Uçmaya dair 15 inanılmaz gerçek
Geçmişten bu yana çevresini gözlemleyen insanoğlu, ürettiği birçok şeyi doğada şahit olduğu varlıklardan öykünerek hayata geçirmiştir. O öykünmelerden biri de kuşların, gökyüzünde özgürce uçmalarıdır. İnsanoğlu, kuşların kanat çırparak gökyüzüne yükselmelerinden o kadar etkilenmiştir ki, uçma arzusunu gerçekleştirmek için yine onları gözlemleyerek ilk adımı atmıştır. Tarihte "ilk uçma deneyimini" ise 9'uncu yüzyılda yaşayan Kurtubalı Müslüman İbn Firnas gerçekleştirmiştir.
Giriş Tarihi: 04.07.2019
12:52
Güncelleme Tarihi: 04.07.2019
12:57
KUŞLARIN KUYRUKLARININ İŞLEVİNİ KEŞFETTİ
Rivayete göre İbn Firnas'ın, iyice yükseldikten ve havada on dakikadan fazla kuşlar gibi süzüldükten sonra, biraz sertçe yere indiği söylenir.
Bu sert iniş, uçuş öncüsü İbn Firnas'ın kuşların kuyruklarının güvenli iniş yapmaktaki önemli rolünü anlamasını sağlamıştır. Günümüzde iniş yapan uçakların yere önce arka tekerlekleri değer.
YEDİ ASIR SONRA UÇAN MAKİNE TASARLAYAN DA VINCI
Leonardo da Vinci'nin, uçuşla ilgili çizimlerinin ilk örneği Abbas Kasım İbn Firnas'ın uçuş denemesinden neredeyse yedi yüzyıl sonra gerçekleşti.
Başlangıçta yalnızca insan kasıyla çalışan uçan bir makine tasarlayan Leonardo, bu yaklaşımını pilotun bacak kasıyla harekete geçen ve mekanik sistemle çalışan bir uçak tasarımıyla değiştirdi.
GALATA’DAN ÜSKÜDAR’A HEZÂRFEN ÇELEBİ
17. yüzyılda Osmanlı'da yaşayan Müslüman Türk bilgini Hezârfen Ahmed Çelebi, uçmayı başaran ilk insanlardan oldu.
Hezârfen Çelebi, kanatlar üzerine dikilmiş kuş tüyü kullanarak Galata Kulesinden kendini bırakmış; İstanbul boğazını geçerek Üsküdar'a inmiştir.
1971 yılında Türkiye'de Hezârfen Ahmed Çelebi'nin uçuşunun onuruna bir posta pulu basılmıştır.
HİÇ DURMADAN UZUN MESAFE UÇAN KUŞ TÜRÜ
Yaşayan tüm kuşların arasında en uzun mesafeyi hiç durmadan uçan kuş türü "Büyük Su Çullukları" dır.
İLK İNSANLI ROKET 1633’TE İCAT EDİLDİ
İlk insanlı roketi, 1633 yılında Lâgarî Hasan Çelebi'nin icat ettiği söylenir.
Lâgarî Hasan Çelebi, barut yakıtlı roketi ile gökyüzüne yükseldikten sonra açılan kanatları sayesinde süzülerek denize inmişti.
Çelebi, bu riskli uçuşu için Sultan tarafından bir kese altın ile ödüllendirilmişti.