Arama

Uzmanlardan uyarı! Bol bol tüketenler dikkat!

Her maddenin ziyadesi vücuda ve ruha zarardır. Tadı hoşumuza giden yahut sağlık sebebiyle bazı besinleri çokça tüketebiliyoruz. Ama bu durum maalesef sağlıklı değil. Bilhassa kilo ve hastalık olarak bu fazlalıklar bizi etkiliyor. Araştırmalarımız sonucunda fazla tüketilmesi halinde bizim için zararlı olan besinler hakkında önemli bilgiler edindik. İşte uzmanların fazla tüketilmemesi amacıyla uyarıda bulunduğu besinler...

  • 12
  • 123

◾ Ortalama boyuttaki bir şeftali yaklaşık olarak 1.5 gram lif içermektedir. Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.

◾ Şeftali meyvesi tüketmek yüksek tansiyon ve artan kolesterol seviyeleri gibi kalp hastalıkları geliştirme riskini azaltabilmektedir. Ayrıca şeftalide bulunan yüksek potasyum seviyesi de vücudun sağlıklı bir denge oluşmasını sağlayarak, yüksek tansiyonun korunmasına yardımcı olmaktadır.

  • 13
  • 123

◾ Şeftalinin etli kısmı C vitamini, polifenol ve karotenoid içererek güçlü bir antioksidan olarak görülebilmektedir. Antioksidanlar, hücrede oluşan hasarlarla savaşarak, yaşlanmaya ve kansere karşı koruyucu olabilmektedir. Haftada en az iki porsiyon şeftali tüketmek menopoz sonrası kadınları, meme kanseri türlerinden koruyabilmektedir. Ayrıca şeftali çekirdeklerinden elde edilen özlerin vücudun alerjik tepkisini azaltarak, bağışıklık sistemine çeşitli şekillerde fayda sağlamaktadır.

◾ 60 kaloriden daha az olan şeftalilerde doymuş yağ, kolesterol veya sodyum bulunmamaktadır. Bir şeftalinin %85'inden fazlası sudan oluşmaktadır. Ayrıca, lif oranı yüksek bir gıda olduğundan doyurucu olmaktadır. Bu durum tok hissetmeye neden olduğundan acıkma süresini geciktirerek kilo vermeye yardımcı olur.

  • 14
  • 123

Portakal

◾ Turunçgiller ailesinden olan portakal, sağlığa birçok faydası bulunan meyveler arasında yer alıyor. İçeriğinde bulunan yüksek oranda C vitamini, potasyum, folik asit ve sitrat ile portakalın; hücre hasarını engelleme, kansere neden olan serbest radikaller ile savaşma, bağışıklık sistemini destekleme mikroorganizmalara karşı koruma gibi yararları bulunuyor.

◾ Taze meyve olarak tüketiminin yanı sıra portakal; taze sıkılmış suyu ve kurutulmuş haliyle de günlük beslenmede önemli bir unsur olarak ön plana çıkıyor.

  • 15
  • 123

◾ Portakal içerdiği C vitamini sayesinde hücre hasarını engeller, kansere neden olan serbest radikaller ile savaşır. Bağışıklık sistemini destekler ve mikroorganizmalara karşı korur. Yaşa bağlı maküler dejenerasyonu yavaşlatarak göz sağlığını destekler. Bununla birlikte demir emilimini arttırarak anemiyi iyileştirmeye yardımcı olur.

◾ Demir eksikliği olan kişilerde yumurta, et gibi demirden zengin kaynaklar ile birlikte C vitamini alabilmek adına portakal suyu tüketimi yararlı olabilmektedir.

  • 16
  • 123

Çilek

◾ Vitamin ve mineralce zengin bir meyve olan çilek içeriğinde çok sayıda fitokimyasal madde bulundurur. Fitokimyasallar sebze, meyve, tahıl ve baklagillerin sağlığını koruyan ve sağlık için faydalı olan kimyasal maddelerdir.

◾ İçerisinde fitokimyasal bulunan besinleri tüketmek insan yaşamını olumsuz etkileyen kanser, kalp damar hastalıkları ve diyabet oluşmasını önlerken var olan hastalıkların tedavisinde destekleyici bir etki gösterir. Ayrıca çilek iyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar vücut tarafından doğal olarak üretilebilen ve besinlerle dışarıdan alınan ve vücutta hücre hasarını önleyen maddelerdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN