Üniversite öğrencilerinin bilmesi gereken akademik terimler
Öğrenciler, eğitim hayatları boyunca birçok akademik terimle karşılaşıyorlar. Üniversite ve kampüs ortamından kopan gençlerin bu terminolojiden de uzak kalmaması için bilmesi gereken akademik terimleri ve bunlara dair en çok merak edilen soru ve cevapları derledik…
Giriş Tarihi: 13.12.2020
11:19
Güncelleme Tarihi: 23.12.2021
13:05
📌Bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır.
📌Doktora öğretimi, lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 6 yarıyıl, yüksek lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 4 yarıyıl süresini kapsar. Bu unvanın Uluslararası İngilizcedeki resmi tanımlama terimi ise "Ph.D."dir. Doktora, en yüksek seviyeli akademik derecedir.
📌Lisansa dayalı en az altı, yüksek lisansa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orjinal bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora düzeyinde lisansüstü bir yükseköğretim eşdeğeridir.
📌Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) talimatı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ve ÜDS, KPDS, ve KPSS Yabancı Dil sınavlarının kaldırılmasının ardından bu sınavların yerini alan yabancı dil sınavıdır.
📌YÖKDİL, Yüksek Öğretim Kurumu'nun yaptığı yabancı dil seviye belirleme sınavıdır ve YÖK'ün 2017 yılında aldığı kararla 26 Ocak 2017 tarihinde duyurulmuştur. YDS'ye alternatif olarak hayata geçirilen bir sınavdır ve YDS ile büyük benzerlikler göstermekle birlikte önemli farklılıkları vardır.
📌İngilizce "formation" olan biçimlenme olarak çevrilebilen kelimedir. Akademik anlamda "eğitimci olabilmek için gereken bilgi ve eğitime sahip olmak" şeklinde düşünülebilir. Pedagojik formasyon da denilmektedir.