uçan bir taht ile cenneti ele geçirmek için kötü ruhlar tarafından baştan çıkarılan ve onu taşıyan kartalların yorgun düşmeleri nedeniyle yere çakılan, Kral Keykavus'un hikâyesini anlatır.
UÇMA DENEYİMİNDE BULUNAN İLK İNSAN
Tarihte "uçma" deneyiminde bulunan ilk isim, Kurtubalı Müslüman Abbas Kasım İbn Firnas'tır.
İbn Firnas, 852 yılında kendisini tahta çıtalarla gerdirilmiş bol bir pelerine sarıp İspanya'daki Kurtuba Ulu Camii'nin minaresinden aşağıya atlamıştı.
İLK KONTROLLÜ UÇUŞUNU 23 YIL SONRA YAPTI
23 yıl sonra 65 yaşındaki İbn Firnas, bugün planör dediğimiz aletle ilk kontrollü uçuşu yapmıştı.
İbn Firnas'ın bir kuşa benzeyen planörü, kartal tüyleriyle kaplanmış ipektendi.
KUŞLARIN KUYRUKLARININ İŞLEVİNİ KEŞFETTİ
Rivayete göre İbn Firnas'ın, iyice yükseldikten ve havada on dakikadan fazla kuşlar gibi süzüldükten sonra, biraz sertçe yere indiği söylenir.
Bu sert iniş, uçuş öncüsü İbn Firnas'ın kuşların kuyruklarının güvenli iniş yapmaktaki önemli rolünü anlamasını sağlamıştır. Günümüzde iniş yapan uçakların yere önce arka tekerlekleri değer.
YEDİ ASIR SONRA UÇAN MAKİNE TASARLAYAN DA VINCI
Leonardo da Vinci'nin, uçuşla ilgili çizimlerinin ilk örneği Abbas Kasım İbn Firnas'ın uçuş denemesinden neredeyse yedi yüzyıl sonra gerçekleşti.
Başlangıçta yalnızca insan kasıyla çalışan uçan bir makine tasarlayan Leonardo, bu yaklaşımını pilotun bacak kasıyla harekete geçen ve mekanik sistemle çalışan bir uçak tasarımıyla değiştirdi.