Unutkanlığa yol açan nedenler
Modern yaşamın beraberinde getirdiği unutkanlık, çoğu zaman normal gibi görünse de bazı hastalıkların ya da vücuttaki hormon yetersizliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabiliyor. Ayrıca unutkanlık, ağır depresyon haliyle de kendini iyice belli ediyor. Peki, unutkanlığa yol açan nedenler neler? Sizler için unutkanlığa yol açan nedenleri derledik.
Giriş Tarihi: 14.08.2019
13:19
Güncelleme Tarihi: 14.08.2019
13:20
AKILLI TELEFONLAR UNUTKANLIĞA NEDEN OLUYOR!
Unutkanlıklar kişinin günlük yaşam aktivitelerini, performansını ve sosyal düzenini bozmadığı sürece büyük bir sorun oluşturmaz. Fakat yaşam kişinin yaşam kalitesini etkilemeye başladığı zamanda sorunlar başlar. Genellikle ileriki yaş sorunu olarak görülse de unutkanlık artık genç yaşlarda da sıklıkla rastlanır. Bunun en büyük nedeni ise geçenlerin akıllı telefon ve bilgisayarla çok fazla vakit geçirmesinden kaynaklanır.
VİTAMİN EKSİKLİĞİ VE TİROİT HORMONU YETERSİZLİĞİ
Yapılan araştırmalar tiroit hormonu yetersizliği ve vitamin eksikliği unutkanlığın ortaya çıktığını gösterir. Özellikle son yıllarda vücuttaki B12 vitamin eksikliği önemli bir sağlık sorunu haline geldi.
B12, sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresinin üretimi için gerekli bir vitamindir. Vücut tarafından üretilmeyen B12; kırmızı et, tavuk, balık, deniz ürünleri, karaciğer, süt ve süt ürünleriyle yumurtada yüksek miktarda bulunur. Aynı zamanda B12, vücutta eksikse dışardan takviye olarak verilir.
Yapılan araştırmalarda bilinen 13 vitaminden biri olan D vitamininin eksikliğinde de unutkanlığa neden oluyor. D vitamininin bir kısmı balık, mantar, bazı sebzeler, yumurta, süt gibi hayvansal gıdalardan sağlanabilir. Fakat D vitaminin büyük bir bölümü güneş ışınlarının senteziyle elde edilir.
Yapılan araştırmalar her 5 kişiden birinin hayatının belli bir döneminde depresyonla yüz yüze geldiğini gösterir. Baş edilemeyen depresyon hali, duygusal ve zihinsel yıkıma yol açar. Dağınıklık ve dikkat eksikliğinin de belirtileri arasında yer aldığı depresyon, kişinin kontrol edemediği heyecan ve huzursuzluk hissi, duygusal bir sarmala neden olur. Aşırı sinirlilik hali ve ağlama nöbetleriyle bu durumu daha da ağırlaştırır.