Arama

Uzay araştırmalarının günlük hayatımıza katkıları

Uzay araştırmaları ile ilgili dünya üzerinde birçok kişi "Uzay programının bana ne faydası var?" diye düşünebilir. Ancak, pek çoğumuz günlük hayatımızda kullandığımız, yaşamımızı kolaylaştıran ürünlerin, uzay teknolojileri sayesinde geliştirildiğini bilmeyiz. Uzay teknolojileri ile ilgili araştırmalar, binlerce yan ürünün geliştirilmesini sağlayarak tıptan gıdaya, internetten enerjiye pek çok farklı alanda hayatımızı kolaylaştıran buluşa imza attılar. Çoğumuzun üzerine pek de düşünmediği, kaynağını araştırmadığımız teknolojiler ve uzay araştırmalarının günlük hayatımıza etkisi...

  • 6
  • 15
UÇAK PİSTLERİNİN GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIYOR?
UÇAK PİSTLERİNİN GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIYOR?

NASA, 1970'li yıllarda gerçekleştirdiği çalışmalar sırasında, hava alanlarında pistlerin güvenliği ile ilgili asfaltın üzerine ince oyuklar açmanın yararını keşfetti.

🚀

Zemin üzerindeki bu oyuklar sayesinde yüzeydeki su oyuklara doluyor; böylece zemindeki ıslaklık ve kayganlık ortadan kalkarak tutunmayı güçlendiriyor ve fren mesafesini azaltıyordu.

Bu sayede daha güvenli bir iniş gerçekleştiriliyordu. Tüm dünyanın hava alanı ve otoyollarında bu teknoloji kullanılmaya başlandı.

🚀 En zenginlerin uzay yarışına dair bilinmeyenler

  • 7
  • 15
BUZLANMAYI ÖNLEYEN SIVININ KEŞFİ
BUZLANMAYI ÖNLEYEN SIVININ KEŞFİ

Uçaklar ile ilgili bir diğer güvenlik tedbiri ise 1990'larda NASA tarafından gerçekleştirilen ve kanatlarda buzlanmayı engelleyen sıvının keşfiydi.

🚀

Uçak kanatlarındaki buzlanma, kalkış sırasında büyük bir risk oluşturuyor ve ince bir tabaka buz dahi uçağın yükselmesini yüzde 25 oranında azaltabiliyordu. Mühendisler tarafından geliştirilen sıvı, kuru bir yüzeye sürüldüğünde buzlanmayı önlüyor ve daha önce oluşan buzun temizlenmesini sağlıyordu.

Kış aylarında uçakların yıkanıldığını sandığımız olay, bu maddenin kullanılması ve buzlanmayı engelleme çabasıdır. Bu keşif daha sonra ticari hale gelmiş ve otomobil camlarının buzlanmasını önlemek amacıyla satılmaya başlanmıştır.

  • 8
  • 15
ISIYI KORUYAN VE KIZILÖTESİ IŞINI YANSITAN ÜRÜN
ISIYI KORUYAN VE KIZILÖTESİ IŞINI YANSITAN ÜRÜN

NASA'nın geliştirdiği bir diğer ürün de ince, parlak, yansıtıcı ve ısıyı koruyan bir yalıtım malzemesidir.

🚀

Bu ürün, uzay teleskopundan, araştırma uydularına, maraton koşucularının ısılarını korumak için kullandıkları battaniyelerden, roketlere kadar çok farklı alanlarda kullanılıyor.

Kuvvetli, esnek, kızılötesi ışınları yansıtıcı film, alüminyum gibi malzemelerden elde edilen bu ürünün en önemli özelliği ise hafif olması. İlk kez Ay'a inen Apollo uzay aracında görülen bu ürün, iyi bir ısı yalıtımı sağlaması ve uzayda çok fazla bulunan kızılötesi ışınlardan koruması nedeniyle astronotların kıyafetlerinde yansıtıcı olarak kullanılıyor.

📌 Maraton koşucuları ise terlemenin ardından ısıyı içeride tutmak amacıyla bu ürünü kullanıyorlar; zira koşu bittikten sonra vücudun ısıyı hızla kaybetmesini önlemek gerekiyor. Acil durumlarda, deprem, sel gibi doğal afetlerde de bu battaniyeler sık sık kullanılıyor.

  • 9
  • 15
DENİZDEN PETROLÜ AYIRAN TEKNOLOJİ
DENİZDEN PETROLÜ AYIRAN TEKNOLOJİ

Denize dökülen ya da sızan petrolün ayrıştırılmasını sağlayan teknoloji de yine NASA'nın ürettiği bir icat ile gerçekleşti.

🚀

Denize ya da herhangi bir su kaynağına boşalan ya da sızan petrol, büyük bir çevre felaketine sebep olur. Pek çok deniz canlısının, kıyı organizmasının ve beslenmesini denizden sağlayan hayvanın ölümüne yol açar.

Geçmişte petrolle kirlenmiş suları temizlemek oldukça zordu ancak NASA'nın geliştirdiği ve kısaca PRP olarak adlandırılan mikro kapsüller sayesinde bu mümkün hale geldi. Balmumundan yapılan mikro kapsüller su ile etkileşime girmiyor; fakat petrol gibi ürünleri hızla emiyor ve bu kapsüllerin toplanmasıyla sular temizlenmiş oluyor.

📌 Müslüman alimlerin bilim tarihine yön veren uzay çalışmaları

  • 10
  • 15
SU VE TOPRAKSIZ YETİŞEBİLEN BİTKİLER
SU VE TOPRAKSIZ YETİŞEBİLEN BİTKİLER

Bitkilerin sağlıklı yetiştirilebilmesi için gerekli olan üç zorunlu madde kuşkusuz toprak, su ve güneş ışığıdır.

🚀

Uzun uzay yolculuklarında astronotların tüketmesi için bitkilere gereksinim vardır ancak uzaya su taşımak oldukça maliyetlidir.

NASA 1997'de gerçekleştirdiği çalışmalarla toprak ve su olmadan bitki yetiştirebilmeyi başarmıştır. Aeroponik bitkiler olarak adlandırılan bu yöntemle bitkiler bir hava ya da buhar ortamında, yapay ışık kaynakları ile büyümektelerdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN