Arama

Ünlü düşünürlere göre intiharın sebepleri nelerdir?

Dünyada ortalama olarak her 3 saniyede 1 kişi intihar girişiminde bulunuyor; her 40 saniyede 1 kişi intihar sonucu yaşamını yitiriyor. İntihar, günümüzde tüm ülkelerdeki ölümlerin ilk 10 nedeni arasında sayılırken; WHO verilerine göre Türkiye'de her yüz kişiye düşen intihar ortalaması 8 kişi olarak tespit edildi. Toplumsal açıdan önemli bir sorun olan intihar olgusu diğer bütün toplumsal olgulara göre farklı bir özelliğe sahip. Bu farklılık ise kendi yaşamını devam ettirmeye çabalamamaktan geçiyor. Peki ünlü düşünürler intiharı nasıl tanımladı, sebeplerini nasıl sıraladı?

  • 15
  • 17
Emile Zola, Nana
Emile Zola, Nana

Emile Zola, Nana

Emile Zola'nın Nana adlı eserinde ağabeyi gibi Nana'yla evlenmek isteyen Jorj, Nana' dan red cevabı alınca intihar eder.

  • 16
  • 17
Franz Kafka, Dava
Franz Kafka, Dava

Franz Kafka, Dava

Franz Kafka'nın Dava romanında baş kahraman Ka, gündelik hayatını sürdürürken saçma gerekçelerle tanımadığı kişiler tarafından idam mahkûmu olarak tutuklanır. Ne onu tutuklayanlar ne de sorgulandığı mahkeme heyeti gerçekten vardır. Bir süre sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Ka, aylarca yargılanacağı günü bekler; ancak ne kendisini yargılayacak merci ne de kendisine yöneltilen bir suçlama vardır. Bu durum Kafka'nın Şato romanındaki hayali şato'yu hatırlatır. Romanın sonuna kadar yargılanacağı dava gününü ve mahkeme salonunu bekleyen Ka, bunalıma sürüklenerek mahkeme heyeti tarafından intiharın kucağına itilir.

  • 17
  • 17
Yusuf Atılgan, Aylak Adam
Yusuf Atılgan, Aylak Adam

Yusuf Atılgan, Aylak Adam

Zebercet için bahsedeceğimiz intihar türü "bencil intihar" türü. Bu tip intiharlarda bireyin toplumla olan bağı azalır, toplum dolaylı olarak bireyi intihara sürükler. Zebercet'in intiharının en büyük nedeni bu tür intiharlara neden olan faktörlerdir. Zebercet daha çocukluğundan beri başlayarak okulda, askerde dışlanır, hor görülür, kabul edilmez. Berber ile olan konuşmasın da berber ona buralı mısın diye sorduğunda; "hayır, bir iş için geldim der". Aslında oralıdır ve bunu saklar, yıllardır dışlandığı toplumdan artık oda kendisini soyutlamaktadır. Tüm hayatı eski bir otele hapsolmuştur ve yaşadığı toplum ve çevresi ile hiçbir bağı yoktur. Sonuç olarak da toplum Zebercet'i intihara sürüklemiştir. (Derlenen kaynaklar: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı, Türk Romanında İntihar, Nurullah Ulutaş; Vikikitap, Psikolojiye Giriş/İntihar.)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN