Arama

Unutkanlıkla baş etmenin yolları

Modern yaşamın beraberinde getirdiği unutkanlık, çoğu zaman normal gibi görünse de bazı hastalıkların ya da vücuttaki hormon yetersizliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabiliyor. Ayrıca unutkanlık, ağır depresyon haliyle de kendini iyice belli ediyor. Peki, unutkanlığa yol açan nedenler neler? Hangi hastalıklarda unutkanlık görülür? Kur'an'da unutkanlıktan nasıl bahsediliyor? Hafızayı güçlendirecek beslenme önerileri neler? İşte unutkanlıkla baş etmenin yolları...

  • 4
  • 19
UNUTKANLIK HANGİ HASTALIKLARDA GÖRÜLÜR?
UNUTKANLIK HANGİ HASTALIKLARDA GÖRÜLÜR?

Unutkanlık, Alzheimer dışında da pek çok hastalığa bağlı olarak çıkabilir. Damar tıkanması, tiroit bozuklukları, B12 vitamini, folik asit gibi bazı vitaminlerin eksikliklerinde, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı gibi başka organların hastalıklarının beyni etkilemesi ile ve parkinson hastalığı gibi santral sinir sisteminin diğer hastalıklarında, bazı nadir genetik hastalıklarda da unutkanlık görülür.

  • 5
  • 19
UNUTKANLIĞIN BELİRTİLERİ
UNUTKANLIĞIN BELİRTİLERİ

Unutkanlığın kendini belli ettiği 4 önemli hafıza problemi şunlardır:

Çok iyi bilinen bir adresi hatırlayamama
Yön ve zaman algısının kaybolması
Aynı soruyu ve konuyu tekrar tekrar sorma
Kişileri hatırlayamama

  • 6
  • 19
UNUTKANLIĞA NEDEN OLAN ETMENLER
UNUTKANLIĞA NEDEN OLAN ETMENLER

Teknolojik aletlere aşırı maruz kalınması: Unutkanlıklar kişinin günlük yaşam aktivitelerini, performansını ve sosyal düzenini bozmadığı sürece büyük bir sorun oluşturmaz. Fakat yaşam kişinin yaşam kalitesini etkilemeye başladığı zamanda sorunlar başlar. Genellikle ileriki yaş sorunu olarak görülse de unutkanlık artık genç yaşlarda da sıklıkla rastlanır. Bunun en büyük nedeni ise geçenlerin akıllı telefon ve bilgisayarla çok fazla vakit geçirmesinden kaynaklanır.

Tiroit hormon bozukluklarının var olması: Tiroit hormonunun düşüklüğü zor ve yavaş anlama, konsantre olamama, yakın geçmişi unutmaya neden olabilir.

B12, D vitamini gibi vitamin eksikliklerinin gözlemlenmesi: Yapılan araştırmalar tiroit hormonu yetersizliği ve vitamin eksikliği unutkanlığın ortaya çıktığını gösterir. Özellikle son yıllarda vücuttaki B12 vitamin eksikliği önemli bir sağlık sorunu haline geldi. B12, sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresinin üretimi için gerekli bir vitamindir. Vücut tarafından üretilmeyen B12; kırmızı et, tavuk, balık, deniz ürünleri, karaciğer, süt ve süt ürünleriyle yumurtada yüksek miktarda bulunur. Aynı zamanda B12, vücutta eksikse dışardan takviye olarak verilir.

Yapılan araştırmalara göre bilinen 13 vitaminden biri olan D vitamininin eksikliğinde de unutkanlığa neden oluyor. D vitamininin bir kısmı balık, mantar, bazı sebzeler, yumurta, süt gibi hayvansal gıdalardan sağlanabilir. Fakat D vitaminin büyük bir bölümü güneş ışınlarının senteziyle elde edilir.

Stres, depresyon, kaygı bozukluğu gibi durumların olması: Yapılan araştırmalar her 5 kişiden birinin hayatının belli bir döneminde depresyonla yüz yüze geldiğini gösterir. Baş edilemeyen depresyon hali, duygusal ve zihinsel yıkıma yol açar. Dağınıklık ve dikkat eksikliğinin de belirtileri arasında yer aldığı depresyon, kişinin kontrol edemediği heyecan ve huzursuzluk hissi, duygusal bir sarmala neden olur. Aşırı sinirlilik hali ve ağlama nöbetleriyle bu durumu daha da ağırlaştırır.

Ağır depresyon, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Kaygı seviyesinin yükselmesi, kişiyi zamanla intihar düşüncesine yönlendirir. Ağır depresyonun etkisiyle bazen unutkanlığa neden olur. İleri yaşlara kadar devam edebilen depresyon, çoğu zaman bunamayla karıştırılabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN